GücHan Turbofan Jet Motoru

Başlatan tumucin, 05 Mayıs 2026, 22:46:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mehmet75

Alıntı yapılan: mehmet05 - Bugün, 13:28:52Kaan'ın ilk uçuşu Güçhan ile uyumluluk çalışmaları için mi ertelendi sorusu zannedersem sizlerin aklına da gelecektir.

Bu durum, GüçHan'ın ciddiyetini ve acil bakış açısını ortaya koyuyor diye düşünüyorum.

"kaan uçuş erteledi" ile ilgili bu videoya göz atın

http://share.google/UvRijNqifRGfbn30M

Tusaş'ın msb motorundan haberi olsaydı belki geçerli bir soru olabilirdi.

MSB'nin hem turbofan hem de turboshaft motorunda ortaya koyduğu modeller birer gelecek niyeti gibi. Bunların ürün haline gelmesi (eğer öyle bir amaç varsa) en aşağı 4-5 sene belki daha fazla.

Eğer abd blok-10 ve blok 20'ler için 100 kadar f-110'u vermezse; veya TEİ'nin çeşitli nedenlerle tf-35000 işi olmayacak veya ts-1400 gibi uzayacak olursa ; blok-30'dan itibaren ancak uçakta kullanılabilir.

Ancak ben şahsen sanmıyorum. Tf35000 işi aksamaz. Hem de bu modelleri gördükten sonra hiç aksamaz. Ts-1400 işi de yakında sonuçlanacaktır.

Ordu'nun hem bugün hem yakın gelecekte hafif genel maksat helikopterlerine ve kaan'lara ihtiyacı hayatî. Tusaşın veya ortaklarının keyfine bırakılamaz.

Linkback: Ynt: GücHan Turbofan Jet Motoru

mehmet05

Videoyu izlediyseniz Kaan'ın uçuş ertelemesi SAHA ile ilişkilendiriliyor. SSB, Kaan proje subayı, TF-35000'in proje subayı muhtemelen Güçhan'dan haberdardır veya en kötü ihtimalle son bir ayda haberdar olmuşlardır diye düşünüyorum. Şahsi beklentim Güçhan'ın 18-24 ayda kalifikasyonlarının tamamlanması yönünde. 42.000 lblik parçalarda sorun çıksa bile geri adım atılarak 32.000-35.000 lb civarında uyumlu parçalarla iş amacına uygun çözülebilecektir. Zira şahsi düşüncem Trump ve Netenyahu hükümet olduğu sürece ABD ile sıkıntıların devamı yönünde.

Merzifonlu

Alıntı yapılan: mehmet05 - Bugün, 13:28:52Yaklaşık bir hafta önce forumda kaan'ın yeni prototip ilk uçuşunun ertelenip ertelenmediğini sormuştum zira 10 gün önce aşağıdaki videoyu izlemiştim. O zaman soruma bir cevap alamadım. Ancak sizler de videoyu izlerseniz, Kaan'ın ilk uçuşu Güçhan ile uyumluluk çalışmaları için mi ertelendi sorusu zannedersem sizlerin aklına da gelecektir.

Bu durum, GüçHan'ın ciddiyetini ve acil bakış açısını ortaya koyuyor diye düşünüyorum.

"kaan uçuş erteledi" ile ilgili bu videoya göz atın

http://share.google/UvRijNqifRGfbn30M

6 Çift F110 zaten depoda. İlk uçuş için gerekli motorlar mevcut. O konunun bu "motor"la ilgisi olabilemez.

Ve dediğim gibi, iddia edilen itki ve debi değerleri ile fuarda model niyetine sergilenen eski F110, birbiri ile uyumlu değil.

Kasım-Aralık 2026 gibi yayınlarlarsa, ürettiklerini söyledikleri o asıl prototiplerin test videolarını, o zaman nihai hükmü verebiliriz.

Ancak, şu an verdikleri görüntü maalesef hiç hoş değil.

Mehmet75

Ömrümüz vefa ederse göreceğiz.

O motor motor mudur ? Bir tutam tuz ile yemek lazım.

serkan1976

Benim merak ettiğim bu motoru niye sakladık kamuoyundan?

Devrim yaratacak bir teknolojisi yok , ABD bunu görünce Türklere istedikleri F-110 motorlarını verin diyecek bir ülke de değil.

Sebep ne?

buraktunahan

Biliyorum bana "yok artık" diyeceksiniz ama yine de söyleyeceğim. ;D

İçimden bir ses diyor ki; TF-35000 diye bir motor zaten hiç var olmadı ve asla da var olmayacak.

Başından beri asıl proje zaten "Güçhan'dı".

Tahminimce TF-35000 çok başarılı bir "sahte bayraktı". 

Öyle ki Güçhan projesini gizleyip, projenin içeriden ve dışardan engellenmesini önlemek adına...

Peki bu kanıya nasıl vardın derseniz:

Eğer ABD vb. (motor konusunda tecrübeli firmalara ve birikime sahip) bir ülke iseniz, firmaların birbirinden habersiz yarıştırılması ve en uygun motorun yarışma sonunda seçilmesi oldukça mantıklı bir çözüm olabilir.

Ama bizim gibi ömründe hiç uçak motoru yapmamış motor konusunda tecrübesiz bir ülkeyseniz, değil proje yarıştırıp "beyin gücünüzü" ve "telnolojik kapasitenizi" bölmek, tam aksine, firmaları çağırıp ortak bir çatı altında konsorsiyum kurarak ortaya koyabilecekleri tüm tecrübe ve birikimlerini bir araya getirmek en akıllıca ve tek gerçekçi çözümdür.

Ben Devletimizin (yani devlet adına bütün savunma sanayii projelerini yürüten SSB'nin) beyin gücümüzü ve teknik kapasitemizi bölmek pahasına böyle bir riski aldığını ve firmaları birbirinden habersiz yarıştırdığını asla düşünmüyorum.

Yani bugüne kadar Güçhan'dan 6 adet üretildiğini MSB teyit ettiğine göre, bu motor ilk üretimi takiben çalıştırıldı, başarılı olduğu görüldü, bu motor üzerinde karar kılındı ve 5 tane daha üretildi demektir.

Yoksa hiç çalışmamış bir motordan 5 tane daha üretip "hadi artık çalıştırmaya başlayalım ve test edelim" demek zaten abesle iştigal olurdu.

Sözün özü ben diyorum ki KAAN'ın motoru artık Güçhan'dır ve motor çözümü Güçhan üzerinden yürüyecektir.

TF-35000'i unutsak iyi olur gibi duruyor ;D

Mehmet75

Yahu bakanın bir sözünü duyup diğer sözünü duymamak için kulağınozı kağatırsanız yanlış algı kurbanı olursunuz. Zaten bünyelwr gaza müsait.

6 tane ürettik dedi.

Ama testlerine de kasım ayında başlayacağız dedi.

Yani tercümesi ; şu ana kadar üretilen 6 adet motor dediği şwyler demo,mock-up, maket, teknoloji yatağı, malzeme ve kalıp örneği, fuar modeli falan filan.

Daha çalıştırılabilecek bir reaktör ortada yok.Testlerine başlayacağız dediği de belki alt sistem testleridir.

Elinde kuş olsa zaten halay çeke çeke gösterir reklamını yapardı . Uzaktan Telde bir kuş görmüş , hatta görmemiş duymuş.. konuşuyor.

Ben ilk ideften beri bazen içinde bazen ziyaretçi takılırım oralarda; daha sergilendiği ilk şekliyle envantere giren bir şey görmedim. Hatta maket olarak sergilenenlerin gerçek prototipe dönüşmesi belki 2 sene sonraki fuarda , çalışması ondan sonrakinde, envantere girmesi ise daha da sonrakilerde anca olur.

Her firma ekmeğinin peşindedir, fazla da şeetmeyin. Gaza gelmeyin diye söylüyorum.

2018'de ateşlenen ts-1400 anca seneye platformda envantere verilecek. 9 sene sonra.. Hem de TEİ.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious