Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sn.marmara
Sn.captain777
Sn.Merzifonlu

Ve diğer engin bilgi sahibi arkadaşlar yorumlayabilir mi?
Herşey kızılelma için

Bu konuda Engin bilgi sahibi miyim bilemiyorum ama çip konu başlığında geçen hafta yazdım, şimdi telefondan link veremiyorum.

Bu videoyu kızarak izledim çünkü tasarım yongatek ve üretim Tayvan olacakmış.

Zaten ASELSAN risc-v tasarım ortaklarından, zaten ülkemizde işlemci tasarımı yapılıyor ve Uzakdoğu'da üretiliyor yani ilk kez yapılan bir şey gibi sunulması tam olarak doğru değil.

Umarım ileride ülkemizde yerli üretimi görürüz.

Gelişmiş bir ülke olmanın üç bacağı varsa birisi çip üretimi kabiliyetidir, umarım o seviyeye geliriz.

Çip üretmedik, onu tasarladık ve tasarımı burada test ettik. Çip üretmek, turbofan motor üretmek gibi bir süreç, normal şartlarda iki nesil alacak bir süreç hem de! Bugünden ekosistemini, ticari ilişkileri ve bağımsız tedarik zincirini kurmaya başlarsak, 40-50 sene sonra ancak "çip üretiyoruz" deme hakkımız oluyor.

AESA Radar ve sensör devreleri için 10 sene önceden yatırıma başladık, onu çip üretme sürecinin parçası sayarsak, süre 30-40 yıla düşer. Yapay zeka desteğini de sayalım, bir 10 sene de oradan kazansak, en erken 20-30 yıl sonra harbiden çip üretme kabiliyetine kavuşuruz. Daha erken olabilemez.
------------------------------------------------------------------------------------

Peki nasıl tasarladık? RISC-V diye bir halka açık çip tasarım mimarisi var. Oradaki hazır kütüphaneleri kullandık. ABD hükumeti Çin'in faydalanmaması için onu da engellemeye kalktı geçen yıl. İnternette RISC-V diye aratırsanız her bilgiyi bulursunuz.

Yonga üretmekteki tasarımı biz yapıyoruz üretimi Tayvan yapıyor yalan dolan hep diyerek olaya çok kötü yaklaşmamak gerekiyor. Teselli için demiyorum gerçekten de burada kızacak bir şey yok. Çünkü yonga üretmek iki bağımsız aşamadır ilk aşaması tasarlamaktır öbürü üretmektir. Arabada beyaz eşyada neredeyse her endüstride ikisi aynı adamlarca yapılır ama burada ikisi bir çatı altında yapılmayabiliyor iki ayrı sektör bu aslında. Buna örnek bulacaksak domates eken adamın salça neden üretmiyor yada salça üretenin domates üretmiyor ki eleştirisine benzetebiliriz ikisi iki ayrı sektördür.  Türkiye de yonga üretim tesisi olsa bile bu tesis büyük oranda tasarım yapmayabilir. Biz şu anda büyük uktemizin üretim safhasında değiliz diye çok çok önemli olan ilk yarıdaki tasarım aşamasını gönlümüzde yargılayıp anlamsız kılmayalım. Bu bir züğürt tesellisi kamu oyunu kandırmaca filan değil gerçekten tasarım ve üretim olayın olayın ayrı yüzünü oluşturur. Ama ülkede bir üretim alt yapısı olsa Yongatek gibi firmalar bir tane değil yüz tane olur yanına yabancılarda arge ofisleri gelip kurarlar bir eko sistem oluşurdu. Onu da muazzam ölçeklerde komponent üretimi kart üretimi mamul üretimi izlerdi. Türkiye 2000 lerin başında 10-20 milyar dolara bir tesis kursaydı şu anda yılda 300 milyar dolarlık bir ekonomi oluşmuş olurdu
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Yani Arkadaşlar biraz sadeşleştirmeme müsade varsa evet kamuoyu ile paylaşılan yada açık olan çipleri tasarlayabiliriz fakat üretmek için uzunca senelere ihtiyacımız var

Ve üretmediğimiz sürece ambargo kartına maruz kalabiliriz...
Herşey kızılelma için

Kamuya açık olan şey, çip tasarımları değil. Tasarlama araçları ve bazı temel yapıların tasarımları kamuya açık. Bunlarla tıpkı lego parçalarından ev yapmak gibi kendi çipini tasarlayabilirsin.

Ve evet, kendin üretmiyorsan başın beladadır; hele ki Tayvan'da bir savaş çıkarsa başın hepten belaya girer. Motor işine o yüzden çok kızıyorum. Motorlardaki gecikme bizi çipte de geciktiriyor. Çipe aktarılacak kaynaklar çok daha eski bir teknolojiye yani motora aktarıldı.

Çin Tayvan'a saldırır ise tüm dünya belaya girer. Hele çip konusunda ne ABD ve ne de AB bu açığı kapatamaz. Şu anda burun kıvırdığımız 150-200 dolarlık cep telefonları bile bulunması çok zor ve lüks ürün haline gelir, fiyatı en az 1000 dolar olur. Çin yüzünden tüm elektronik ürünlerde şu anda altın çağı yaşıyoruz, herhangi savaş çıkarsa hepimiz bu günleri tatlı rüya gibi hatırlarız. Tekstil, ev eşyaları, gıda ürünleri dahil tüm sektörde fiyatlar inanılmaz artacaktır. Çin'in alternatifi veya muadili yoktur, son 30 sene bu noktaya geldik...

Hele batının yaptırımlarına maruz kalmış Rusya Çin olmadan ölür. Hayatın akışı durur, felaket olur, nefesimiz ve suyumuz hariç her şeyimiz Çin'e bağlı.

Çin'in Tayvan ile işi bitmek üzere sanki. 10 bin üzerinde mühendisi zaten Çin'e getirmişler. Üstüne de zaten 3nm'ye düşmüşler. Şu anda konuştukları şeyler bambaşka teknolojiler ve patentlerini de alıyorlar.

Bizim ekonomiyi kalkındarmız için israfı kesmemiz gerekiyor. Üretim çağına geçemedik bir türlü. Tarımda, tekstilde geri kaldı. Bunlarda bizim elimizin çok güçlü olması gerekiyordu.

https://www.defenceturk.com/yerli-cip-cakil-yongatek-t9327.0.html;msg187539#msg187539

şu konuya bir göz atabilirsiniz.

Ülkemizde çip üretimi yapılabilir ama bunun için öncelikle para kazanmaktan ziyade bu teknolojiyi ülkemize getirecek idealist iş adamları  gerekiyor.

Bende çip tasarımı yaparım, öyle sanıldığı kadar zor bir şey değil, ülkemizde yıllardır yapılan bir şeyi ilk yapmışlar gibi sunulmuş.

Ülkemizde ilk çip üretimi nerdeyse 40 yıllık bir serüven yani ülkemiz bu konuda insan kaynağına sahip.

Üretmek demişken, havacılığın 2 temel metalinden biri olan Titanyum'un nasıl üretildiğine dair bir video. Yönetim isterse ilgili bulduğu konu başlığına bu iletiyi taşıyabilir.

Linkback: Ynt: Türkiye Ekonomisi

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat