KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
97 (45.5%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.8%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.7%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 213

Bu arada, bence gövdenin kendi kendisini tamir etmesi biraz fantezi. Filmlerdeki gibi olmaz yani. Çok ciddiye almayın bence. Olsa olsa, bence bir yerde delik falan açıldığında orayı geçici olarak kapatacak sistemler olur. Onun yerine daha gerçekçi olasılıklara bakmak lazım.
--------------------------------------------------------------------

Bu kadar yüksek irtifada ve hızda uçacak bir uçağın, uydu ağı tarafından anlık olarak data akışı ile desteklenmesi zaruridir. Yani data link kabiliyeti ve data işleme kabiliyeti çok gelişmiş olmalı bu uçağın.

Bence silah bırakma mekanizması 5. nesiller gibi olamaz. Çıkılan irtifa ve ulaşılan aşırı hız, bildiğimiz türden hazne kapaklarına izin vermez. Mühimmatların, tıpkı kargo uçaklarının havada yük bırakması gibi, arkaya doğru bırakılacağını düşünüyorum. Oldukça dar olan bir kapaktan silah bırakması lazım bu uçağın.

Ha bu arada, ben bu uçağın kesinlikle insansız olacağını düşünüyorum. Uçağın maliyetini kabul edilebilir sınırlarda tutmanın başka bir yolu yok çünkü.
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Alıntı YapBu arada, bence gövdenin kendi kendisini tamir etmesi biraz fantezi. Filmlerdeki gibi olmaz yani. Çok ciddiye almayın bence. Olsa olsa, bence bir yerde delik falan açıldığında orayı geçici olarak kapatacak sistemler olur. Onun yerine daha gerçekçi olasılıklara bakmak lazım.
--------------------------------------------------------------------

Bu kadar yüksek irtifada ve hızda uçacak bir uçağın, uydu ağı tarafından anlık olarak data akışı ile desteklenmesi zaruridir. Yani data link kabiliyeti ve data işleme kabiliyeti çok gelişmiş olmalı bu uçağın.

Bence silah bırakma mekanizması 5. nesiller gibi olamaz. Çıkılan irtifa ve ulaşılan aşırı hız, bildiğimiz türden hazne kapaklarına izin vermez. Mühimmatların, tıpkı kargo uçaklarının havada yük bırakması gibi, arkaya doğru bırakılacağını düşünüyorum. Oldukça dar olan bir kapaktan silah bırakması lazım bu uçağın.

Ha bu arada, ben bu uçağın kesinlikle insansız olacağını düşünüyorum. Uçağın maliyetini kabul edilebilir sınırlarda tutmanın başka bir yolu yok çünkü.

Sn Merzifonlu ,
Henüz "uzay yolu" teknolojisine sahip olmadığımıza göre tabii ki sizin söylediğiniz gibi belli ölçekteki deliklerin kendi kendine kapanmasını sağlayacak malzemeler konu ediliyor. Onlarca yıl önce bile araba lastiklerindeki bazı delikleri kendiliğinden kapatan polymerler mevcuttu.

Kabaca hesaplarsanız; 5000m de 1 Mach hızla uçan uçağın karşılaştığı aerodinamik drag (sürtünme) 35 birim iken, aynı uçağın 35000m de 5 Mach hızla uçtuğunda karşılaştığı aerodinamik drag 17 birim civarındadır.
Kapaklarını açma konusunda pek sıkıntı çekeceğini zannetmiyorum.
(Aerodinamik drag = hava yoğunluğu x V2/2) (5000m de hava yoğunluğu 0.601 kg/m3 iken, 35000m de 0.0132kg/m3 tür)

Uçak zaten büyük oranda pilotsuz uçacakmış şekilde tasarlanan bir uçak olacak. Ancak hiçbir ülkenin, ne kadar AI konusunda gelişmiş olsa da, insan faktörünü bir kenara iteceğini düşünmüyorum. Belki 7nci nesilde bu olabilir. İnsan önsezisi ve ortamı yaşayarak savaşma kabiliyeti gibi faktörlerden arındırılmış bir uçak olması zor bunların. VR ve bir ekrana bakarak savaşmanın ötesine geçilmedikçe, uçak uzaktan yönetiminin hack'lenmesi olasılığı sıfıra indirgenmedikçe, insanoğlu savaş uçağı kokpitinden kolay kolay inmez.
Sizin fikrinize saygım var. Ama tamamen insansız savaş uçaklarına daha bir 50 yılımız var derim.

Yapay zekaya hayallerimizde bence sınır koymamak bu günleri yaşayan bizler için zamanın ruhunu yakalamak adına bir üst kural olmalı. Uçağın pilotuna da bir kaç emir verip havalandırıyoruz pilot o bilgiler dahilinde bazı sürpriz durumlarda hataları yapma riski ile görevi yerine getiriyor.  Bir yapay zekada o kadar hata göze alınarak göreve yollanabilir bence. Ben yapay zeka ile kendi kararını alıp uçan uçakları kesinlikle başarılabilir görüyorum. Savaşın gerçeğinde atıyorum % 30 hata yapmak zaten normaldir. Yapay zeka bir sivil hedefi vurmuş yada hatta dost hedefi vurmuş bu savaşlarda günlük sıradan durumlar zaten. Yapay zeka gelişimi şu anda katlanarak ilerliyor ama belki bir teknolojik sınırda grafik plato yapabilir bir sonraki o muhteşem algoritmayı bekleyebilir ama şu anda ilerleme de ahlaken onu yapamaz bunu yapamaz sınırı koymamak gerek. İnsan beyni ilk okul mikroskopları ile dahi görülebilen sinir hücreleri boyutunda çalışan çok basit bir organdır yaradılışında atom altı kuantum seviyesi filan bir muhteşemlik yok karaciğerden bile daha kaba bir alet karaciğerde işler atomik boyutta işlerken beyinde öküz boyutunda işliyor bir hücre boyutu ne kadar glikoz insülin molekülü boyutu ne kadar milyon kat fark var. Beyinde hücreler arasındaki o matematiği çözmekte ne varki eninde sonunda yapılır insan beyni kadar hissiyatı olan bir yapay zeka. Bu gerçekten inanılmaz bir şey değil. Yapay zeka insan gibi olacak buna bu çağı yaşayan insanlar olarak ahlaken inanın bizim neslimizin mevzusu bu bilmek zorundayız. Bence yapay zeka teknolojisi şu anda bile bir pilotun görevini kafi derecede hata riski alacak kadar teknolojiye sahip. 10000 mühendisi bu işte tam zamanlı çalıştırmamız lazım
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

@Yasar;

Yani diyorsunuz ki, "çok yüksekte hava az olduğu için sürtünme açısından fark etmez." Haklısınız, o unsuru hesaplamam gerekirdi. Ama o irtifaya her zaman çıkılmaz. Motor gücü artınca her irtifada hızlı gitmek istersiniz. Mühimmat ateşlemek için de hızınızı düşürmek istemezsiniz. Süperseyir kabiliyetini tam olarak kullanabilmek için mühimmat salma metodu yukarıda yazdığım tarzda değişmelidir. Ayrıca açılan büyük kapaklar kısa süreliğine de olsa radar-silik özellikten uçağı çıkartıyor. Alt gövdeyi olabildiğince yekpare tutmanın daha başka faydaları da var. Dolayısı ile fikrimde ısrarcı olacağım.

Yapay zekaya gelince, beynin tam matematiksel modeli bir kritik nokta hariç çıkartıldı. O kritik aşamayı da 5 yıl içinde aşacaklarını düşünüyorlar. Özetle 50 yıl beklemeyeceğiz. Güçlü yapay zeka değişken by-pass'lı motorlardan daha erken faaliyete geçerse şaşırmam!

NOT: Alıntı yapmayı nasıl başardınız? Ben yapamıyorum.

6. nesil uçaklar büyük olasılıkla optionally manned olacak yani insanlı ama opsiyonel olarak insansız da görev yapabilecek.

Bunun maliyetle de bir ilgisi yok. Değişken bypass oranlı motoru olan, gelişmiş radar, sensör , silah,kaplaması olan uçak zaten ucuz olamaz ister insansız olsun ister insanlı olsun.

Olayın bir de başka tarafı var. Pilotluk kültürü ve prestiji nedeniyle özellikle hava kuvvetleri her zaman insansız uçaklara yan gözle bakmıştır. Mesela abd hava kuvvetlerini Afganistan'da reaperları kullanmaya ikna etmek çok zor olmuştu, adamlar biz f16 uçururuz diyordu, insansız uçaklar gelince pilotlar işsiz kalır diye düşünüyorlardı. İnsansız uçak ile kazanılan zaferlerin yeterince "chivalric" olmadığına inanılıyor. Çünkü orda pilot kendi hayatını riske atıyor. İlla kokpitte birisi olacak ki zaferin anlamı olsun diye düşünenler var.

Mesela şu an bizde f35 ler olsaydı kimse Kızılelmayı, anka3 ü iplemezdi.
Bu "uçaksızlık" aslında en çok bize yaradı, yarıyor. Başkaları konsept olarak çalışırken biz Hürjet ile anka3 ü kontrol edip uçurabiliyoruz.

Alıntı YapYani diyorsunuz ki, "çok yüksekte hava az olduğu için sürtünme açısından fark etmez." Haklısınız, o unsuru hesaplamam gerekirdi. Ama o irtifaya her zaman çıkılmaz. Motor gücü artınca her irtifada hızlı gitmek istersiniz. Mühimmat ateşlemek için de hızınızı düşürmek istemezsiniz. Süperseyir kabiliyetini tam olarak kullanabilmek için mühimmat salma metodu yukarıda yazdığım tarzda değişmelidir. Ayrıca açılan büyük kapaklar kısa süreliğine de olsa radar-silik özellikten uçağı çıkartıyor. Alt gövdeyi olabildiğince yekpare tutmanın daha başka faydaları da var. Dolayısı ile fikrimde ısrarcı olacağım.

Yapay zekaya gelince, beynin tam matematiksel modeli bir kritik nokta hariç çıkartıldı. O kritik aşamayı da 5 yıl içinde aşacaklarını düşünüyorlar. Özetle 50 yıl beklemeyeceğiz. Güçlü yapay zeka değişken by-pass'lı motorlardan daha erken faaliyete geçerse şaşırmam!

NOT: Alıntı yapmayı nasıl başardınız? Ben yapamıyorum.

Sn Merzifonlu,
Evet düşük irtifalarda yüksek hız yapılırsa kapaklarda stres oluşabilir. Zaten onun için F35'in 20000ft altında kapak açması sakıncalı diye anımsıyorum. Ancak bu uçaklar BVR özellikli olarak HSS lerden ırak yüksek irtifada uçan uçaklar. Düşük irtifada it dalaşı yapacak uçaklar olmayacak.

Yapay zeka ve insansız uçak için 5 sene sonra tekrar burada yazışırız.

Alıntı yapılamıyor. Ben [ ] içerisine quote yazıyorum. Sonra sizin yazınızı copy-paste yapıyorum. [ ] içerisine /quote yazıyorum.
Alıntı olarak çıkıyor. Yalnız kimden alıntı yapıldığını göstermiyor.

Alıntı yapılan: YasarCopy-paste nasıl yapıyorsunuz ki?

[] içine quote den sonra bir boşluk bırakıp, author=Yasar, veya author=merzifonlu veya vs vs yazarsanız, alıntı yapılanı da gösterir.

6. nesilleri geçtim 5. Nesilde bile hava-hava rolünde 5. Nesiller birbiriyle karşılaştıklarında mecbur wvr olacak. F-35'ler birbirini 30km'den görebiliyor. Aim9x menzilinde. F-35 radarı F-22'yi 20km'den anca görüyor.

6. Nesilde kaplamalar ve geometri daha da gelişeceği için radarları ve  kızılötesi görüntüleyicileri daha güçlü olsa da mesafeler artmaz.

F-35'in motoru korkunç ısı ürettiği için pasif IRST sistemlerinde ampul gibi parlıyor. Ayrıca menzili pasifik için kısa, hız ve manevra kabiliyeti düşük olduğu için abd Çine karşı F-35 istemiyor. O yüzden sayıyı azaltıp F-47, sonra da yine çift motorlu F-55 istiyor.

Bize acilen KAAN lazım KAAN nisanda uçmaya başlayınca camiamıza bir heyecan gelecek. Bu aralar çok mevzusuz kaldık hiç bir şey bizi mutlu etmiyor füzeler bitti gemiler rutine bindi top tüfek ilgimizi çekmiyor radarlar kaç çeşit sayamayız ALTAY yar oda o kadar çok prototiple yıllarımız geçti ki envantere girse bile heyecan olamayacak Hürjet hep aynı Hürjet ilerliyor mu yerinde sayıyor mu belli değil ne silah eklendi ne radar eklendi ne sayısı değişti ilk uçtuğu gibi boş boş uçup duruyor. Bizi anca KAAN kurtarır
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat