Yerli Hava-Hava Füze Projesi

Başlatan ~~İsmaiL~~, 11 Haziran 2011, 17:56:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sn Serkan1976,
Kendi mühimmatlarımızı F16'lara uyarlama açısından kaynak kodu erişimi problemimiz hiçbir blok için yok. Bunu daha geçenlerde Tolga Özbek'te belirtti.
Hatta yeni alınacak 40 adet F16V70'lerdeki ana handikaplardan birisi, bunlarda da kaynak kodu erişimi istememiz.

Akıncıya aesa radar takıp, a2a füze attırmak, eşeğe altın semer takmakla aynı. Bu kadar yavaş, radarlarda ben buradayım diyen ve hantal bir uçağa maliyetini arttırıcı ekler yapmak ne kadar mantıklı, tartışılır!
Tek avantajı uzun süre havada kalıp sınır boyunca nöbetçi görevi yapabilmesi ve fırsat hedeflere karşı kullanılabilmesi. Konvansiyonel savaş uçaklarına karşı hiç bir etkinliği olmayacak bir platform. Ancak stand-off mesafelerden, siha-230, KGK sınıfı bomba ve mühimmat atabilme kabiliyeti işe yarayacak bir uçak.

Kızılelma, apayrı bir platform. Doğru kullanılırsa ve de AI destekli olarak Satcom'lu modda uzak mesafedeki yer ve hava hedeflerine, Stealth yapısı ile, etkin olarak kullanılabilecek bir uçak. İç haznelerinde taşıyacağı uzun 150-200km menzilli a2a füzeleri ile f16V70 ve Rafale avcısı olabilecek bir uçak.
Rafale'lerin RBE2 radarı KE'yi göremeden, KE onu görür ve Gökdoğan ile vurur. Gökdoğan'ın son versiyonunun 100 km'leri çok geçmiş olduğu konuşuluyor menzil olarak. Yeni alacağımız Aim 120c8 füzeleri 160km menzilli. Kendi yaptığımız füzelerin bunlardan geri kalabileceği mantıklı değil.
Linkback: Ynt: Yerli Hava-Hava Füze Projesi

Hava hava füzeli akıncının etkisiz olacağına inanmıyorum. Şimdi hava savunma sistemleri ne kadar iyi olurlarsa olsunlar uydudan bile yerleri tespit edilebilir ve karşı taktikler geliştirilebilir. Ama havada nerde olduğu, nerden çıkacağı belli olmayan akıncı ,füzeleri ile hem düşman uçakları hem de seyir füzelerini engelleyebilir. Peki nasıl?

Örnek olarak bir saldırı profili düşünelim  .Şimdi yunan rafale uçakları diyelim ki İstanbul boğazındaki köprülere saldırmak istiyor.  Bunun için çayır çimen geze geze 10.000 metre irtifada yaklaşamaz, radarlar tespit eder. Dolayısıyla denizi yalıyarak yaklaşmak zorunda. Benim akıncım 10.000 metre irtifada bekliyor yaklaşan uçağa karşı onu tespit etmeden irtifa avantajı ile angaje olabilir.

Seyir füzelerini engellemek zaten daha kolay çünkü yeryüzünden dolayı yere yakın füzeleri en iyi öyle engeller.

Akıncı sürü halinde örneğin kullanarak hava sahasını tamamen kapatabiliriz. 50 - 60 tane Akıncı radarlarını aynı anda açar ve awast görevini üstlenir ve aynı zamanda a2a füzelerini ateşleyebilirse düşman hava kuvvetlerini hem oyalar hem de yıldırabilir....

Bence Akıncı ve KE'nın etkinliğini üzerine takılacak Aesa radarın kapasitesi ile  tabi bir de hiç sormadığımız acaba KE ve Anka 3 aslında ne kadar stealth soruları belirler...

Siper blok1 füzesi booster ile beraber 560 kg mı?

Bence akıncı C versiyonu iki adet siper blok1 taşıyabilir yerden atıldığında 100-120 km olan menzili havadan-havaya 150-160 km'leri bulacaktır...

Bence siper blok1 entegrasyonu akıncı C için düsünülmeli çünkü artık seçenekten çok zaruriret,F16 lar gelecek mi belli değil yada ne zaman,ef2000 gelecek mi belli değil gelirse ne zaman iki üç senede anca 20 şer adet anka3 ve ke üretiriz,hava kuvvetlerinin bütün yükünü 200 küsür F16 çekiyor bu yüzden zorlama kabiliyetler yapmak zorundayız

Alıntı yapılan: HKYHava hava füzeli akıncının etkisiz olacağına inanmıyorum. Şimdi hava savunma sistemleri ne kadar iyi olurlarsa olsunlar uydudan bile yerleri tespit edilebilir ve karşı taktikler geliştirilebilir. Ama havada nerde olduğu, nerden çıkacağı belli olmayan akıncı ,füzeleri ile hem düşman uçakları hem de seyir füzelerini engelleyebilir. Peki nasıl?

Örnek olarak bir saldırı profili düşünelim  .Şimdi yunan rafale uçakları diyelim ki İstanbul boğazındaki köprülere saldırmak istiyor.  Bunun için çayır çimen geze geze 10.000 metre irtifada yaklaşamaz, radarlar tespit eder. Dolayısıyla denizi yalıyarak yaklaşmak zorunda. Benim akıncım 10.000 metre irtifada bekliyor yaklaşan uçağa karşı onu tespit etmeden irtifa avantajı ile angaje olabilir.

Seyir füzelerini engellemek zaten daha kolay çünkü yeryüzünden dolayı yere yakın füzeleri en iyi öyle engeller.
Sn HKY,
Bizim Akıncı havada uçarken karşı taraf onu görmeyecek mi?
Bu uçağın dev pervaneleri var. Radarda kendisini gösterecek. Hiçbir tarafı Stealth yapıda değil. Yunan önce onları düşürür. Akıncıları düşürmek için ayrı uçak yollar. Öyle bir dağın arkasına saklanıp birden ortaya çıkacakmış gibi tarif etmişsiniz. Bu uçağın RCS değeri çok yüksektir. Hasım uçakların radarında para parıl parlar.

Şu anda ise, o Rafale'ler sizin deyiminizle "çayır çimen gezerek" gelirler 10000m irtifada. Onları engelleyecek elimizde tek bir uçak yok. Özgür-2 uygulanmış Block-30 lar hazır olduğunda bir ölçüde ancak, engelleyecek duruma geliriz.
Bu Akıncı'ları gözünüzde o kadar çok büyütmeyin. Daha yeni Sudan'ın elindeki 3üncü Akıncı'yı oradaki teröristler düşürdü. Bir kaç ay önce de Cezayir, Mali'ninkini düşürmüştü. Irak'ta da 2 adet düşürülmüştü. En az son 2 yılda 7 adedi düşürülmüş.

Bunlar harp sahasına girdiklerinde patır patır iniyor aşağıya. Yerdeki hasım'ın elinde modern HSS yoksa işe yarar. Yoksa hedef talimi için ideal bunlar. TB2, hiç olmazsa küçüktü ve çok yavaştı. Rus HSS'leri göremiyordu. (Şimdi onlarda patır patır düşüyor artık).

ABD'nin elindeki benzer MALe İHA, MQ-9 Reaper 50000ft yükseklikte uçabilmesine rağmen Yemen'de Mart'tan beri 7 adedi düşürüldü. Ekim 2023''den bu yana 15'ten fazla Reaper düşürmüş Houthi'ler.

Bu yavaş İha'lara bel bağlarsak evin yolunu bile bulamayız. Bunlar savaş uçağı değil. TV'lerde ellerinde oklavayla ahkam kesenlere kalsa bunlarla her ülkeye kafa tutacağız.

Sn Denizci16,
Siper-1'in kesin ağırlığı yok hiç bir yerde. Ama Akıncı, 2 adedi ile 30-35000ft yükseklikten atabilirse bunları, 200km'yi geçer menzili.

Yaşar hocam,

Bak ben akıncılara bel bağlayalım demedim ki. Benim karşı olduğum bu uçakların hava hava füzeleri ile bir anlamı olmayacağına idi.

Hadi savaş uçağını geçtim, zibilyon tane seyir füzesi, balistik füze, dolanan mühimmat, iha-siha olan bir dönemde havada uzun süre kalabilen ,aesa radarlı, Hava-hava füze taşıyabilen bir platform bence değerli ve gereklidir.

Alıntı yapılan: HKYYaşar hocam,

Bak ben akıncılara bel bağlayalım demedim ki. Benim karşı olduğum bu uçakların hava hava füzeleri ile bir anlamı olmayacağına idi.

Hadi savaş uçağını geçtim, zibilyon tane seyir füzesi, balistik füze, dolanan mühimmat, iha-siha olan bir dönemde havada uzun süre kalabilen ,aesa radarlı, Hava-hava füze taşıyabilen bir platform bence değerli ve gereklidir.

Sn HKY,

Bunlara a2a füzesi yükleyip düşman üzerine salarsanız düşürürler.
Hani, Sn Denizci 16'nın dediği gibi 200-250km menzilli a2a füzesi ile sınır nöbeti tutsun; gelecek ve uzun mesafeden tesbit edilebilecek bazı uçaklara da füzeleri sallasın derseniz, ben de sizinleyim. Kendi radarıyla etkisi Rafale gibi modern jetlere pek olmaz ama en azından sınır nöbeti tutar.

Akıncıyı RB2 aesa radarlı Rafale, 200km'den tesbit eder. Murad radarının özelliklerini bilemiyoruz. Ama belli güç kısıtlamalarından ötürü F16'daki SABR performansından öteye geçemez bunların üzerindeyken. Bu varsayımla Rafale'yi ancak 60km'den tesbit edebilir. Yani kendisi Rafale'yi göremeden av olur. Rafale'yi daha erken tesbit edip engelleyecek uçak Typhoon'dur.

Murad Aesa radarı ucuz değil. Bence Akıncı'ya da gereksiz. Aesa bazlı radar sistemi ile SAR özellikli sensörlerin yerleştirilmesi ise doğru adım olur. Bunlarla cephe ve sınır ötesinde yerde neler olup bitiyor bilgileri toplanabilir.

Birçok yerde AWACS yerleşkeli, çok uzun menzilli erken uyarı radarları ile savaş uçaklarını tesbit edip Akıncı ile füze atalım düşüncesi tartışıldı. İyi de, düşük görünümlü bir Rafale'yi ya da F35'i ne kadar mesafeden tesbit edebiliriz? Bu önemli. Eğer Rafale'yi Yunan ana karasından kalktığında tesbit edebiliyorsak, o zaman Akıncı'yı uzun menzilli a2a katırı olarak kullanmak olabilir. O zaman neden Murad yerleştiriyoruz? Tesbiti ve yönlendirmeyi AWACS yapacaksa??

Tanesi 5bin ile 50bin dolar arasında değişen dolanan ihalar vs lere engellemek için tanesi milyon dolarlık a2a füzesi mi yollayacaksınız? Akıncı'yı bu iş için kullanacaksanız ona göre mühimmat geliştirip yüklemeniz gerekir. Sungur gibi hatta lazer topu gibi.

Lafımı uzatmadan kısaca fikrimi soylemek isterim.Belli bir irtifa ve menzilin ustune cikan her ucar unsuru,eldeki tum kabiliyetlere dayanarak faydali yuk ile donatmaktan yanayim.Radar,EH unsurları,muhimmat,optik vs..
Bunları,Somali'ye,Sudan'a falan bakarak degerlendirmek yanlis olur bence.Burada, benim bahsettigim sekliyle donatılan,kumulatif olarak tüm sisteminize entegre edeceginiz,aradaki bağdan faydalanabileceginiz,fazladan yuzlerce ucar unsurun varligina burun kıvıracak az kisi olur.
  Siz ne kadar donatırsanız,düsman da en az o kadar donanımla karsiniza cikmak zorundadir,havada bu daha belirgindir.O vakit kayip kazanc dengesi bir muamma olabilir! İki adet sen vurdun bir adet de ben vurdum dedigimizde, karsi tarafa "ben bu isten zararli ciktim ama" dedirtmenin binbir turlu yolu olabilir,bilemeyiz.Dolaylı faydası tartismasiz olabilir gun sonunda,onu soylemek istedim aslinda.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat