Füzelere dönelim...
Bu uçak gemilerini batirma potansiyeli olabilecek bir füze gelistirme projemiz var mi yoksa bizi aşan bir şey mi şu an için...
Evet bu daha uygun tartışma konusu.
Daha önce de yazmıştım bir yerlerde; ABD, USS-Amerika uçak gemisini 25 gün boyunca bombalamış ve ancak su seviyesi altına indirebilmişti. Kitty-Hawk sınıfı 85000tonluk Super-Carrier olarak tanımlanan bu gemi 1960’lı yıllarda devreye girmiş 1995’de devre dışı bırakılmış ve 2000’li yılların başında batırılmıştı.
Eski teknoloji ile yapılan bu gemiyi ABD nin kendisi bile batırmakta zorluk çekerken yeni teknoloji ile ve bu bombalamadan öğrenilmelerle (nasıl bombaladıklarını ve ne zarar verildiğini gizli tutuyorlar) inşa edilmiş 100000 tonluk yeni uçak gemilerini batırmanın zorluğu ortadadır umarım.
Kaldıki, bu uçak gemilerine en az 10 adet değişik gemi savunma şemsiyesi verirken; hava savunma muhribi, fırkateyni, nükleer denizaltılar vs bir uçak gemisini batırmanın ne kadar zor olduğu açıktadır. Böyle bir Carrier-Group filotilasını yok etmenin en kısa ve etkin yolu nükleer saldırıdır.
Tabii, çok hassas ve hızlı hipersonik bir füze ile pisti vurulan bir Süper-Carrier aylarca devre dışı kalacaktır. O başka. Çinliler de bunu başarmaya çalışıyorlar. Hypersonic-Glide-Vehicle denilen çok yüksek hızlı exo-atmosferik uçuş kabiliyetli füzelerle uçak gemilerini vurmayı hedefliyorlar.
Bizim de Tayfun füzesinden anladığımız kadarıyla hipersonik uçan bir füzemiz var. Bora’da uçuşunun bir bölümünde hipersonik hıza ulaşıyor. Tam açık bilgiler paylaşılmadığı için Bora hakkında söz söylemek doğru olmayabilir. Ama Tayfun için verilen bilgilere bakılırsa, bu füze tam 456 saniye uçmuş ve atıldığı yerden 561 km öteye ulaşmış. Bastırılmış yörünge ile uçan bir quasi-balistik füze olduğu ortada olan Tayfun’un, kaba hesapla, orta kademe uçuş yörüngesi yaklaşık 80 km ise bu 561 +160 = 720 km yol almış demektir. Bu da saniyede 1600metre ortalama hıza tekabül eder ki hipersonik hız limitidir. Demekki balistik düşüş ve ilk yükseliş sırasındaki kayıpları çıkarırsak bu füze uzun süre hipersonik hızlarda uçan bir füze. Eğer ecdadının kopyalandığı Rus ve Çin füzeleri gibi uçuş sırasında da manevra yapıyorsa, vurulması çok zor demektir.
Böyle bir füzeye hareketli hedefleri vurabilecek başlık takarsak, uçak gemisini vurup devre dışı bırakabilecek bir füzemiz olabilir.
Ayrıca Tübitak Sage sıvı/jel yakıtlı Ramjet füze üzerinde çalışıyor. Stealth yapıda böyle bir füze de benzer kabiliyetli olabilir. Ancak Ramjet füzeler 4mach üzerinde randımanlı olmadıklarından asıl geliştirmemiz gereken füze, Scramjet (Supersonic Ramjet) tahrikli füzedir. Brahmos-2 hala bu işi başarabilmiş değil. Ama Ruslar Zircon füzesi ile 8-10 Mach hıza ulaştıklarını iddia ediyorlar. Scramjet olduğu için iddianın doğruluk payı yüksek.