KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
96 (45.3%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.9%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.5%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 212

Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Ağustos 2025, 21:30:18Yada baya baya f110 u kopyalayalım lisans anlaşmalarının canı cehenneme

Turbofan motorlarını kopyalamak en az sil baştan motor tasarlayıp üretmek kadar zaman alır. Çünkü toleransları çok sıkıdır ve kopyacı her şeyi ilk anda kusursuz kopyalayamaz. Kusurun nerede olduğunu anlayana kadar çok zaman ve para gider.

Uzman bulduklarını farz ederek söylüyorum bunu da. Uzmanları bulması başlı başına bir dert. Bknz: Kale'nin TJ-3200 macerası. Aslında Sayın Akşit olmasaydı tamamen başarısız olacaklardı. İlk başta hatanın kaynağını kendileri bulamadılar. Prof. Mahmut Akşit hatalarını söylemese Kale'dekiler muhtemelen havlu atacaklardı!
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Sn.Yaşar ve sn.merzifonlu'nun açıklaması üzerine

Ortaya çıkan durum şu

Biz mecburen ABD ve AB nın ağız kokusunu çekeceğiz ve talimatlarına uyacağız.

Aksi takdirde ceremesini çekeriz

Alıntı yapılan: Denizci16 - Bugün, 08:53:58Sn.Yaşar ve sn.merzifonlu'nun açıklaması üzerine

Ortaya çıkan durum şu

Biz mecburen ABD ve AB nın ağız kokusunu çekeceğiz ve talimatlarına uyacağız.

Aksi takdirde ceremesini çekeriz

Hocam stealth meselesinden ayrı olarak söylüyorum , F-16'lardan F-110 motoru söküp kullanamazsın hiçbir yerde ABD izni olmadan...

Kullanamaz mısın  tabiki kullanırsın ama sonuçlarına ekonomik-askeri-siyasal olarak katlanırsın.

En kötü 2 tane TF-10000'lik bir tasarımla yoluna devam eder Türkiye...
ABD ile iyice papaz olmaya gerek yok şu aşamada.
Şu aşamada gerek yok da zaten...

Zaten sn serkan1976 hocam bu saatten sonra ABD'yi takmamalıyız

Benim bastırmamdaki arka plan ülkemiz 2028-2032 arası savaşa sokturulacak gözü ile bakıyorum

Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Ağustos 2025, 20:31:07Yanlış hatırlamıyorsam ismini unuttum
Ama sınırlı ve herkese cahil diyen ünlü havacılık sevdalısı biri

F35 motorunu soğutmak için plazma özelliğinden faydalanıyor demişti

Tamam ismi aklıma geldi Levent özgül

F-35, motor etrafındaki gövdesini soğutmak için plazma kullanmaz; bunun yerine, sıcak hava ve sıvı bazlı soğutucuları kapalı devre bir sistemden geçirerek ısıyı dağıtan bir Güç ve Isı Yönetim Sistemi (PTMS) kullanır. Sistem, Pratt & Whitney F135 motorundan gelen havayı bir ısı eşanjörüne aktarır ve ardından ısıyı bir polialfaolefin (PAO) soğutucuya aktarır. Bu sıvı daha sonra ısıyı, uçağın elektronik aksamını soğutmak için kullanılmadan önce dağıtıldığı farklı bir ısı eşanjörüne taşır.

Evet, savaş uçakları genellikle yakıtlarını motor çevresindeki bileşenleri soğutmak için de kullanırlar, ancak bu tüm gövde için birincil soğutma yöntemi değildir. Yakıt, yanma için motora enjekte edilmeden önce motor yağını, hidrolik sıvısını, aviyonikleri ve diğer sistemleri soğutmak için ısı eşanjörleriden geçer. Hava, motorun birincil soğutma elemanıdır, ancak sıvı yakıt ta, motorun sıcak bölümlerinden ve gövde içindeki diğer kritik sistemlerden gelen ısıyı yönetmenin daha verimli bir yolunu sağlar.

Fakat, F35'de yakıt yerine yakıta benzer bir "soğutucu-sıvı" ile kapalı devre bir soğutma sistemi kullanılır.

"Plasma" teknik terim olarak " süper ısıtılmış ve tüm elektronlarını kaybetmiş iyon halindeki gaz" için kullanılır. Bu kadar yüksek ısıdaki gazı nasıl soğutmada kullanırsınız?

Edit:

Aklıma gelen tek şey;
Nozülden atılan süper ısıtılmış gazlar, nozülün hemen dışında  çok düşük bir basınç alanı oluştururlar. Buraya motor içindeki görece soğuk gazlar hücum eder. Bu da motorun iç ısısını düşürür.
Bu zaten hava soğutma sisteminin bir parçasıdır ve F35'deki tek soğutma yöntemi değildir

Alıntı yapılan: Yasar - 30 Ağustos 2025, 21:00:05
Alıntı yapılan: mehmet05 - 30 Ağustos 2025, 19:15:50Sayın Yaşar'a saygım var, ama ben stealth motorda nozul geometrisi, nozul kaplama ve dışarıya verilen ısı dışında, motor bıçaklarının doğrudan görülmemesi hariç mevcut etken teknoloji olduğunu düşünmüyorum. Türkiye bu işlere daha uzak bilgi seviyesinde iken çok şey bilen üstadlar yok hava alığının iç geometrisinde, yansımalar ve bıçakların açılarına kadar fantastik teknolojiler üfürüyordu. Ulaşılamaz Uber tanrısal işlerde biz ölümlülere taktir etmek kalıyordu. Abartmaya korkutmaya, yeryüzünde tanrılar yaratmaya gerek yok.
Sn mehmet05,
Uçuk ve süper yapılamaz hiç bir şey yok. Olsa KAAN'ı yapamazdık. Olsa TF6000 ve TF35000 yapmaya soyunmazdık.
Bunları da yapacağız. Bizim derdimiz zaman şu anda. O yok!
Evet, o söylediğiniz hava alığı ve bıçak geometrisine varıncaya kadar tüm zor teknolojilerin hepsine vakıf bizim mühendisler.

Yukarıda konuşulan, F110 motorunu f16'dan söküp yeni imal edilecek tek motorlu stealth bir uçağa takmak.
ABD ilen yapılan FMS satışı şartlarına göre uçağın hiçbir tarafını ABD'deki üreticiden izin almadan yerinden çıkarıp başka yerde kullanma iznimiz yok.
Sonra, F110 motoru stealth olsa, ilk blok KAAN'ların 4.5 nesil olacağını kimse dile getirmezdi.

Yapılması istenen şeyin hem kanuni açıdan hem de teknik açıdan olamayacağını anlatmaya çalıştım.

Evet, eğer hava alığı tasarımı iyi yapılmazsa radar sinyalleri fan ve kompresör bıçaklarından geri yansır. Bu önemli bir iştir uçak tasarlanırken düşünülmesi gereken. Onun için "S" şeklinde alıklar ya da konik (Diamond shaped) alıklar kullanılarak radar sinyallerinin geri dönmesi engellenir. Bunu bilmese, Tusaş zaten KAAN işine soyunmazdı.

Kimse burada teknoloji üfürmüyor. Daha derin incelemenizi salık veririm.

Kusura bakmasın, Sn Denizci16 bazen, fazla istekli olarak,  teknolojinin sınırlarını da aşan önerilerde bulunuyor. Olmaz denince de canı sıkılıyor.

Asıl iş, 4.5 nesilse; Özgür 2 modernizasyonu ile F16'da 4.5 nesil olacak. Olamayacak bir şekilde sınırları zorlamanın anlamı yok.

Kimin ne kadar kaymak yiyeceğine karar verip bir an önce EF2000 ve ek 40 adet F16 işini sonlandırsalar daha hayırlı olur. Hatta bir 40 adet daha EF2000 siparişi verseler en doğrusu olur.

Sayın Yaşar, kusura bakmayın yeni görmüşüm. Burada üfüren, atıp tutan arkadaşlarımız olmadığını zaten biliyorum ve çok memnunum. Sizin de forumda en faydalı teknik kişilerden olduğunuz çoğu gibi benim de malumum. Ama emin olun o arkadaşların zamanında ifade ettikleri hemen hepimizin malumu diamond shape veya aslında pek de S olmayan hava yolu değildi. Lafım buradaki kimseye değil, milleti teknolojiden korkutup, kendine Olimpos tanrıları süsü vermeye çalışan narsist takımına.

http://m.airkule.com/default.asp?page=haber&haberid=26385

Arkadaşlar biraz ısrar ediyorum gibi olacak ama

Stealth F16 dan kastım görseldeki tek motorlu uçaklardan birini F16 motoru ile üretmek

Sanırım yanlış anlaşıldım

F16 dan stealth platform üretmeye kalksak x32 gibi garabet birşey ortaya çıkar evet o şekil hava alığı engel bize Kaan ve hürjet gibi hava alığı yana alınmış "s" duck şeklinde yapı lazım

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz