KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
97 (45.5%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.8%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.7%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 213

Askeri jet uçakları veya sivil yolcu uçakları olsun motorun gecikmesinden dolayı seri üretimi veya teslimatı devamlı ertelenir ve gecikir. Boeing veya Airbus olsun farketmez, CFM, PW, RR projeleri gecikmeden dolayı gayet bu durum normal karşılanır. Planlanan süreçten erken veya beklenen vaktinde tamamlanan motoru hatırlamıyorum.

Marmara bizi kıskanıyor, devamlı motorumuzun hazır olmasını istemiyor diyenler de olabilir. TF-35000 2032'de envantere girmesi hayal ötesi hayal diyebilirim. Tamam çalışkansın, güzelsin, akıllısın, gece gündüz çalışıyorsun. Asıl düşmanın zaman, o seni affetmez ve şu ana kadar kimseyi affetmemiştir. Farklı örnekleri verdim, herkesten hızlı yapacağız deyip beni sanki düşman ilan edenler bile var. 5-10 senede falan yapacağız demek evrenin yapısını karşı gelmektir, 30000lbf motor en iyi mucizevi ihtimal ile 15 senede yapılır, normal süreci 20 senedir. Bebek 10 sene sonra delikanlı olur, askerlik yapacak, savaşır diyorsunuz.

Zamanında 10 sene önce forumlarda Harzemşah denen ABD trollemesi var idi. K2'den Altay erken hizmete girecek, G.Kore bizden yardım alıyor gibi saçmalayıp duruyordu. Herkes onun iletilerini beğenir, kesin net bilgi gibi algılayanlar bile var idi. Evet, Altay istisnai durum, SİHA projelerinde çok hızlı ilerliyor ama içten yanmalı Altay motorunu bile o sürede yapamamış ülke, 300000lbf jet motorunu o sürede nasıl yapacak.
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Bu arada konu Kaan ama Altay ile Altay motor projesi birlikte başlamadı Almanya'nın motor vermemesi üzerine motor projesi başladı Altay ile motor projesi birlikte başlamış olsaydı bugün yerli motorlu Altaylar envanterde olurdu

Evet, "Sayın" Harzemşah'ı ben de iyi hatırlıyorum. Suriye konusunda çok sert çıkmıştım bir keresinde, akabinde forumdan atmıştı beni hazret. ;D

Süreye bir şey demiyorum, örnekler dediğiniz gibi ortada @marmara. Ama BATU Güç Paketi ile olan kıyaslamanızın bir noktada insafsızca olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz evvelinde ne o niteliklerdeki güç paketini (motoru & aktarmasını), ne de onların parçalarını tasarlayıp ürettik. İşe tamamen sıfırdan başladık.

Turbofan motorlar konusunda o kadar da zeminden başlamıyoruz. F110 parçalarının çoğunu zaten üretiyorduk. O motora aşinayız en azından. Sıcak sektör ve tek kristal işine de ucundan kıyısından girdik. Kaldı ki bize ilk etapta lazım olan, ne motorun uzun bakım aralıklarına sahip olması, ne de tam güçte olması.

İsterse 500 Saatte bir büyük bakıma girsin. Ama 18000 lbf kuru itkiyi ve 30000 lbf ıslak itkiyi güvenle üretsin, o bize yeter. Kalan 15 yılda motorun olgunlaşmasını sabırla bekleriz biz.

Altay tankı projesi yaklaşık 18 sene önce başlamıştı, MTU motorunu Alman vermeyceği 2015'de veya o tarihten önce belli olmuştu. 10 senedir motoru hazır değil.

Haber 2017'ye ait...

Alıntı yapılan: marmara10 senedir motoru hazır değil.

Oh be, yaptım sonunda! Sayın Yasar'ın dediği gibi yapmadım, onun yerine "yazdır" komutunu kullanarak yaptım, ama yaptım. Çok teşekkürler Ahmet Bey!
------------------------------------------------------------

Evet @marmara, işe sıfırdan başlarsak ve tam nitelikteki TF35000 motorunu talep edersek, en iyi şartlarda BATU ile aynı sürede işlemler bitecek gibi duruyor. O yüzden, GE F110'a eşit bir itki üretebilen "ham" TF35000'i 2029 yılına yetiştirebileceğimizi düşünüyorum.

Batu motorunun ilk ateşlemesi 2021'de yapıldı. Seneye seri üretimi başlayacak. 5 yıl uzun bir süre değil bu güç grubu için.

Tamam, bekleyip göreceğiz, daha doğrusu zaman gösterecek. Uzatmaya devam edersem gerçekten millet beni düşman ilan edecek. Birazdan sen "Türk düşmanısın" dİyecekler, sanki ben Meksika'lıyım.

TF-6000 ve 10.000 için en büyük avantaj öncelikle insansız platformlarda kullanılacak olmaları. Bu bakımdan sertifikasyon yapılmadan kullanılmaları muhtemel, yine kullanılacakları platformlar üzerinde bir kısım testlerin yapılması, kullanılırken klavuzlarının ana kaidelere göre uygulanıp, istisnalar için kullanım sırasında düzenlemeler  oluşturulması bile muhtemel. Ancak TF-35000'de savaş şartları dışında böyle bir yöntemin uygulanması muhtemel olmayacaktır. 

Bu Kızılelma platformunu radar verileri alınan hedefleri imha etmesi için yapay zeka ile sürü saldırısı şeklinde görevlendirebilir miyiz?

Örneğin Girit'ten kalkan 2 F-16'nın verileri Kızılelma sürüsüne iletilerek tehdit kütüphanesi verilerinden yararlanan yapay zeka ile en uygun pozisyon ve silahlarla konum alıp  yönlendirip imha etmek mümkün olabilir mi? Yapay zeka birikim seviyemiz bu imkana sahip mi?

Dikey üretim muhabbeti şuymuş, orta gövde ve kanat parçaları montajlanırken dik pozisyonda montajlanıyormuş, sonra yatırılıp diğer bölümlerle birleştiriliyormuş.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat