KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
96 (45.3%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.9%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 212

Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Ağustos 2025, 10:51:02
Alıntı yapılan: sahin1 - 30 Ağustos 2025, 00:36:34Sayın Denizci, o dediğiniz zaten F-16 oluyor. Zira F-16 yapılan/yapılacak modernizasyonla 12.000 saat gövde ömrüne ulaştı/ulaşacak. Bu ortalama 50 yıla yakın ömür demek. Yani 2035 yılına kadar uçabilecek bir uçaktan bahsediyoruz. O zamana kadar da biz Kaan'da epey yol alırız.
Bir diğer husus, F-16 benzeri bir uçak bile yapmak/yapmaya çalışmak sonuçta yeni bir iş ve bu Kaan'ın üretime hazır olma sürecinde olumsuz gelişme demek olur.
En kötü ihtimale gelelim. Kaan gecikti diyelim. O zaman el mahkum farklı yola başvuracağız. Yani füzelere daha çok yatırım yapacağız.

Stealth olan ve dahili istasyonu olan bir uçaktan bahsediyorum bu F16 mı oluyor sn.şahin

Bizim F-16'lardan F-110 motor söküp yeni uçakta mı kullanacaksınız? ABD ne der bu işe... Vida bile sökemezsiniz benim bildiğim...

Alıntı yapılan: serkan1976 - 30 Ağustos 2025, 15:23:48
Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Ağustos 2025, 10:51:02
Alıntı yapılan: sahin1 - 30 Ağustos 2025, 00:36:34Sayın Denizci, o dediğiniz zaten F-16 oluyor. Zira F-16 yapılan/yapılacak modernizasyonla 12.000 saat gövde ömrüne ulaştı/ulaşacak. Bu ortalama 50 yıla yakın ömür demek. Yani 2035 yılına kadar uçabilecek bir uçaktan bahsediyoruz. O zamana kadar da biz Kaan'da epey yol alırız.
Bir diğer husus, F-16 benzeri bir uçak bile yapmak/yapmaya çalışmak sonuçta yeni bir iş ve bu Kaan'ın üretime hazır olma sürecinde olumsuz gelişme demek olur.
En kötü ihtimale gelelim. Kaan gecikti diyelim. O zaman el mahkum farklı yola başvuracağız. Yani füzelere daha çok yatırım yapacağız.

Stealth olan ve dahili istasyonu olan bir uçaktan bahsediyorum bu F16 mı oluyor sn.şahin

Bizim F-16'lardan F-110 motor söküp yeni uçakta mı kullanacaksınız? ABD ne der bu işe... Vida bile sökemezsiniz benim bildiğim...
Sn Serkan1976,
Çok doğru. Vidasını bile söküp kullanamazsınız.
Sonra F110 motoru ve kullandığı FADEC sistemi F16 için optimize edilmiş bir şekilde.
Art yakıcısı ve nozülü ile radarda ve IRST sensörlerinde bağıran bir motor. Ön fan ve kompresör bıçak geometrisi NON-Stealth yapıda. Bu motorun hava alıkları Stealth yapıya aykırı. Daha ne söyleyeyim??

F118 modeli var bu F110 motorunun. Bazı parçalarınıda biz ürettik diye biliyorum. Bunların 4 adedi B2 bombardıman uçağını uçuruyor. Çok geniş bir tasarım değişikliği yapılmıştır o motorun iç parçalarında Stealth olsun diye.
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Valla siz bilirsiniz

Kaan gelene kadar yapabilceğimiz en modern çözüm bu

Yoksa aynı mantıktan bakarsak f110 motorlu Kaan'da stealth değil zamanında j20 ve su 57 de aynı şekilde uçtu ama radar görünürlüğü düşüktü

ABD yi diyorsanız zaten F16 ve f35 vermiyerek tüm ilişkileri kopardı artık hala ABD demenin mantığı var mı?

Siz bilirsiniz artık Yunan ve İsrail in karşısına eski F16 ve bir miktar ke ile anka3 ile karşılarına çıkarız.

Yapacak birşey yok
Rus ve Çin uçağı deriz mazaret bulursunuz
Aynı şekil Rus ve Çin motoru alalım kullanalım derim mazaret bulursunuz

ABD bizi planlı bir şekilde bizi uçaksız bırakıyor

Sizde bizim ülke yöneticileri gibi kasabın bıçağını yalayan kurbanlar gibisiniz.

Sayın Yaşar'a saygım var, ama ben stealth motorda nozul geometrisi, nozul kaplama ve dışarıya verilen ısı dışında, motor bıçaklarının doğrudan görülmemesi hariç mevcut etken teknoloji olduğunu düşünmüyorum. Türkiye bu işlere daha uzak bilgi seviyesinde iken çok şey bilen üstadlar yok hava alığının iç geometrisinde, yansımalar ve bıçakların açılarına kadar fantastik teknolojiler üfürüyordu. Ulaşılamaz Uber tanrısal işlerde biz ölümlülere taktir etmek kalıyordu. Abartmaya korkutmaya, yeryüzünde tanrılar yaratmaya gerek yok.

4.nesil ile 5.nesil jet motorlarının genel olarak yapısal olarak arasında farkı az ama motora ve uçağa bazı eklemeler yapılmıştır.

- Motorun arka tarafında termal ısıyı azaltan blocker ve belli ölçüde türbin bıçakların doğrudan radara yansımasını azaltır.
- Motorun soğutma sistemin olması,  jet'in omurga dediğimiz motorun olduğu bölüm aşırı ısınmaya başlar. Araba gibi antifriz olmadığı için uçağın yakıtı ile motorun çevresi soğutulur.

Son olarak KAAN gibi büyük gövdeli jet için F110-GE-129 motoru yetersiz. Artyakıcı olmadan ses üstü uçması imkansız ve üstte saydığım özellikleri yok, 5.nesil jet motoru değil.

Yanlış hatırlamıyorsam ismini unuttum
Ama sınırlı ve herkese cahil diyen ünlü havacılık sevdalısı biri

F35 motorunu soğutmak için plazma özelliğinden faydalanıyor demişti

Tamam ismi aklıma geldi Levent özgül

Alıntı yapılan: mehmet05 - 30 Ağustos 2025, 19:15:50Sayın Yaşar'a saygım var, ama ben stealth motorda nozul geometrisi, nozul kaplama ve dışarıya verilen ısı dışında, motor bıçaklarının doğrudan görülmemesi hariç mevcut etken teknoloji olduğunu düşünmüyorum. Türkiye bu işlere daha uzak bilgi seviyesinde iken çok şey bilen üstadlar yok hava alığının iç geometrisinde, yansımalar ve bıçakların açılarına kadar fantastik teknolojiler üfürüyordu. Ulaşılamaz Uber tanrısal işlerde biz ölümlülere taktir etmek kalıyordu. Abartmaya korkutmaya, yeryüzünde tanrılar yaratmaya gerek yok.
Sn mehmet05,
Uçuk ve süper yapılamaz hiç bir şey yok. Olsa KAAN'ı yapamazdık. Olsa TF6000 ve TF35000 yapmaya soyunmazdık.
Bunları da yapacağız. Bizim derdimiz zaman şu anda. O yok!
Evet, o söylediğiniz hava alığı ve bıçak geometrisine varıncaya kadar tüm zor teknolojilerin hepsine vakıf bizim mühendisler.

Yukarıda konuşulan, F110 motorunu f16'dan söküp yeni imal edilecek tek motorlu stealth bir uçağa takmak.
ABD ilen yapılan FMS satışı şartlarına göre uçağın hiçbir tarafını ABD'deki üreticiden izin almadan yerinden çıkarıp başka yerde kullanma iznimiz yok.
Sonra, F110 motoru stealth olsa, ilk blok KAAN'ların 4.5 nesil olacağını kimse dile getirmezdi.

Yapılması istenen şeyin hem kanuni açıdan hem de teknik açıdan olamayacağını anlatmaya çalıştım.

Evet, eğer hava alığı tasarımı iyi yapılmazsa radar sinyalleri fan ve kompresör bıçaklarından geri yansır. Bu önemli bir iştir uçak tasarlanırken düşünülmesi gereken. Onun için "S" şeklinde alıklar ya da konik (Diamond shaped) alıklar kullanılarak radar sinyallerinin geri dönmesi engellenir. Bunu bilmese, Tusaş zaten KAAN işine soyunmazdı.

Kimse burada teknoloji üfürmüyor. Daha derin incelemenizi salık veririm.

Kusura bakmasın, Sn Denizci16 bazen, fazla istekli olarak,  teknolojinin sınırlarını da aşan önerilerde bulunuyor. Olmaz denince de canı sıkılıyor.

Asıl iş, 4.5 nesilse; Özgür 2 modernizasyonu ile F16'da 4.5 nesil olacak. Olamayacak bir şekilde sınırları zorlamanın anlamı yok.

Kimin ne kadar kaymak yiyeceğine karar verip bir an önce EF2000 ve ek 40 adet F16 işini sonlandırsalar daha hayırlı olur. Hatta bir 40 adet daha EF2000 siparişi verseler en doğrusu olur.

Teknolojinin sınırlarını zorlamıyorum ki

İlkbaş konsept'te olan tek motorlu iki adet konsept uçağından birini seçip ete kemiğe büründürelim diyorum . 

Bunun içinde elimizdeki F16 ların motorlarından faydalanarak üretime geçelim diyorum

Daha sonra tf35000 ile değiştiririz diyorum

Tek motor delta kanat veya tek motor klasik dikey ve yatay stabilizasyonu olan modelden birini seçelim

İlkbaş çevik olmasına gerek yok f35 gibi hantal olsada olur

İlkbaş rcs'siyi 0.01 veya 0.005 seviyelerine çekelim bu bile bize avantaj sağlar

Zaten hava alığı s duck olmak zorunda

Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Ağustos 2025, 20:31:07Yanlış hatırlamıyorsam ismini unuttum
Ama sınırlı ve herkese cahil diyen ünlü havacılık sevdalısı biri

F35 motorunu soğutmak için plazma özelliğinden faydalanıyor demişti

Tamam ismi aklıma geldi Levent özgül

Burada videosunu 1-2 defa paylaşmıştınız herkesi cahil, aptal, gerizekalı diyen şahıs. O kadar akıllı ise kendi youtube sayfasında ahkam kesmeyi bırakıp buraya gelsin, kim cahil imiş kanıtlarız.

F135 plazma soğutma özelliği yok, külliyen yalan. Bu motora ECU(engine core upgrade) modernizasyonu yapılacak ve ilk modernizeli motor 2030'da falan hazır olması bekleniyor. Daha fazla güç üreten ve gelişmiş soğutma sistemi yapılması planlanıyor. Block 4 modeli için yeni modernizeli motoru takmayı planlıyorlar.  Modern aviyonik cihazların elektrik tüketimi fazla, büyük gövdeyi taşımak için aşırı ısınmakta ve bu ömrünün kısalmasına neden olmuştur. Tek motor jeneratör'e güç aktarıyor, uçağı taşıyor ve bu şekilde üzerine fazla güç binmiştir ve aşırı ısınmasına neden oluyor. F-35 motoru çok güçlü ama yaklaşık çift motorlu F-15 kadar ağırlığı var, maksimum kalkış ağırlığı 30 ton.

Yada baya baya f110 u kopyalayalım lisans anlaşmalarının canı cehenneme

29-30 binlik motor yaptık deriz kimseye planlarını ve motoru göstermek zorunda değiliz

Aynı şekilde kimseyede Kaan satmayız tf35000 gelene kadar

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz