Türk Deniz Kuvvetleri Stratejisi ve Gelecek Projeksiyonu

Başlatan AVCI, 05 Ekim 2016, 14:19:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Gözden kaçmamıştır umarım. 3 deniz piyade tugayında 16 tabur bulunduğu, bunun da Nato'da bu alanda 2. büyük güç anlamına geldiği açıklandı. Galiba bu taburlardan birisinin yeri de Kıbrıs. Her bir tugay için ortalama 5 taburluk bir yapı ortaya çıkmış. Hatta en az bir tugay en az 6 taburlu olmalı. Zannımca bir şeyler oluyor. Devlet baba son hızla bir şeylere hazırlanıyor. Mesajı Paylaş

#672
Bu tugaylara 1'er tane de tank taburu kurulursa ( ki altay talepleri vardı)  muhtemel deniz piyade tugay yapısı;

1 tank taburu
2 zaha'lı deniz piyade taburu
3 amfibi komando taburu
1 topçu taburu (105'lik boran)

Gibi bir şekilde planlanıyor olabilir. Tugay bünyesinde iç teşkilatlanma ile  zaha ve tank karmasından oluşan 3 adet mekanize tabur görev kuvveti kurmak ve bunlarla kıyı başını tutmak ve eş zamanlı olarak 3 amfibi komando taburu ile de hava indirme ve/veya meskun mahal operasyonu yapmak mümkün oluyor.

Bu şekilde bir yapıda tugayın mekanize birlikleri ve ağırlıkları lst ve lct'ler ile taşınırken, Amfibi komando taburları ile ise helikopter ve zodyak bot operasyonları yapılabilir.

Bu bağlamda hali hazırda mevcut 8 ç-151 sınıfı hızlı lct'ye ilaveten yeni 8 adet daha aynı tip lct'nin şu anda eş zamanlı olarak inşa edilmekte olduğunu (ki muhtemelen ç-141'ler envanter dışına çıkacak) ;

Ve 1 mevcut Lpd (anadolu) ve bayraktar, sancaktar'a ilave olarak en az 2 adet daha lst'nin 2030 sonrasına düşünüldüğünün bilindiğini de ekleyelim (muhtemelen 2 bey sınıfının yerine) ,ayrıca osmangazi lst'side uzun süre envanterde devam edecektir.

Bu durumda önümüzdeki 30-40 yıl görev yapabilecek tamamı yerli-milli ve yeni ve her bir tugay için 2 lpd/lst ve 4-5 lct'lik bir amfibi görev grubu da kurulmuş oluyor.

(Not: lst'lerde ve lpd'de 4'er adet lcvp çıkarma gemisini de hesaba katarsak) önümüzdeki 5-6 yıl içinde amfibi görev filosu şu şekilde olacağı kesinleşmiş durumda (parantez içinde de bu yapılamanın mükemmelleşmesi için aklımdan geçen ilave miktarları yazdım. Para bulunursa alınmalılar bence. İptal edilen veya askıya alınan Trakya'yı düşünürsek zaten kuvvetin de pek farklı düşünmediği ortada)
;

1 lpd (gönül 3 olsun ister , her tugaya 1 adet)

5 lst (gönül 6 olsun ister, her tugaya 2 adet)

16 lct (gönül 18 olsun ister, her tugaya 6 adet)

24 lcvp ( gönül 36 olsun ister ler lpd ve lst'ye 4'er adet, böylece her tugaya 12 adet)

27 zaha (gönül her tugayda 2 zaha taburunda 26x2=54 ve böylece toplamda 3 tugaydax54 = 162 zaha olsun ister)


Not; tugay hava desteği harekatını lpd yürütürken hava savunma ve kıyı bombardıman görevi muhtemelen açık deni karakol gemileri tarafından halledilecek, zira adkg broşüründe çıkarma desteği görevi de vardı.

Tüm bu resimden hareketle amfibi kolordusunun her bir tugayının kendi görev grubu ile bağımsız hareket etmesi ve aynı anda 3 farklı görev ve-veya hedefi gerçekleştirebileceği bir yapılanma kurulmuş oluyor.

Bakarsınız bu vesile ile ege ordu lağv edilebilir veya ırak harekat bölgesine komuta etmek üzere şırnak'a taşınabilir. (3 ve 23. Tümenlerin kolordu yapılması konuşuluyordu bir ara)

Eyyorlamam bu kadar, stop.


 

  Mesajı Paylaş

Turan Oğuz X hesabında Deniz Kuvvetleri'mizin son 3 yıldaki faaliyetleri ile devam eden çalışmaları paylaştı. Bir kısmına yer vermiştik. Diğer önemli kısımlarını tarıyorum:

TAMAMLANAN FAALİYETLER:

3 tugay ve 16 taburdan oluşan kolordu seviyesindeki amfibi gücü ile Türkiye Cumhuriyeti, NATO'nun 2'nci büyük amfibi kuvveti haline geldi.

Artan gemi inşa faaliyetleri ve genişleyen kuvvet yapısının artan bakım onarım ihtiyacını karşılamak üzere Aksaz ve Mersin Onarım Destek Komutanlıkları Tersane Komutanlığı seviyesine yükseltildi, böylece tersane sayısı üçten beşe çıktı.

Aksaz'da İnsansız Deniz Aracı (İDA) Grup Komutanlığı teşkil edildi.

Kuzey Ege Harekat Alanına yakın olunması ve tehditlere süratle reaksiyon gösterilmesine yönelik olarak 1'inci Hücumbot Filotillası Komodorluğu ve bağlısı 4 Rüzgar Sınıfı Hücumbot'un Gölcük olan konuş yeri Çanakkale olarak değiştirildi.

1'inci Korvet Filotillası Komodorluğu ve Burak Sınıfı Karakol gemilerinin Foça/İzmir olan konuş yeri Mersin olarak değiştirildi.

2'nci Hücumbot Filotillası Komodorluğu ve Kılıç Sınıfı Hücumbotların Gölcük/Kocaeli olan konuş yeri Foça/İzmir olarak değiştirildi.

1'inci Karakol Gemileri Filotillası Komodorluğu Mersin'de, 2'nci Karakol Gemileri Filotillası Komodorluğu Aksaz/Marmaris'te konuşlandırıldı.

TCG Karataş ve TCG Karadeniz Ereğli Gazimağusa Deniz Komutanlığı bağlısı olarak Girne/KKTC'de konuşlandırıldı.

Hizmet dışına ayrılan TCG Yavuz, TCG Fatih, TCG Beykoz, TCG Tayfun, TCG Volkan, TCG Batıray, TCG Yıldıray ve TCG Edremit hurdaya çıkarılmadı, Test-Eğitim Gemisi adı altında Eğitim Komodorluğuna bağlanarak, Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitimleri için kullanılmaya başlandı.

DEVAM EDEN FAALİYETLER:

Kritik üs ve liman tesislerinin kamikaze/sürü İHA tehdidine karşı savunulması maksadıyla Çanakkale Boğaz K.lığı, Aksaz Deniz Üs K.lığı, Foça Deniz Üs K.lığı ve Topel Deniz Hava Ana Üs K.lığı kuruluşlarında yer alan "Üs Savunma Birlikleri K.lığı" bünyesinde toplam 4 "Dronsavar Bölük Komutanlığı", ayrıca Çanakkale Deniz Hava Üs K.lığı bünyesinde 1 "Dronsavar Takım Komutanlığı" teşkili.

Mayın Harbindeki teknolojik gelişmelere paralel olarak Mayın Karşı Tedbirlerinin (MKT) insansız sistemlerle icra edilebilmesi maksadıyla "Mobil Mayın Karşı Tedbirleri Komutanlığı" ve altında Hafif Otonom Sualtı Araçları (HOSA), Mobil El Sonarları ve Çok/Tek Atımlı Uzaktan Kumandalı Araçları (ROV) havi 10 Mobil MKT Timi kurulması.

Geleceğe yönelik planlamalar kapsamında Karadeniz ile Doğu Akdeniz'de Çukurova ve Samsun havalimanlarına konuşlanarak S/İHA uçuş harekatı icra etmek üzere yer tahsisi alındı, hangar ve meydan tesisleri inşası için proje çalışmaları başlatıldı.

Dz.K.K.lığı bünyesinde "Hava Savunma Tugay Komutanlığı" kurulması.

1 Milli Uçak Gemisi (MUGEM), 1 TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi, 6 Açık Deniz Karakol Gemisi, 7 İstif Sınıfı Fırkateyn, 1 Milli Hücumbot, 1 Yeni Nesil Mayın Avlama Gemisi, 5 Reis Sınıfı Denizaltı, 1 Milli Denizaltı (MİLDEN) ve 8 Yeni Tip Çıkarma Aracı olmak üzere toplam 31 geminin inşası.

(Kaynak: Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) Mesajı Paylaş

Bir tümen yaklaşık 3-4 tugay'dan oluşuyor buda 12000-16000 asker demek

3-4 tümende bir kolordu oluşturuyor oda yaklaşık 48-60 bin asker demek

Evet biliyorum tümen kavramı kaldırılacaktı....


Fakat üç tugay ile amfibi birlik nasıl olurda kolordu seviyesine gelir orasını anlamış değilim.

Bilebilen biri anlatabilir mi? Mesajı Paylaş

Denizci aslında tümen alaylardan oluşur, tugay taburlardan.

1. Körfez savaşı sonrası tugay yapısına geçilmesi ile şu anda kolordulara genelde tugaylar bağlı. Ancak çok farklı sayılarda bağlı birlik bulunduran, farklı büyüklükte kolordular mevcut.  Mesajı Paylaş

Şöyle bir izah yapabiliriz:

Bizim ve Nato'nun tümen anlayışı ile Rus/Varşova Paktı'nın anlayışları çok da farklı değildir.

Bizde tümenlere bağlı alaylar, alaylara bağlı taburlar ve yine direkt tümene bağlı yardımcı unsurlar bulunurdu. Mesela bizim 13-15.000 kişilik bir tümenimizde (A-B-C olabilir.) 1 zırhlı alay, 2 piyade alayı, 1-2 topçu alayı bulunurdu. Bizim manevra alaylarımız 3'er taburdan oluşurdu. Topçu alaylarımız ise 4'er taburdan müteşekkildi. Bizim 4 taburluk bir topçu alayımızın her biri 3'er batarya iken bir bataryada 4 batarya bulunabilirdi.

1980'li yıllarda Rusya'nın 51 zırhlı, 139 mekanize ve 7 sahil savunma tümeni mevcuttu. Onların birlilerinin bir bölümü de personel olarak bazı birliklerde yarı yarıya doluydu. Mesela bir Rus zırhlı tümeninde 3 zırhlı alay, 1 mekanize piyade alayı, 1 topçu alayı, 1 hava savunma alayı, 1 mekanize piyade taburu, 1 KKF (karadan karaya füze) taburu, 1 ÇNR (çok namlulu roketatar) taburu ile diğer destek taburları bulunurdu. Bizden farklı olarak Rus sisteminde zırhlı ve mekanize alaylarda 3'er tabura ek olarak 1'er topçu taburu da  bulunurdu. Ek olarak, onların hava savunma alayları bataryalardan müteşekkildi. 1 zırhlı tümen 11.000, 1 mekanize piyade tümeni 13.000 personelden oluşuyordu.

1990'ların başında Kıbrıs'taki tümenler dışında tugaylı yapıya geçtik. Tugay, kendi kendine yetebilen bir askeri birlik. ana ast birliği taburlardır. Halen KKK ve Jandarma bünyesinde bazı tümenler bulunsa da (Kıbrıs'takiler hariç) bunlar temelde taktik maksatlıdır. Kolordu bölgelerindeki sayıca fazla tugayı komuta ve koordine etmek maksatlıdır. Mesajı Paylaş


Stm'nin Malezya için tasarladığı amfibi destek gemisi...

Bilenler için buna lpd demek yanlış olmaz...

Ldt gemisinden 1000-2000 ton daha ağır,fakat onun gibi yaş kapak atamıyor,Rusların sovyetlerden kalma lst gemilerinde 9000-9500 ton fakat yaş kapak atabiliyor bizde yapabiliriz böyle güncelleme.

Birde 76 mm top harici vls'ler olmalı kıyı hedefleri vurabilmek için yada kuzgun lançerleri Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
 
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz