Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Doğu - Bugün, 16:01:38
Alıntı yapılan: chngr - Bugün, 14:47:29Cari açığın tamamı hatta daha fazlası net altın ithalatı sebepli.

O para hala altın olarak vatandaşın yastığının altında duruyor.

İlk cümle yaklaşık doğru ama Türkiye'nin önemli bir mücevher ihracatçısı olduğu hesaba katılmalı. Zannediyorum bu sene 10milyar$ civarında olacak. Altın ithalatının önemli bir kısmı bu kanaldan ihraç ediliyor, hepsi yastık altına gitmiyor.

Alıntı yapılan: chngr - Bugün, 14:47:29Ayrıca bunun dışında da bazen cari açık vermek iyidir mesela dış borç alıp ülkenin üretim gücünün artması için yatırım yaparsın...Güney Kore bu şekilde cari açık vererek kalkınmıştır.

Güney Kore dediğiniz gibi 1960'larda müthiş bir cari açık verdi ama bunun temel nedeni sanayi malı ithalatından. Biz de 2002-2013 arası çok cari açık verdik ama bizimki temel olarak inşaat sektöründeki büyüme kaynaklı olduğundan, pek seviye atlayamadık. Cari açıktan ziyade bu açığı neden verdiğiniz çok önemli.

Net altın ithalatı diyorum...İhracat çıkarılmış içinden, şuan yıllıklandırılmış 17 milyar dolarlık net altın ithalatı var o da cari açıkla aynı rakam.

Onu geçtim birincil geliri hariç tutarsak da bir denge var.Yani mal ve hizmet ticareti aslında o yüksek altın ticaretine rağmen denge de...Birincil gelir ne diye soran olursa Türkiye'den geliri olan yabancılar bu bir fabrikanın kâr'ı olabilir veya bir yatırımcının faiz geliri.

Cari açığın hangi durumda faydalı olacağını bende söyledim zaten her cari açık iyidir demedim.

Şunu da söyleyeyim inşaat sektörünün gereksiz üzerine gidiliyor ve günah keçisi ilan ediliyor.Bu sektör bizim için önemli kabiliyetleri zarar görmemeli.

Türkiye'nin çok daha fazla altyapı yatırımına ihtiyacı var.Konut stoğumuzda hiç iyi durumda değil yenilenmeli ve hane sayısı ihtiyacı da artmaya devam ediyor.

Sorun inşaat değil sorun aşırı ranttır.Asıl inşaatın yaratacağı arz olmazsa o rant fırlar.
Linkback: Ynt: Türkiye Ekonomisi

Savunma sanayi ihracatı ağustos ayında % 97 artmış bu aya kadarki ihracat ise % 45 artmış 840 milyon dolar olmuş. yıllık ihracatta 5.5 milyar dolara ulaşmış.  2024 de 7 milyar dolar ihracat olmuştu bu sene 9 milyar dolara yakın ihracat olur hatta 9 milyar doları da  görebilir. Savunma sanayi gümbür gümbür büyüyor.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: chngr - Bugün, 18:37:36Net altın ithalatı diyorum...İhracat çıkarılmış içinden, şuan yıllıklandırılmış 17 milyar dolarlık net altın ithalatı var o da cari açıkla aynı rakam.
Altın ihracat ithalat kalemlerine ham, yarı işlenmiş, külçe vs dahil, altından mücevherat eşya falan dahil değil. Yurt dışından külçe altın alıp bundan bilezik kolye yapıp ihraç edersen, yaptığın ihracat altın kalemine değil takı ve mücevher kalemine yansır. O yüzden diyorum net altın kalemi o kadar da net değil, altın olmasa cari açık kalmaz demek pek doğru olmaz.

İnşaat sektöründe benim eleştirdiğim altyapı tarafı değil. Ona zaten daha çok yatırım lazım, doğru düzgün bir otoyol veya demiryolu ağımız olduğu söylenemez avrupa çin falanla kıyaslanırsa. Üstyapı kısmında milyonlarca ev yıkıp yeni evler yaptık son 20 yılda, bunların ne kadarını gerçekten deprem riski dolayısıyla yıktık ne kadarı rant? Amerika'da evleri yüz sene kullanıyorlar arada bir içini renove edip, biz sağlam binaları da 20-30 yılda bir yıkıyoruz daha yüksek katlılarını dikmek için.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz