KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
97 (45.5%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.8%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.7%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 213

İşin aslı arkadaşlar üç tip çözüm olabilir ama ne kadar sürer onu uzmanlara bırakalım içinizdeki

F110 motorunun bazı değişiklikler içeren klonu

Tf35000 ilk ateşlemesini 2026 da yapacaksa daha düşük değerde güç üreten düşük sürüm

Tf6000 bin çapını f110 ölçülerine getirip 17-18 bin libre kuru itki ve yaş 29-30 bin libre olup uçacak şekilde malzemeler ile üretilmesi

Hangi method 2028-2029'a seri üretim için yetişir?
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Altay tankı tercübesi yüzünden Kaan projesinde de aynı korku yayıldı. Ama dikkat ederseniz Altay tankında tek mesele motor değildi, BMC'nin kayırılması da projeyi geciktirdi.

Bana kalırsa usa, F110 motorlarını bize verecek çünkü aksi takdirde Türkiye'nin ellerinden kayacağını ve Doğu ittifakına yakın duracağını tahmin etmiştir.

Uzman değilim ama bence sadece TF35000 yetişir. Hedeflenen itkinin üçte ikisine, yani F110'un ürettiği itkiye, TF35000'in 2029 yılı içinde ulaşacağını tahmin ediyorum. Motorun tasarımında büyük bir hata veya hatalar varsa, ilk ateşlemeden itibaren başlayan 6 aylık sürede, hata veya hatalar belli olur diye düşünüyorum.

Bu nedenle, ilk ateşlemeden sonraki 6 aylık çalıştırma süresinde motor umut verirse, derhal Kaan ile entegrasyon çalışması başlamalıdır. Ve F110 ile üretim fikri tümüyle terk edilmelidir. Onun yerine düşük güçte çalışan TF35000 tercih edilmelidir.

Çünkü bence ABD Kongresindekiler Alamanların yaptığını tekrarlamayı planlıyorlar. Resmi olarak hiç bir zaman "hayır" demeyecekler, ama motoru da hiç bir şekilde vermeyecekler. Aynı tuzağa iki defa düşene enayi denir. Enayilik etmeyelim!

Aynı fikirdeyim Sn. @Merzifonlu.

Almanlar misal MTU motorunu asla vermeyeceğiz demedi, hala bekletiyor.

Bunlar da F110 için kopardığını koparma ama sonunda da vermeme peşinde. Bugün vermeyeceksen ben Rus gazını da petrolünü da çatır çatır almaya devam ederim kimse kusura bakmasın. Sen motoru ver, ben de petrolü bırakayım. Bahane üstüne bahane.

Siyasilere de kızamıyorum. Adamlar dünyanın imparatoru. Ağızlarından çıkan her şey ülkede ekonomiye zarar verme potansiyeline sahip. Bizim kendi göbeğimizi kendimizin kesmesinden başka şansımız yok.

Ne yapıp edip artık bu motor işini nihayete erdirmek lazım. Gelişim durmayacak zaten, Motor hazır olsa bile daha iyi noktaya gelmesi için çalışmalar devam edecek. 2029'a ne yapıp edip TF35000'in en azından 30K libre güç üretecek hale getirmeliyiz. Sonrasında motor istediğimiz güç ve dayanıklılığa eriştiğinde gerekirse kullanımdaki motorları da revizyona sokarsın. Ama 2029'a şart bu motor.

Üstad bunu ilk defa yapmıyorlar, bizim de ikinci enayiliğimiz değil.

Maalesef içeride halen Almancı ve Amerikan muhipleri derneği üyesi teknokrat, bürokrat ve dahası asker var.

Bizi bize bıraksalar zaten şimdiye kadar her türlü motoru yapardık.

Sayın Denizci;

Üç seçenek konusunda size katılıyorum hatta arttırıyorum çift tf-10000 motorlu mini bir Kaan yapalım, hem de uçak gemisinde kullanalım.

Buarada sürekli motor ambargosundan bahsediyoruz ama ileride Rusya veya Çin'den Titanyum alabilecek miyiz?

Tf10000 çapını arttırıp boyunu uzatınca tf35000 olmuyor dedi sn Akşit. Muhtemelen tf30000 de olmaz. Farklı güçler farklı motorlar tamamen.

Kazakistan'da da ciddi bir titanyum rezervi var. Evet Çin ve Rusya en büyük 2 titanyum rezervlerine sahip olsa da Kazakistan'da hatırı sayılır miktarda titanyum var.

Titanyum her yerde var, Türkiye'de de var.. Mesele rezerv değil, mesele enerji. Titanyum, tıpkı Alüminyum gibi güçlü oksit bağları kurar ve onları da büyük enerjiyle kırmak gerekir. Ucuz enerjin varsa, ucuza Titanyum üretirsin.

Bu arada, basitçe motor çapını büyütmekle işi kotarmış olmuyorsunuz. O yüzden, "sadece TF35000 yetişir" dedim. Ardan Zentürk'ü ve onun sözlerini aktardığı kişiyi hiç ciddiye almayın bence.

Arkadaşlar bir iki sayfa önce yazdığım örnekle paralel şeyler yazacağım

Peki biz enerjimizi,kaynaklarımızı,insan gücümüzü ve maddi gücümüzü

-F110 klonu(bazı değişiklikler içeren)

-Tf6000-10000 (f110 ebatlarında ve aynı strese sahip(ısı,aşınma vesaire vesaire)şekilde çalışabilen metarulijide üretilmiş)

-Tf35000'nin f110 gücünü yakalamış düşük sürüm versiyonu

Şeklinde üç ayrı çalışma başlatsak hangisine 2028-2029 gibi ulasma şansımız var,bu üç çalışma yöntemi için gerekli maddiyat,ekipman-tezgah,mühendis ve kalifiye eleman,test alt yapısı var mı? Varsa yeterli mi ? Yoksa dışardan ekipman,mühendis,danışmanlık yapacak firma,kalifiye eleman, teknoloji transferi gibi yatırımlara ihtiyacımız var mı?

Cevap yazmadan önce genişçe düşünüp cevap vermenizi rica ederim

Ayrıca bir sorum daha var

Bir motoru tüm parçaları ile birleştirip test ediyoruz ve bu çok önemli çünkü nurdan geri dönüşlere göre revizyon veya kalifikasyon,sertifikalandırma yada seri üretim kararı alıyoruz

Peki mesela

Motora dahil edilmeyen yanma odasını sadece ısıya göre test edeceğimiz ekipmanlar yok mu?

Yada bir bir fanı yada blisk'i veyahut sadece fan kısmını giriş sıcaklığı,sürtünme,aşınma,mekanik stres şeklinde test edebileceğimiz bir ekipman var mı?

Yada krom,nikel gibi özel alasımlarla ürettiğimiz bu vb. Parçaları motorda birleştirme den önce test edeceğimiz alt yapımız var mı?

Bu soruları neden soruyorum çünkü bize bu parçaların komple birleştirilmiş hali olan motorun testleri gösteriliyor

Mesela ben fan girişindeki bıçakların 20-30 bin rpm'e kadar sorunsuz dönüş yapabildiklerini bilmek isterim

Yada yanma odasının 1500-1650 derece arasında sorunsuz birsekilde dayanabildiğini

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım,sanki bizdeki çalışmalar sadece motor birleştirince gibi daha önce gösterilen bir özen yok gibi yada titizlik ve hassasiyet yok gibi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan:

"Türkiye'ye yapılan açık ve örtülü kısıtlamalar ve yaptırımlar var, diplomatik olarak giderilmesi gereken. Şimdi arkadaşlara dedim ki ben: "Türkiye'ye yönelik açık ve kapalı savunma alanında ne yaptırımlarımız var? Savunma Sanayii Başkanlığımızın bize verdiği ne listeler ve hangi ülkeler var? Kilit firmalarımızın ürettiği kilit ürünlerin kısıtlamada olduğu nereler var? Hava Kuvvetlerimizin kullandığı hangi mühimmatlarda sıkıntılar var? Deniz Kuvvetlerimizin kullandığı hangisinde var?" gibi birçok şey var yani, böyle. Bunlarda şöyle bir husus var: Bir, yerlileştirme devam ederken, cari olarak kullanılması gerekenleri de ve Silahlı Kuvvetlerin, Savunma Sanayinin bizden talep ettiği hususların da kaldırılması gerekiyor. 2 yıldır çalışıyoruz. Yani Kanada'dan kaldırdıklarımız var, Hollanda'yı kaldırdık, Norveç'i kaldırdık, Belçika'yı kaldırdık, Almanya'daki konular büyük ölçüde kalktı. Amerika'dakilerin bir kısmı kalktı, bir kısmı duruyor.

Şimdi bu benim görevim, bu yaptırımları kaldırmak. İlgili kurumlarımızdan böyle bir talep geldiği sürece bu yaptırımların kaldırılmasıyla alakalı, ben bunu kaldırılmakla yükümlüyüm. Ha ben bunu kaldırmaya uğraşırken karşı taraf herhangi bir sebepten dolayı bana mantıklı bir izah getiremezse ve konuyu ilerletemezsek benim milli güvenliğim bunu başka yerden almayı gerektirir. Ve bu muhatabın bunu bilmesi lazım. Bak ben senden bunu almak istiyorum fakat sen bunu vermezsen benim başka alternatiflerim de olacak. Buradan başta açık ve şeffaf koyalım. Bu yüksek devlet konularıdır. Şimdi bu tartışmayı buradan alıp başka bir alana taşımak gerçekten garip, garip."
https://www.haberler.com/politika/fidan-dan-kaan-motoru-aciklamasi-savunmadaki-19116674-haberi/

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat