Türkiye - ABD İlişkileri

Başlatan SKYWOLF, 02 Aralık 2012, 11:59:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bu sohbet esnasında aklıma bir şey geldi
Bizim ramjet hava hava füzesi forumda haberi geçmişti birazda şaşırmıştık yanlış duyum almadıysak Meteor un aksine sıvı yakıtlı ramjet olacakmış. Acaba diyorum bizimkiler Meteor gibi 200 km yerine 500 km filan menzili olan daha iddialı bir ramjet füze düşünüyor olabilir mi. Bu yüzden katı yakıt yerine sıvı yakıt seçmiş olabilirler mi? Çünkü teknolojik yetersizlik den değil antiradyasyon füzesi katı yakıt ram jet olacakmış. Neden biz katı yakıtlı yapabiliyorken hava-hava yı sıvı yakıtlı yapmayı düşünüyoruz bunda gönül gözü açık olanlar için bir maksat olabilir ve olsa olsa menzildir başka ne olacak. Bence bizim Ramjet hava hava füzesi meteor un iki katı filan menzilde olacak
Linkback: Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Bence;

Menzili mutlaka etkiler. Ancak en büyük fayda hızı ayarlayabilmek olabilir. İstendiğinde hızı ayarlayabilmek de önemlidir.

Ayrıca depolama esnasında, bakım yaparken veya yakıt teknolojisi geliştikçe mevcut yakıtı kolayca boşaltıp doldurabilmek ve değiştirebilmek de istiyoruzdur. Böylece diğer faydalarının yanı sıra bakımı kolay olur ve raf ömrü de uzun olur.

Hava-hava füzesinin sayısı anti radar füzesine göre oldukça fazla olacak dolayısıyla raf ömrü de olabildiğince uzun olsun isteniyordur.

Söz gelimi anti-radar (herhalde akbaba) en fazla 100 civarı tedarik edilecekse; hava-hava (herhalde gökhan) belki de 1000 civarı olacaktır. Mesajı Paylaş

Hava hava füzelerinde, itki kontrollü RAMJET kullanılmıyorsa, manevra ile kaybedilen kinetik enerjiyi bir ölçüde telafi etmek ve hedefi yakalayabilmek için iki çeşit roket motoru kullanılır:

1. Dual Thrust (çift itkili) : yakıtı, yavaş yanan ve hızlı yanan iki ayrı yakıtın karışımından oluşur. Hızlı yanan kısım çabuk yanıp füzeyi 4-4.5 mach hıza ulaştırır. Yavaş yanan yakıtla bu hız bir süre daha idame ettirilir. Bunlara "boost+sustain" (booster + idame) modlu füze denir. RM37 olsun AIM120 serisi olsun hep bu şekilde çalışır. Bizim Gökdoğan ve Bozdoğanda da aynı motor vardır.

2. Dual Pulse (Çift darbeli) : yakıt tankı iki bölümden oluşur. Füze, önce ilk bölümdeki yakıtı yakar 3-3.5 mach hıza ulaşır. Hedefe yaklaşınca ikinci bölümdeki yakıtıda ateşleyip 4+ mach hıza ulaşır. Bu füzelerin menzili daha uzun olduğu gibi hedefi yakalama şansları da daha yüksektir. PL15E, K77M, JATM füzeleri bu cins roket motoru kullanırlar.

https://indiandefenceindustries.in/notes/r-37m-russia-missile-long-range Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 20 Mayıs 2025, 11:59:47Hava hava füzelerinde, itki kontrollü RAMJET kullanılmıyorsa, manevra ile kaybedilen kinetik enerjiyi bir ölçüde telafi etmek ve hedefi yakalayabilmek için iki çeşit roket motoru kullanılır:

1. Dual Thrust (çift itkili) : yakıtı, yavaş yanan ve hızlı yanan iki ayrı yakıtın karışımından oluşur. Hızlı yanan kısım çabuk yanıp füzeyi 4-4.5 mach hıza ulaştırır. Yavaş yanan yakıtla bu hız bir süre daha idame ettirilir. Bunlara "boost+sustain" (booster + idame) modlu füze denir. RM37 olsun AIM120 serisi olsun hep bu şekilde çalışır. Bizim Gökdoğan ve Bozdoğanda da aynı motor vardır.

2. Dual Pulse (Çift darbeli) : yakıt tankı iki bölümden oluşur. Füze, önce ilk bölümdeki yakıtı yakar 3-3.5 mach hıza ulaşır. Hedefe yaklaşınca ikinci bölümdeki yakıtıda ateşleyip 4+ mach hıza ulaşır. Bu füzelerin menzili daha uzun olduğu gibi hedefi yakalama şansları da daha yüksektir. PL15E, K77M, JATM füzeleri bu cins roket motoru kullanırlar.

https://indiandefenceindustries.in/notes/r-37m-russia-missile-long-range

C5 ve sonrasında sadece boost var muhtemelen bizim Gökdoğanda da öyledir.

Lofted atıldığı için sustain yeterli itkiyi yaratamıyor muhtemelen.Yüksek bir hıza çıktıktan sonra düşük itkili sustain kullanmak verimsiz hale de geliyor olmalı...O yüzden daha güçlü bir boost'la en yüksek hıza çıkmak daha avantajlı.

Açıkçası böyle bakınca BVR için en uygun çözüm dual pulse gibi duruyor zaten ABD, Çin o çözüme gidiyor.Yani ramjet dahi soru işareti ama bizimki jel yakıtlı olacağı için beklentileri karşılayabilir. Mesajı Paylaş

#1854
Dual pulse(dual mode) roket motoru 1960'lardan itibaren kullanılıyor, tabi bu süreç  içerisinde gelişimiştir farklı rejimlerde çalışabilen modelleri ortaya çıkmıştır. ABD-Sovyetlerin yıldızlar savaşı rekabeti sırasında uzay ve balistik füzelerinde kullanılmaya başlamıştı.

Sovyetler 1980'lerde bu yöntemi havadan havaya atılan füzelerde kullanmaya başlamıştı, dünyada ilk kullanan ülke olmuştu. 40 sene önce ABD'nin Phoenix füzesine karşı geliştirilen R-33'ün bir üst modeli K-37 ortaya çıkmıştı.

Çin bu kervana katılan son ülke, Pakistan-Hindistan savaşı olmasaydı milletin PL-15'den pek de haberi yoktu.Keza Ukrayna savaşı sayesinde bir çoğunun R-37M  haberi olduğu gibi.

Alıntı YapThe new R-37 long-ranged missile has terrorized the Ukrainian forces. R-37M has twice the range with a dual pulse solid propellant motor and updated missile configuration

https://www.hngn.com/articles/246753/20230218/ukraine-acquires-wreckage-r-37m-russian-missile-used-attack.htm
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 20 Mayıs 2025, 03:57:35
Alıntı yapılan: chngr - 20 Mayıs 2025, 03:03:31O dual pulse motor değil ama...Klasik booster var belli hıza ulaştıktan sonra atılıyor, sonrasında sustain motorlar devam ediyor...Yarım tonluk dev bir füze, ABD'de SM-6 koydu mesela

R-37M'in sapına kadar orijinal dual pulse motoru var. Boosteri falan yok, tek motoru var.

Uzun menzilli hava-hava füzesi ihalesine R-37M ve KS-172 katılmıştı. Evet KS-172 boosterli çift motorlu füzedir, ama boyutu uzun ve Su-57 gövde içi silah istasiyonuna sığmadığı için kaybetmişti, menzili 400km.

Dual pulse yöntemi çalışma prensibi, füze atılır ve belli bir hıza ulaştığında motor kapatılır. Uçuş sırasında hızı fazla düşmemesi içi motor kısa süre çalışır sonra kapatır, radar hedefe kitlenir ve motor tam gaz çalışır sonra hedefi kovalayarak vurur. R-37M motoru aç-kapat yöntemi ile yaklaşık 300 saniye çalışır. R-37M ağırlığı 500kg, AİM-174B(SM-6) ise çok daha büyük ve hantal füzedir ağırlığı 900kg.

Su-57'nin R-37M'in üzerine gelitirimiş "İzdelie 810" tipi füzesinin dual pulse motoru aç-kapat(on-off) yöntemi ile 360 saniye çalışır ve menzili 400-450km. İzdelie 810 faz dizinli AESA var iken, R-37M'in faz dizinli PESA radarı var.

Füze gövdesi büyük olmasına gerek yok dual pulse motora sahip olması için. Su-57'nin kısa mezilli hava-hava füzesi K-30 bile ufak olmasına rağmen dual pulse motoru var ve yaklaşık 100 saniye çalışıyor. Bu şekilde menzili 80km kadar çıkıyor. Motorun çalışma prensibine bağlı.

Aşağıda sırası ile R-37M ve KS-172  resimlerini paylaştım.






Bu füze piyasaya çıktığında NATO adeta bir şok geçirmişti. Üstüne bir de combat PROVEN ünvanı gelince iyice şaşırdılar.


Ne yapalım aslanın hakkını vereceğiz Mesajı Paylaş

Bu gidişle yakın gelecekte şu 2 şey olacak bizde: 1- TS-1400 ün turboprop versiyonu Baykar'ın Akıncısına entegre edilecek. 2- Akıncının bu versiyonuna Siper HSS füzesi entegre edilecek.

"Aygırın üreme aparatı ve kelebek" ilişkisini çağrıştırıyor bende ama çare yok!!  ;D Olacakla ölecek kaçınılmazmış... Mesajı Paylaş

#1857
Gezgin'i F-16'lardan atılabilsin diye küçük yapacak kuvvet, Siper Block2 için muhtemelen 1.3-4 tona yaklaşan bir ağırlığı olacak

Block1'i booster'sız atsak acaba 200km'leri bulabilirmiyiz yada NEZ menzilinde nasıl bir iyileşme olur.Muhtemelen 300kg'nin üzerinde ağırlığı var yani yakıtı daha yüksek ayrıca dual pulse var. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar konuyu başka yöne çektik ABD ve Türk ilişkileri haricinde

Şayet aim120 3.7 m uzunluğunda bizimde somj 3.9-4 metre uzunluğunda buda kaan'ın iç haznesi içine sığacağı,maksimum uzunluğu anlamına geliyor

Bizde bunun üzerinden giderek gökdoğan'ı 3.7 metreden 3.9-4 metreye çıkartıp menzil avantajı sağlayabilir miyiz?

Benim tavsiyem 4 metre uzunluğunda bir c8 kopyası ve aesa arayıcı başlık olan ve daha uzun olan c8 kopyası
Mesajı Paylaş

Yanak haznelerinin boyuna ve kapasitesine bakmak lazım. Eğer yanaklarda 1'er uzun ve 1'er kısa taşıyabileceksek büyütmeyelim kalsın. Gövde altına 2 gökhan ve 4 gökdeniz koyarız. Gökhan mesafece zaten uzun gider. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz