Türk Deniz Kuvvetleri Stratejisi ve Gelecek Projeksiyonu

Başlatan AVCI, 05 Ekim 2016, 14:19:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.





Asfat 3600 tasarımı çok güzel. İnşallah bir noktada değerlendirilir. Mesajı Paylaş

Benim tahmini gelecek projeksiyonum şöyle:

Malum, 4 Ada korvet mevcut. Buna 4+4 İstif ekliyoruz. 4 Barbaros ve 4 modernize Gabya ile 20 sayısına ulaşıyoruz. 2. paket İstif'in modernize olmayan 4 Gabya'yı, ilk 4 TF-2030 destroyerin ise modernize 4 Gabya'yı hizmet dışına çıkaracağını düşünüyorum.

Hisar sınıfı 2+4 ADKG büyük ihtimalle Burak korvetleri envanter dışına çıkarır. Eğer yeni siparişle 4 adet daha envantere katılırsa tahminimce halen F kodu taşıyan 4 Ada korvet Çakır vb sistemlerle güçlendirilerek halen söndürülmüş olan 3. muhrip filotillasını yeniden canlandırabilir. Bu durumda 10 Hisar ADKG ile 2 korvet (ADKG) filotillası görevine devam edebilir.

İlk 2 Ay sınıfı platform emekli edildi. 2 adedi eğitim ve test filosuna verildi. Yeni tip 6 denizaltı ile fiks 14 denizaltı 3 filotillayı dolduracaktır. İlginç biçimde donanma cep denizaltısı (Trança veya STM 500) siparişi vermedi. Eğer bu konuda bir gelişme olursa (2 adet bile olsa) 4. filotillanın kurulma ihtimali söz konusu olabilir.

İlki 1976 yılında hizmete giren 6 Doğan sınıfı hücumbottan 1'i emekli edildi, 2'si Eğitim ve test filosuna verildi. Şimdi 5+5 2 paket halinde hücumbot siparişi bekleniyor. Bu siparişlerle Doğan'lar sonrasında hizmete alınan 4 hücumbot bile hizmet dışına alınabilir. Sonuçta 18 kadar hücumbotun 4 filotillada görevine devam edeceği tahmin edilebilir.

Ayrıca, Tuzla sınıfı yaklaşık hücumbot tonaj ve ebatlarında 16 platformumuz mevcut. Yukarıda belirttiğim gibi Çakır vb. sistemlerin eklenmesiyle (tabi yapısal olarak mümkünse) ortaya yeni diyebileceğimiz hücumbotlarımız da çıkabilir.

Biliyorsunuz, Eğitim ve test filosu diye bir şey icat ettik. Halen muharip sınıflarda 2 Yavuz sınıfı fırkateyn, 2 209 sınıfı denizaltı, 2 Doğan sınıfı hücumbot, 1 Burak korvet burada görev yapıyor. 17 Temmuz sonrasında boşalan gemici kadroları hızlıca yetiştirmek ve Afrika vb ülkelerde görevlendirilen gemiler için daha yumuşak bir imaj için böyle yapılmış olabileceğini düşünüyorum.

Şimdi bu yaklaşık muharip yapıya 1 uçak gemisi ve 1 amfibi taarruz gemisini ekleyelim. Tuzla karakol gemileri hariç 60-64 adetlik bir yapı ortaya çıkabilir. Ben, Eğitim ve test filosuna yukarıdaki gemiler dışında mevcut kullanılabilir durumdaki daha eski platformların verileceğini düşünüyorum. Buna göre arkadaşlar Yunanistan hakkında bir projeksiyon da yapsalar farkı daha açık görebiliriz.

Bir de ek yapayım. 2. dünya savaşı sonrası yapılan antlaşmalarda ülkelerle ilgili getirilen kısıtlamalarda tonaj esas alınmıştır. Yukarıdaki listeyi gerçekleştirebilirsek (özellikle uçak gemisi ve amfibi taarruz gemisi ile) tonaj olarak da Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkeler ligine ulaşabileceğiz. Bu arada bu yapının mevcut 3 ana üs ile devam etmeyeceğini, muhtemelen İskenderun'da yeni bir yapılanma (adı da belki doğu görev grubu olur) oluşturulabilir. Burada yeni bir deniz hava üssünün de kurulabileceğini tahmin ediyorum. Zira mevcut 84 kadar hava platformunun en az 2 misline çıkacağını düşünüyorum. Mesajı Paylaş

#582
Şahin, bir beğeniyi attım. İskenderun mu olur bilmiyorum ama Mersin için bazı çalışmalar var. Ki olması da gerek. Aksaz ve İzmir için tersane yatırımı da düşünülüyor. Bakalım bir bakmışız TF2000'in 2. Modeli İzmir'de üretilir. Ya da Hücumbotun biri Aksaz da.

Eski gemileri Eğitim filosu diye donanmada tutuyoruz doğru mu doğru, ama aynı zamanda 2 adet yaşlandığı için görevden çekilen Gazi Hasan Paşa ve Sokullu Mehmed Paşa gemilerinin yenisi ikame olmadı böyle bir proje de yok.
Yani zorunlu bir durumdan mütevellit olduğunu düşünüyorum eğitim açığından çok.
Büyük tasfiyeden sonra personel açığımız hala var mı bir bilgim yok ama genel olarak artık Türk Deniz Kuvvetlerinin 90 ve 2000 lerdeki personel sayısının 2 katına kadar çıkması gerektiğini savunan, bu artışında dünyada farklı bölgelere üs kurmadan Armerkom'da ki çalışan mühendis sayısına kadar artması gerekliliğini savunuyorum.
Genel bir büyüme yani.

Ayrıca deniz havacılık ve HvKK nın genel olarak nakliye hava ikmal helikopter gibi kabiliyetlerde eksik kaldığıda bir gerçek. Deniz de bundan müzdarip. Gemi üstüne gemi basıyoruz da bu gemilerimiz için S70 projesine benzer Gökbeyin ya da başka platformların (İHA) hala ete kemiğe bürünmedi. Ki ben DzKK için özel Havasoj gerekliliğine inanıyorum. Piaggio 180 buna çok uygun bir seçenek mesela. Ekstra Deniz Karakol uçaklarında da  hem sayı olarak hem teknik olarak bir yetersizlik söz konusu.

Bakalım 2028 2032 arasında belki de bu problemler çözüme ulaşır. Da herşey o süreçte envantere alınacak ne yapacağız bilmiyorum. 3 4 seneliğine 70 80 milyar dolar bütçe harcayıp sonra 40 50 ye mi düşüreceğiz acaba. Ama her şeyi milli yapma amacımız bazen abes kaçıyor. Zamanında KC390 teklif edildi neden kabul olmadı mesela. Yardımcı hava unsurlarında durumumuzdan mütevellit bence doğru ülkeden dış alım gerektiğini düşünüyorum. Kc390 buna uygun bir örnek. C295 de öyle. Ya bu tanker uçak ve kargo uçak konusunu Pakistan, Endonezya, Türk cumhuriyetleri, Katar vs gibi bir konsorsiyum ile yapacağız ki bunun bir çok teknik, düşünsel, ülkeler arası doktrinsel farklılıkları var ya da alım yapacağız. AB'nin konsorsiyum ile ürettiği kargo uçaklarını tanker uçaklarını birde Airbus gibi şirket çatısında yapmışken,tek başımıza üretme hayalimiz yoktur yaa.

ABD ile diğer konularda masaya oturmaya imtina ederim,ama KC46 ve C17 de artık zorunlu bir seçenek gibi kalıyor. Ekstra CH47'de de öyle. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. Bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

Elimizde Bayraktar sınıfı lst planı mevcut. O tekne formunda eğitim gemisi, hastane gemisi, İda gemileri yapılabilir. Ama eskiyen bey sınıflarının yerine en az 2 lst ihtiyacı zaten mevcut.

Deniz piyade kolordusu kuruldu. Bugün 2 olan (Foça/muğla) tugay sayısı belki yarın; Edremit, gökçeada, İskenderun'a da kurulması ile 4 veya 5 olacak. Gemi lazım ,helikopter lazım ; eski ç-140 serisi 11 tanenin yerine 8 adet yeni lct yapılıyor; bey sınıfı ve osman Gazi yerine en az ilave 2 veya 3 Bayraktar lst, +1 lha daha lazım. Mesajı Paylaş

Yurtdışı için üretilenler hariç 31 adet askeri geminin inşası devam ediyor. Minyatür Çin halini aldık neredeyse birazda hızlı olsak tam minyatür bir Çin haline döneceğiz. Mesajı Paylaş

Bir sonraki kriz bölgesi İran . 3-5 sene sonra İran işi başlasa en az 10 sene de o sürer. İran işi bitene kadar Doğu Akdeniz'e sıra gelmez. Yani 15 sene sonrasına hava/deniz ve deniz havacılığı hazır olmalı. O zamana yetişmiş olursa hızı normalmiş deriz ki çoğu yetişir zannımca.

Doğu Akdeniz MEB anlaşmasında mısırı ne yapıp edip bizim şartlarımızla imzalamamız lazım.

Libya/Mısır/Lübnan/Suriye/Türkiye/KKTC ve kalırsa Filistin'e karşı  Yunanistan/gkrk/İsrail, yancıları Fransa ve Amerika diğer tarafta.

Gaz bekleyen Almanya/İtalya ne yapar bilinmez. Mesajı Paylaş

bu kadar adette geminin aynı anda inşaasının devam ediyor olması açıkcası şaşırttı beni. daha önce forumda bu konuda bilgi paylaşılmamıştı. daha çok üretime alınmayan hala anlaşması imzalanmayan gemiler için ekonomik etkenler ve teknolojik etkenler olduğu konuşuluyordu. şu durumda biizm gemi üretimimizde ekonomiden çok gemilerde kullanılacak yerli sistemlerin hazır olmamısndan kaynaklı beklediğimiz sonucu çıkıyor. birde kalifiye personel sıkıntısı belki.... Mesajı Paylaş

https://www.reddit.com/r/WarshipPorn/comments/1hszcvc/top_ten_navies_by_aggregate_displacement_1/?rdt=60205
WarshipPorn un her sene yaptigi dunyanin en buyuk deniz kuvvetleri hesaplamasinda (gemilerin tonaji uzerinden hesaplama yapiyor), Endonezya'yi gecip 10. siraya yukselmisiz. Mesajı Paylaş

ADKG yerine İ sınıfı sayısını artırmak daha iyi olmaz mıydı?

4500 tonluk orta tonajlı fazla fırkateynimiz bile yokken  parayı ADKG'ne yatırmak doğru mu?
I sınıfı light bile olsa hic değilse fırkateyn sinıfında gemiler...

İ sınıfı fırkateyn sayımızı sınırlı tutmaları acaba 4500 ton yeni bir gemi planlanıyor mu? sorusunu aklıma getiriyor.

TF-4500/TF-100 projeleri acaba hayata geçer mi? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 04 Ocak 2025, 11:08:20ADKG yerine İ sınıfı sayısını artırmak daha iyi olmaz mıydı?

4500 tonluk orta tonajlı fazla fırkateynimiz bile yokken  parayı ADKG'ne yatırmak doğru mu?
I sınıfı light bile olsa hic değilse fırkateyn sinıfında gemiler...

İ sınıfı fırkateyn sayımızı sınırlı tutmaları acaba 4500 ton yeni bir gemi planlanıyor mu? sorusunu aklıma getiriyor.

TF-4500/TF-100 projeleri acaba hayata geçer mi?

ADKG'ler çok ucuz ve üretimi çok hızlı olduğu için sayısı büyük ihtimal ile 16'ya kadar rahatlıkla çıkabilir. Ortalama ADKG fiyatları tahmini $150 milyon, İ sınıfı tahmini ise $750-800 milyon idi.

TF-100 projesi iptal edildi. İ sınıfı ile Tf-2000 arasında gelmesi düşünülen bu ara form yerine fazladan TF-2000 alımı kararı verildi. Daha sonra bütçe sebebi ile TF-2000 alımı da azaltılarak TF-100 tamamen iptal edildi.

TF-4500 ise STM'nin bir konsept tasarımı idi. İlgi görmedi. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz