live draw macau

slot777

slot777

slot777

slot777

slot deposit 5000

slot777

linkgacor

slot88

slot deposit 5000

slot88

slot resmi

slot rtp

slot88

slot777

slot777

slot depo 5k

iblbet

iblbet

slot777

slot777

slot777

slot1000

slot

Ka-50/Ka-52

Başlatan SKYWOLF, 11 Kasım 2013, 14:46:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkasında rotorlu olan helikopter olsa çoktan düşmüştü. Tecrübeli pilot olunca her tarafına doğru müthiş manevra yapabilir.

Linkback: Ynt: Ka-50/Ka-52

"Amirigalılar" diye alay etmeyeceksen niye ABD, batı, diğer ülkeler ve hatta yine Ruslar tarafından "yeterince" tercih edilmemesinin gerekçesini/gerekçelerini sorabilir miyim?

Hatta Ruslar tarafından yeterince tercih edilmemesi demenizi anlamadım. Ne tercih edilmemiş? 

Batı tercih etmemiş ise kötü silah mı oluyor?

KA-52'nin tandem koltuklu modelini Erdoğan adıyla bizim ATAK projesinde Ruslar teklif etmiş hatta son 2 kısa listeye kalmıştı.

Neden seçilememişti acaba? T-129 seçilmişti

Kötü silah yapmaz tabi. Ben meramımı anlatamadım sanırım. Çok az tercih edilmesinin sebebini sormuştum.

Alıntı yapılan: serkan1976 - 08 Ağustos 2026, 19:18:43KA-52'nin tandem koltuklu modelini Erdoğan adıyla bizim ATAK projesinde Ruslar teklif etmiş hatta son 2 kısa listeye kalmıştı.

Neden seçilememişti acaba? T-129 seçilmişti

Ka-52 değil o, Ka-50-2 Erdoğan arka arkaya koltuklu Ka-50'den devşirme mock up. Türkiye'nin alması için İsrail ile ortak avyonik kısmı değiştirilmişti. Ka-52 ile kıyaslarsak tukaka kalır, radarı ve fırlatma koltuğu yok olacak şekilde tasarlanacaktı. Türkiye AH-1 Cobra alımına gitmişti. T-129 sonradan seçilmişti, light sınırlı kapasitesi olmasına rağmen teknoloji transferi olduğu için tercih edilmiştir.

Ka-52M ile T-129 arasında uçuş performansı, faydalı yük kapasitesi, combat proven tecrübesi, sensör, fırlatma koltuğu, mühimmat çeşitliliği vs bakımından kıyaslanmayacak kadar büyük fark var ortada. F-4 ile F-15 arası kadar teknolojik fark var ortada.

T-129 Türkiye için en büyük artısı yetli olmasıdır. Silah sistemleri en iyi olmasına gerek yok, yeterli sayıda, yerli üretim ve yerli mühimmatın olması bakımından şu anda Ankara için en iyi saldırı helikopteridir.

Alıntı yapılan: sahin1 - 08 Ağustos 2026, 19:30:23Kötü silah yapmaz tabi. Ben meramımı anlatamadım sanırım. Çok az tercih edilmesinin sebebini sormuştum.

Mi-24 dünyada en fazla satılan ve aktif görevde olan saldırı helikopteridir. Neden? Çünkü Varşova Paktısının ana saldırı helikopteridir ve Sovyetlerin etkisi ile diğer Asya, Afrika ve Güney Amerika'ya ihracat edilmiştir. Ancak en iyisi olamaz, istediğin kadar modernize etsen bile kapasitesi sınırlıdır, tasarım olarak eskidir. Ka-52 2010 sonrası hizmete girmiştir ve Rusya'nın Sovyetler kadar dünya üzerinde etkisi yoktur.

Batı neden tercih etmemiş konusuna gelince. ABD Vietnam savaşında yaklaşık 6500 helikopter kaybetmiş. AH-64 1970'lerin ortasında başlayan projedir, eskiden alınan acı tecrübeler doğrultusunda yapılmaya başlamış. Avrupa'nın tarih boyunca etkili ve teknolojik olarak gelişmiş saldırı helikopteri hiç olmamıştır, buna Tiger ve A-129 dahil.

Günümüzde dronların ve omuzdan atılan uçaksavarların etkisi arttığı için saldırı helikopterlerin etkisi sınırlıdır. Dronlar ile havada uçan Ka-52 ve Körfez'de Apache vurulmuştu. Ukrayna'da "kill zone" bölgesi cepheden 40km kadar karada ve havadaki tüm hedefler dronlar tarafından vuruluyor jetler hariç. Hellfire ile donatılmış Apache'nin bile işi yok oralarda, etkisi yoktur. Onun için Ruslar saldırı helikopterinden Banderol seyir füzesi atıyor 450-500km kadar. Etkili sensörleri olduğu için dronları avlıyor.

Hizbullah'a karşı İsrail veya İran'a karşı ABD Apache kullanabiliyor mu? Hayır, çünkü teknolojik olarak geride kalmış sensör, etkili menzili olmayan mühimmatı var. Kendi üssünü dronlara karşı ancak koruyabilir.

Günümüz saldırı helikopterlerin durumu bu şekildedir.

Banderol seyir füzesi nedir diye soracak olanlar için. SİHA ve saldırı helikopterinden ateş edilir. Son dönemde Ukrayna'ya karşı Rus'lar tarafından en fazla atılan seyir füzesidir, ucuz ve bol miktarda üretilmektedir.

https://pbs.twimg.com/media/HO4Uwc9WQAACvJS?format=jpg&name=large

https://x.com/thetect0nic/status/2083555198383853918/photo/1

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz