Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Genel Konular / Ynt: Türkiye Ekonomisi
« Son İleti Gönderen: putty Bugün, 14:13:57 »
Çok şükür 23 milyar dolar psikolojik barajını aştık. Yıl sonuna doğru 30 milyar dolara yaklaşırız inşallah

Müjdeli haber verdiğin için bir beğeni ateşledim black95
2
Savunma ve Havacılık Sanayii ihracatımız Mayıs ayı itibariyle 876 Milyon $ olarak gerçekleşti. Bu rakam sektör tarihimizde bir ayda yapılan en büyük ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.

İlk 5 aydaki ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre % 9'luk bir artış göstererek 2.215 Milyar $ olarak gerçekleşti.
https://x.com/halukgorgun/status/1797583239898444034
3
Genel Konular / Ynt: Türkiye Ekonomisi
« Son İleti Gönderen: Black95 Bugün, 14:07:07 »
2024 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, %11,4 oranında artarak 24 milyar 75 milyon dolar, İthalat, %10,3 oranında azalarak 30 milyar 593 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, %1,9 oranında azalarak 54 milyar 668 milyon dolar olarak gerçekleşti.
4
projelerin istediği güçte motor geliştirme tercih edilebilir tabi ki yani 4000 değil de olmuşken 6000 ile projeye başlamanın ulusal ihtiyaçlar ile bir alakası olabilir tabi ki. Ama 6000 e karar verdikten sonra bu motorun çapını şöyle yapalım diye tercih çok zor bence. O motor gücünün isterlerlerinin ve başarılabilenlerin mühendislere dayattığı bir geometri var onun üstüne hiç çıkılmaz altına da zaten inilemez. gramların milimetrelerin en aza indirilebildiği bir çaba ile motor üretiliyor. Kimse tasarımını eldeki uçağa göre çapını büyütmez bu delilik olur. Ama aşağı yukarı zaten denk gelecektir dünyanın ne ilk motoru ne ilk uçağı o ölçüler o motorlar ile aşağı yukarı benzerdirler hep. Günün sonunda ikimizde haklı çıkacağız muhtemelen motor bittiğinde.
5
F35B alamayacaksak yerli VTOL uçak projesi başlatalım. Türk mühendisinin artık yapamayacağı hiç bir alet yoktur ben buna inanıyorum. Uçağa benzemeyen sadece jet motor ile dikine havalanabilen makine kısmını önce bir çalışmaya başlayalım sonra ona uçak giydiririz. Türkiye de üzerinde çalışılmayan bir dünya projesi kalmamalı bence. Mantıklı mantıksız zor kolay olur olmaz önemi yok projeyi başlatsınlar görelim bakalım. Hürjet den türetsinler mesela
6
zaten kimse Kızıl Elma'ya  özel motor yapmak için yola çıkmadı.
bu  bir teknoloji geliştirme projesiydi,  elde de iki insansız milli jet vardı.
test  izinleri  için  yabancılarla uğraşmak yerine   yerli  jetler  tercih edilmiştir.
yerli jette test etmeyi düşünüyorsan  bir zahmet gidip  o motor yuvasını  ölçüyorsun  yani,  konu  bu.
zira 2.5  litrelik şişeye  3 litre su sığdıramazsın.
Ukrayna savaşı patlayınca    o  yuvaya  uyacak  motor  aynı zamanda da  o jetlere  özel motora dönüşüverdi.
anlayacağın  dolaylı yoldan   bal gibi de  uçağa özel motor geliştirilmiş oldu.

güç  aralıkları ve ve boyutlarına  göre sınıflandırma da  neye göre?
gayet  gri  ve ne olduğu da tam belli olmayan bir şey,  tıpkı  uçaklardaki nesil  saçmalığı gibi.
aynı  motora sadece blisk  koyunca  bile  %10  %20   civarı  güç  değişimi  oluyorsa  hangi  boyut ?  hangi  güç  ve  hangi  sınıf  filan?

motor olunca da her türlü  ona uyamazlar.
PD170'i  git TB2'ye  uydur bakalım.
uçağın ağırlık merkezi,  tırmanma hızı,  titreşimi,  yakıt tüketimi,  menzili  ve  her  şeyi  değişiyor.
uydurursun   uydurursun;  ama o uçağın adı artık TB3  oluyor işte.

ezcümle,  al sana motor  uçağa  tak 
öyle  olamıyor  o iş.

batıda tabi birçok alt sistem  hazır.   işleyiş   o  şekilde;  ama  her yerde de öyle  olacak diye bir şart yok.


7
Alıntı
İnmeye gerek yok , Mojave resmen konuyor... Bayraktar TB3'de aynen böyle halata bile gerek olmadan konacak TCG Anadolu üzerine

Sn Korsan2,
Mojave, boş iken kalkış için, minimum, 122m (400ft) , saldırı yüklü iken 304m (1000ft) piste ihtiyaç duyuyor. İniş için de boşken ideal şartlarda en kısa 102m (335ft) ama realist olarak 150m (~500ft) mesafeye ihtiyacı var. Üzerinde 450hp RR turboprop motor var. Neredeyse 700kg mühimmat taşıyabiliyor. Boyu, bizim tb3’den sadece 65cmdaha uzun. Ama kanat açıklığı 2m daha fazla. Motor gücü farkıyla ve bu kanat açıklığıyla kalkışta ve inişte çok daha avantajlı.

Skilift kalkışlı gemilerden her ikisinin de kalkışı problem olmaz. Önemli olan inişleri. Eğer TCG Anadolu düşünülüyorsa, TB3’ün ineceği toplam pist boyu 150m’den az.
O bakımdan çok iyi hesaplanıp geminin sağa sola ve bilhassa aşağı yukarı hareketi de hesaba alınarak iniş parametreleri belirlenmeli ve ona göre autopilot iniş algoritmaları yazılmalı. En büyük sorun o arkadaki asansör. Yeni yapılacak uçak gemisinde böyle problem olmaz. Kanca halat sistemi olacak nasılsa. Ancak o geminin de operasyonel olmasına daha 15 yıl var.

8
Kimse kızılelmaya özel uğraşıp motor yapmaz. Motorların üç aşağı beş yukarı güç aralıkları sınıfları var ve bu isterlerin gereği de boyutları var. F35 filan yapmaya kalkmadıkça kimse uçağa özel motor geliştirmez uçaklar motora göre şekil alırlar. Motor bu deyince firmanın uçağı motor uydurması da zor iş değil kimse bu yüzden kavga çıkartmaz. Bizim uçaklar nedir ki zaten hep değişiyorlar yeter ki motor olsun her türlü ona uyarlar.
9

🤣
firmaların onu deme hürriyeti var putty
hatta bir yerde de profosyonellik  bunu gerektirir zaten;
ama bu örnekte böyle bir durum yok.
uçak belli,  yuvalar belli.

niye gidip  o  yuvadan  daha küçük bir motor yapmakla  uğraşasın?
yuvayı  son milimine kadar kullanan  bir motor yapsan kim ne diyecek?
10
Baykar için küçük motor büyük motor nedirki bir kaç ay uğraşır her türlü motora göre uçağı yeniden uyarlar yeter ki motor olsun. Bu motor bizim uçağın içine büyük geldi mi diyecek sanki Baykar. 
Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10