Türkiye - ABD İlişkileri

Başlatan SKYWOLF, 02 Aralık 2012, 11:59:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Görev bilgisayarı uçuş bilgisayarı ile birlikte çalışır onunla sürekli veri alışverişi yapar. Aralarında bir haberleşme protokolü var bunu bizde biliyoruz ama bu yetmez birde bu protokol standardı ile yollanan veri paketleri var o asıl kritiktir ender durumlarda oluşan iletişimlerde var bunu uçağı yapan biliyordur sadece. Uçağın hızı irtifası manevrası bunları uçuş bilgisayarı takip ediyor ama bombayı görev bilgisayarı hedefe atıyor. Bu veriler olmadan bomba atılamaz. daha bir sürü olası şey var mesela yakıt yönetim sistemi de bir aviyoniktir hem görev bilgisayarı hem uçuş bilgisayarı buradan kritik bilgi alır. Bunların haberleşme protokolleri bilinmek zorunda görev bilgisayarın yakıt yönetim sistemi ile ver ialış verişi yapıyor aradaki haberleşmeyi bilmelisin hadi onu da değiştirelim sensörü bizim yakıt yönetim sistemi okusun görev bilgisayarına aktarsın desek ama senin kontrolünde olmayan uçuş yönetim sistemi de aynı aviyonikten veri okuyor. Ekstrem durumlar için bazı haberleşme mesajlaşma durumları vardır dinleyerek alete bakıp izleyerek çözemezsin sırlarını. Özgür gibi bir modernizasyon için yani sahibine meydan okuyan işbirliğinden uzak modernizasyon için f16 daki tüm yazılım tabanlı her şeyi yerlileştirmek gerekir. Ben bilerek değil ama hissiyatımla bunu zannediyorum. Bence eğer uçuş bilgisayarı yada bazı basit aviyonikler mesela dediğim yakıt yönetim sistemi motor yönetim sistemi kutuları yabancı ise bu iş içine sinmez yapanların kullananların. Bu dediğimi yani uçuş bilgisayarını da yerlileştirmek de uçağın modelini rüzgar tüneline sokarak başlanacak iş değmez ama biz çok köşeye sıkıştık. Yapmaya kalkarsak 1970 den beri adamların iyileştirdiği uçuş kontrol yazılımını ki içinde Fly-by-wire da var yarım yüzyıllık taş taş üstüne eklenerek şahaneleştirilmiş F16 kontrollerini yaparız uçağı özgür yaptık deriz  uçak bir sipin atınca kafası karışır mazallah kahrolur.  Bu yüzden ABD ile iyiyken uçuş yönetimine onun sensörler ile ortak sistemine ellemedik ama şimdi tüm uçakları yapıcam deyince ABD bilgi paylaşmazsa bu iş olmayabilir bu hali ile. Muhtemelen bu sıkışmışlıkta ABD yi bildiğimiz kadarı ile biz Özgür de her dijital kutuyu yerlileştirme ile karşı karşıya kalmak zorundayız bunu da göze de alamıyor olabiliriz takılmış kalmış olabiliriz. Bunlar benim amatör hissiyatlarımdır
Linkback: Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Ne F-16 alımından, ne EF-2000 alımından, ve hatta ne de Özgür modernizasyonundan bir şey beklemiyorum. Hepsi bir şekilde ABD bileşenleri taşıyor.
-------------------------------------------------------------------

Ben önerimi zaten yapmıştım.

- TF-10000 ile çalıştırılan, Kızılelma ve Anka-3'ü, ivedilikle seri üretime almalıyız.
- Anka-3'ün bir varyantı, "havadaki kontrol istasyonu" olsun. Anka-3'ün içindeki insan pilotlar, sadece kaba emirleri versinler ve detayları yapay zeka halletsin.
- Tüm bu dron sürüsü, Çelik Kubbe HSS ve Barış Kartalları ile eşgüdümlü çalışsın.

Özetle, "6. Nesil hava muharebesi konseptini, 6. nesil insanlı savaş uçağı olmadan uygulamalıyız." diyorum.

Denenmiş bir yol değil ama bizim durumumuzda açık fikirli olmak lazım. Mevcut HKK personeli buna yanaşmayacaklar bence. Onların yerine gerekirse denizcileri atayalım!! Hiç olmazsa onlar bu konularda açık fikirli.

"Neden KE ve Anka-3 operatörlerini havaya kaldırıyoruz, yerdeki güvenli bir sığınaktan da bunları yönetebilirler" derseniz eğer, cevabım şudur: İlk başlarda yapay zekalar yeterince karmaşık ve güvenilir olmayabilirler.

Havadaki operatörün "line of sigh" menzili 300-350 km'leri buluyor. Bu yüzden, özellikle hava-hava çatışmalarında KE'ları, içinde bulundukları Anka-3 varyantından, tıpkı FPV dronları yönetir gibi, sinyal gecikmesi olmadan yönetebilirler. Bu nedenle KE&Anka-3 operatörlerini, Anka-3 varyantının içinde havaya kaldırmalıyız.

ABD' den ne alabiliyorsak alalım. Alma konusunda ısrarcı olalım. Trump varken işleri geliştirdikçe geliştirelim. Birbirimizle ne kadar yoğun ve sıkı işbirliği yaparsak (ekonomik ve askeri), birbirimizle bağımız artacak ve bize karşı hamle yapamayacaklardır.

Düşünsenize 100 milyarlarca dolarlık bağlantımız varsa bizi kaybetmemek için ne tavizler vereceklerdir.

Ama bunların hepsi zaman kazanmak için. Bu zaman zarfında (önümüzdeki 10-15 yıl) her türlü askeri altyapımızı tamamlayıp sert gücümüzü çelik yumruk haline getirmeliyiz.

Sonrası Allah kerim.....

ZAMAN KAZANMALIYIZ ZAMAN.......

ABD,bir haftalık turla birkaç trilyon dolarlık anlasmayı alıp evine giden bir ülke.Bu,uçak,motor vs konularında onları para ile ikna etme durumumuz yok,para ikinci planda bile degildir belki.60-70 milyar dolarlık bir anlasmayi kapacak diye  Ortadogu siyesetinde hedeflerini degistirmezler,bu konu siyasi bir konu yani.Bolgesel siyaseti kastediyorum,lokal egilimler,iktidarlar değil bahsettigim.
Burada bir savas daha cikacak mi cikmayacak mi,bütün mevzu bununla ilgili diye dusunuyorum.
 Son olarak,bu konular maalesef Trump'ın keyfine kalmıyor bir tek,o aslında sadece tek bir faktör.Sadece O'nun keyfine kalan konularda vardır Abd icin,lakin bu baslik ve bahsedilen konu onlardan biri degil.Baskanın arzu ve kabullerinin sınırları var.Öyle olmasa nasıl döndürdüler bu devranı, neredeyse bir asır olacak.

İşte sn.Karacı bence haklı işte böyle bir durumda ben olsam ABD'ye Boeing adı altında bu kadar para kaçırmazdım birde bu işe Eskişehir'deki nadir elementlerin ABD li şirketlerce çıkarılmasıda dahil

THY gibi çok büyük havayolu şirketleri alımlarında tek şirketten yapmıyor. Her seferinde olduğu gibi bir kısmı Airbus bir kısmı boeing'e gidecek. O konu pazarlık konusu değil.

S400 ve ef'a elvada.
Türkiye eskisi gibi usa tarafını seçti gibi duruyor...

@Denizci, birincisi, alınacak uçak sayısı 250 civarı olması lazım. Hızlı teslimat için alımlar 2 şirkete paylaştırılır. İkincisi, THY  gibi dev havayolları hem kısa mesafe  hem de çok uzun mesafelere sürekli uçuş yaptığı için elinde hem kısa hem uzun menzilli, yakıt tasarrufu belli hatlara göre optimize uçaklara ihtiyaç duyarlar. Bazı hatlara Airbus modelleri uygundur bazılarına Boeing.

Topgun bu konuda daha detaylı bilgi verir belki.

Ikili özel görüşme öncesi verilen görüntü, Trumpın söylemleri, Cumhurbaşkanın durgun hali hiç hoşuma gitmedi.

ABD uzun zamandır, bize ve Avrupa'ya pahalı kilit kaya gazı satıyordu. Dün zannedersem 20 yıl sürede 47 milyar dolarlık daha anlaşma yapıldı. Trump klasik bir narsist, pragmatist olarak pazarlığı çok üstten açmış gibi görünüyor.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat