KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
97 (45.5%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.8%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.7%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 213


F110 alamadığımız için önerilen çözümün sanki F110 yapabiliyormuşuz da üstüne az bir şey ekleyip bir Türk çözümü üretebiliriz gibi sunulması çok garip. Biz F110 filan üretemiyoruz onu yapabilsek zaten dünyanın en büyük motorlarından birisi bu.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Tei dünyada ge f110 motorlarının en fazla parçasını üreten konumda. Ayrıca birçok ülkeye depo seviyesi bakım yapıyor. Elinde çok fazla bu motordan var.

Malzemesi müşteriden geliyor biz işliyoruz yolluyoruz. Kritik parçaları da üretmiyoruz belki de. Sıcak yanma odasını mesela yada o tek kristal içinde soğutma kanalları olan paleleri filan. CNC de biraz talaşlı imalar yapmak ile bu işler olsa Nijerya da söker bir motoru ölçer CNC de üretirdi motoru.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

https://www.defenceturk.net/abdden-6-nesil-savas-ucagi-motoruna-yatirim

Linkteki haberde de geçiyor. Adamlar 6. nesil uçak programına başlarken eş zamanlı motor geliştirme işine de başlıyorlar.

Biz isek 2010 yılında MMU/KAAN işine başlamışız ve hala motor meselesini konuşuyoruz. Tüm forumdaşlar motor işinin öyle hemen olmayacağını, çalışır bir motorun ancak 10-15 yılda yapılabileceğini biliyor. 2015 + 15 yıl = 2025 yılında elde hazır motor olmalıydı. Var mı yok.... En erken ne zaman olur 2032 ( o da olursa)....

Sonuç : Tam Türk işi. Kervan yolda düzülür.....

Putty, sen tei'yi 2 cnc ile parça kesen imes firmasından farksız sanıyorsan ne diye tf35000 motoru yapmasını bekliyorsun?

Alıntı Yaphttps://x.com/KAANTF_23/status/1972372862888497346


Yukarıda arkadaşımızın paylaştığı ve SSB Başkanının alternatif dediği durum bu olabilirmi kısmını incelediğimde benim fikrime göre termodinamik açıdan bakıldığında fikir mantıksız değil. Bypass oranını F110 daki 0.76 dan 0.715 e çekmek demek daha yüksek spesifik itki ama biraz daha kötü kuru SFC getirir. Verilen değerler F110 ailesinin zaten erişebildiği aralıklara yakın. Yani kağıt üzerinde 17.500 lbf (kuru), 30.000 lbf (AB) seviyesine çıkmak mümkün gözüküyor. Kuru modda saatte +172 kg yakıt tüketimi artışı da bu eğilimle uyumlu en azından teoride bu durum tutar.

Tutar diyorum ama ancak mesele sadece bypass kanalını daraltalım ile bitmiyor. Motorun akış eşleşmesi, operabilite (stall/surge marjları), nozul/AB ayarı, FADEC kontrol yasaları, mekanik dayanım, soğutma havası bütçesi, hatta uçak entegrasyonu (inlet, ECS, yağ, elektrik yükleri) gibi kritik noktalar tekrar tasarım ve test ister. T4 aynı kalsa da ömür/yorulma marjları farklılaşmakta.

Bu yüzden twitte dediği gibi "2 yılda KAAN'a takarız" demek fazla iddialı. Daha gerçekçi olan ise 2 yıl içinde bir tam motor teknoloji gösterimi (yer testlerinde çalışır halde) ortaya koymanın yanı sıra uçak entegrasyonunu ve sertifikasyonu ise sonraki faza bırakmak. Uçuşa hazır güvenilir ve sertifikalı motor için tipik olarak ortalam genelde 5 ile 8 sene gerekir.

Özetleme gerekirse arkadaşın projelendirmesini.

  • Mantık var (Küçük bypass azaltması ile küçük itki artışı alınabilir)
  • Risk büyük (Kontrol, dayanım, test, sertifikasyon olmadan 2 yılda operasyonel motor gerçekçi değil)
  • Ara çözüm olabilir (Interim olarak teknoloji gösterimi seviyesinde tutmak rasyonel olur. )

Alıntı yapılan: Sungur - 29 Eylül 2025, 10:44:45Putty, sen tei'yi 2 cnc ile parça kesen imes firmasından farksız sanıyorsan ne diye tf35000 motoru yapmasını bekliyorsun?

TEI de F110 motoru üretme teknolojisi yok. Olsaydı zaten nirvanada olurduk şu anda. Uğraşırsak olabilir tabiki ama bu zaten şu anda yapmaya çalıştığımız motor kadar zor bir hedef olurdu. Birde yarı ortağımız olan ABD li firmanın motorunumu taklit edeceğiz adamlara ayıp olmazmı göz göre göre.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

45 sene öncesinin teknolojisi, ne nirvanası? Biz mecburiyetten bu motora muhtacız şuan.

Sorun o zaten. Ortağımıza ayıp olmasa kopyalardık.

#7639
Maksat F110 ile kopya olmasın ise, sadece kompresör kademelerini 9 dan 6 ya düşürmek daha kolay olmaz mı? Bırak by-pass oranı aynı kalsın.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat