EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

Başlatan Felix, 07 Nisan 2009, 22:01:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağzı olan konuşuyor.
Bilen bilmeyen olayın bir ucundan girip yalan yanlış fikir yürütüyor.
Yılmaz Özdil denilen zat gazeteci. Sen ne anlarsın savaş uçağından! Bildiğin konularda fikir yürüt. Bunu daha öncede yapmıştı.

1987'de 25 milyona alınan F16'yı örnek gösteriyor. Aynı uçak olmuş 150milyon bugün. Bulgaristan 16 uçak için 2.4milyar doların üzerinde para ödüyor.

F16 ile Typhoon'u aynı kefeye koyan akla şaşmaktan başka bir şey yapılamaz.

Öbürü de komisyon lafı ediyor. Bugün savunma sanayii üretimlerinde komisyon ve rant olmayan bir kalem belki de yok. Ama ispatlayabiliyorsan ortaya at. İngilizlerin bu konuda çok canı yandı geçmişte. Bir çok politikacının kariyeri bitti Araplara rüşvet vermekten. Kolay kolay bunu tekrar etmezler.

Muhalefet etmiş olmak için muhalefet kendisine eksi puan yazıyor. Haberi yok.
Linkback: Ynt: EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

EF tedariki ne anlama geliyor?

Eurofighter Typhoon Türk Hava Kuvvetlerinin az da olsa elini rahatlatacak. 3-4 yıldır Türk savunma diplomasinin peşinde koştuğu EF tedarik sürecinde nihayet imzalar atıldı.

Bu bir başarı mı? Evet. Hem Türkiye hem de İngiltere açısından başarılı bir sonuç oldu.

1) İngiliz hava savunma sanayisi bu satış sonucunda çarklarını döndürecek "yağa" kavuştu. F-16V satışını Türkiye'ye bir türlü beceremeyen Lockheed Martin yerine BAE systems şimdi rahat bir nefes alma fırsatını erkenden buldu. Darısı LM'nin başına diyelim. İngilizler bu pahalı uçağı hem de oldukça yüksek bir fiyat etiketiyle Türkiye'ye satmayı başardılar. Türkiye'nin "sıkışmışlığını" kendi çıkarları açısından iyi değerlendirmesini bildiler. Bu arada Alman savunma sanayisi çalışanları bile bu antlaşmanın olumlu sonuçlanmasına ihtiyaç duyuyorlardı. Kısacası Airbus Military ve EF dörtlü konsorsiyumu için Türkiye'ye EF satışı bir başarı öyküsü olarak tarihe geçti.

2) Türk Hava Kuvvetleri için bir başarı oldu. Kısa vadede Katar'dan 12 adet T-3A ve Umman'dan 12 adet T-3A alınacak olması, bölgemizdeki gelişmeler dikkate alındığında mutlak surette havagücümüzün elinin güçlü kılınmasını sağlayacak bir adım oldu. EF T4'ler geldiğinde ise daha da rahat bir nefes alınacağı kesin. Özellikle EF'nin terden kesilmeyi takiben 2,5 dakikada 35.000 feet irtifaya çıkabiliyor olması, Adalar Denizi hava harekat sahasında Türkiye için mutlak bir durum üstünlüğüne davetiye çıkarıyor. Yüksek irtifada F-35 dahil EF önleme performansına çıkabilecek başka bir savaş uçağı (kısmen F-15 var) yok! Bize "düşman" hesapların Meteor bağlamında dile getirdikleri endişeleri de biraz bu yüzden.

3) TUSAŞ başta olmak üzere Türk savunma sanayisi rahatladı. Kaan üzerindeki üretim baskısı artık daha sağlıklı bir zeminde ilerleyebilecek. Daha sağlam gidilecek. "Uçurmak" için MMU mühendislik ekibinin boş yere zamanının harcanmasına gerek kalmayacak. Ayrıca İngiliz mühendislik ekibiyle daha uzun vadeli (EF'ye milli mühimmat ve sistemlerin gerektirdiğinde entegrasyonu dahil) çalışma ortamı tesis edilebilecek.

4) Türkiye 1947 yılından bugüne ilk defa savaş uçağı tedarikinde, Batı dünyasından kopmadan, kaynak çeşitliliğine gidiyor. Bu çok eskiden beri konuşulan ancak çeşitli nedenlerle çözüm getirilemeyen büyük bir sorundu. Artık hem platform hem de füze, mühimmat açısından kaynak çeşitliliği yolunda Türkiye rahat bir nefes alabilir. En nihayetinde tam bir hava harekat bağımsızlığı tesis edeceğimiz güne kadar bu EF alımı stratejik bir adım oldu, önümüzü açtı. Ayrıca bu adım, 150 milyar büyüklüğündeki Avrupa SAFE programına katılım sağlamamız için de stratejik bir açılıma (Yunanistan ve GKRY itirazlarına rağmen) izin verebilir kanaatindeyim.

Bu maddelere başka şeyler de eklenebilir. Eleştiriler de getirilebilir ama bunlar son tahlilde nüans olur. Pek anlamlı değil. Bizim bu uçaklara, hatta daha fazlasına fazlasıyla ihtiyacımız vardı. Bu gerçeklik her türlü değerlendirmeyi boşa çıkarıyor.

Türkiye zamana oynuyor, gerisi lafı güzaf...

Hüseyin Fazla
https://x.com/Huseyin_Fazla/status/1983192957038518637

Acaba meteor'un yanına yüklü miktarlarda storm shadow'da alınacak'mı acaba

Katarın envanterde 140 storm shadow görünüyor, bence onların yarısına çöküp fazladan sipariş verilir.

http://www.facebook.com/share/1HjxJmFiUo/

Ef2000 için yani İngiltere'den sipariş edilenler için 2030 rakamı veriliyor eee hani 2026'dan itibaren teslim edilecekti?

Katar ve Umman Eurofighter uçakları 2026 başında gelecek , İngiliz sıfır uçakları değil...
Ancak İngiltere Eurofighter üretim bandı son 2 Katar uçağını modernize etmekle meşgul başka da uçak yok hatta bildiğimiz.

Ancak uçakların üretim bandına çıkması için gerekli motor, parça vs üretim siparişlerinin geçilmesi gerek.

Stok parçalardan üretim anında başlatılır mı , süreç nasıl işliyor?
Benim bildiğim bu uçağın kanat,ön burun-kokpit,kuyruk, orta gövde 4 farklı ülkede üretiliyor sonra son üretim bandında birleştirilerek.

Ama bana da 2030 biraz geç gibi geldi  hem de İngiliz üretim hattı boşken. Çünkü İngiltere Tranche T5 'i geliştirmekte meşgul ve o geliştirme bitene kadar Eurofighter siparişi vermeyecektir.

Alıntı yapılan: Serkan1976Katar ve Umman Eurofighter uçakları 2026 başında gelecek , İngiliz sıfır uçakları değil...
Ancak İngiltere Eurofighter üretim bandı son 2 Katar uçağını modernize etmekle meşgul başka da uçak yok hatta bildiğimiz.

Ancak uçakların üretim bandına çıkması için gerekli motor, parça vs üretim siparişlerinin geçilmesi gerek.

Stok parçalardan üretim anında başlatılır mı , süreç nasıl işliyor?
Benim bildiğim bu uçağın kanat,ön burun-kokpit,kuyruk, orta gövde 4 farklı ülkede üretiliyor sonra son üretim bandında birleştirilerek.

Ama bana da 2030 biraz geç gibi geldi  hem de İngiliz üretim hattı boşken. Çünkü İngiltere Tranche T5 'i geliştirmekte meşgul ve o geliştirme bitene kadar Eurofighter siparişi vermeyecektir.
Sn Serkan1976,
2028'de ECRS-MK2 radarı uçaklara "LRIP" (low rate initial production - düşük sayıda üretim) seri üretim olarak entegre edilmeye başlıyor. Bize en erken 2028'de, ama mantıken 2030'da ulaşması gerekiyor. Aciliyet açısından 2028'de bir kaç uçak gelmeye başlayabilir. Göreceğiz.

T5'e gelince; bu Tranche, Alman ve İspanya'nın geliştirdiği bir Tranche.
Her ne kadar Tranche numaraları bir üst sınıfı işaret ediyor olsa da burada işlevsel alet, radar! Radarın kabiliyetine göre uçakların modernize edilmesi ve yeni modellerin geliştirilmesi oluşuyor.

Almanlar MK1 radarı üzerine Tranche 4 ve 5 geliştiriyorlar. MK1 radarını İlk taşıyacak uçaklar Quadriga projesine ait olan Alman ve İspanyol Tranche-4'leri. Bu radarın getirdiği EH kabiliyetini kullanmak için Tranche-5 modelini geliştiriyorlar.

MK1 radarı GaAs bazlı T/R modül kullanıyor.
MK2 radarı çok daha üstün bir radar. GaN/GaAs hibrit yapıda. İngilizlerin elindeki Tranche-3'leri bu radarın tüm kabiliyetine uygun hale getirmek için uçak başına 55-60 milyon dolarlara harcanıyor. Bu T-3 uçakları Almanların T-5'lerinden daha üstün olacak. İngilizler bunlara, T5 ortada yokken T-4++ ya da T-4.5 diyorlardı.
Bizim ve İtalyanların yeni uçakları MK2 radarı kullanacak.

Sayın Yaşar sadece radar değişince uçağın diğer yerlerinde ne değişiyor ki neredeyse uçağın yarısında fazla maliyet çıkıyor?

Sadece artan radar kabiliyetine göre değişmesi gerekli modernizasyon maliyeti neden bu kadar fazla?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat