Son yıllarda karadan karaya atılan füze teknolojisi konusunda yatırımlar yaparak 250 kilometre menzilli füzeler üreten Türkiye'nin 1000 kilometre menzilli füze üretebilecek teknolojiye sahip olmak için de çalışmalar sürdürdüğü iddia ediliyor. Bu hedefe ulaşmak için belirlenen tarih ise gelecek yıl yani 2009. Ancak bu menzile ulaşabilecek teknolojinin şu an için yeterli olmaması durumunda amaçlanan hedefe ulaşabilmek için birkaç yıl daha gerekebileceği de belirtiliyor. Türkiye’nin uzun menzilli füze teknolojisi arayışının en önemli nedeni ise çevresindeki ülkelerin uzun menzilli füzelere sahip olması. İran son olarak 2000 bin kilometre menzilli Sahap adlı füze üreterek önemli bir güç kazandı. Bu nedenle komşularıyla bir denge oluşturmak isteyen Türkiye çalışmalarına hız verdi. Bir diğer neden ise 2011 yılında uzaya uydu göndermeyi planlayan Türkiye’nin uydusunu uzaya taşıyabilmesi için uzun menzillere ulaşabilecek roketlere sahip olması gerekliliği. Bu nedenle füze menzilini geliştirme çalışmaları gizlilik içinde sürdürülüyor ve bu tür iddialara resmi makamlarca ne bir yalanlama ne de bir doğrulama getirilmiyor.
Bu konuda Türkiye’nin önemli savunma dergilerinden biri olan Savunma ve Havacılık’ın 124’üncü sayısında İbrahim Sünnetçi tarafından kaleme alınan “TSK ve Füze Programları: Dün, Bugün ve Gelecek 2” başlıklı yazıda önemli bilgiler verildi.
Yazıda 1990’lı yılların ortasında TSK’nın orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla yapılan master planda 2008 yılında 500, 2009 yılında ise 1000 kilometrelik füze teknolojisinin kazanılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Ancak aynı yazıda hedeflere ulaşılmasında birkaç yıllık sapmaların olabileceği de vurgulanıyor.
Gene TUSAM Ulusal Güvenlik Stratejileri Merkezi Başkanvekili Ali Külebi de "Türkiye'nin Ulusal Gücü" adlı yazısında "TOROS Projesinden sonra çalışmalarına (J) serisi adıyla devam edildiği anlaşılan füze programımızın, hatta 1000 km. gibi bir iddialı bir programı da hedef alabileceği söylentileri de Türkiye'nin savunması adına gurur verici bir gelişmedir" diyerek mevcut çalışmalara dikkat çekti.
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Külebi, Türkiye'nin daha uzun menzilli füzeler üretmek konusundaki çalışmalarının devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin tek başına uçak üretmesi zordur. Bugün ABD bile en son uçaklarını dokuz ülkeyle üretiyor. Ama füzeyi üretirsen o senindir. Biz de caydırıcı bir güce kavuşmak için daha uzun menzilli füzeler üretmeliyiz" diyor.
KULOĞLU: ŞİMDİLİK HEDEF 600 KİLOMETRE
Türkiye'nin 1990'lı yıllardaki füze üretim projelerini görevde olduğu dönemde yakından takip eden Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu da Türkiye'nin daha uzun menzilli füzeler konusunda araştırmalar yapmasının normal olduğunu belirterek, her ülkenin bu tür çalışmalarının olduğunu söylüyor. Ancak 1000 kilometre menzile Türkiye'nin şu an için eldeki teknolojik birikimle ulaşmasının zor olduğu söyleyen Kuloğlu, şimdilik çalışmaların daha çok 300 ile 600 kilometre arasında menzili hedeflediğini belirtiyor. Kuloğlu'na göre füze teknolojisi konusunda zamanında Çin'den teknolojisi konusunda yardım alan Türkiye artık bu çalışmaları tamamen kendi imkanları ile sürdürüyor.
TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ MEVCUT FÜZELER
YILDIRIM: Çin teknolojisi kullanılarak üretilen Yıldırım füzelerinin menzili 250 kilometreye ulaşabiliyor. 2002’de gizlilik içinde üretimine başlanan Yıldırım füzeleri bir iki yıldan beri kamuoyu önüne çıkarılıyor.
JAGUAR: Gene Çin teknolojisiyle üretilen bu füzelerin menzili 150 kilometre civarında.
TOROS: 1999 yılında TSK envanterine giren daha çok çok namlulu roketatarları andıran Torosların menzili 100 kilometreye kadar çıkabiliyor.
ATACMS: ABD’den satın alma yoluyla envantere giren füzelerin menzili 165 kilometreyi buluyor.
KASIRGA: Dört lançerli çok namlulu roketatardan oluşuyor. 150 kilogram ağırlığında savaş başlığı ile 100 kilometre ötedeki hedefi vurabiliyor