HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 09 Haziran 2010, 14:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Merzifonlu - Bugün, 14:00:55
Alıntı yapılan: serkan1976 - Bugün, 11:47:43Yapılacak şey; 2 tane 10000 ibf'lik motor kullanan bir Hürjet tasarımı yapmak ve prototipler için yine ABD Honeywell yapımı F-125 (Kalkış İtkisi
6025/9250 lbs) motor almaktı.

O konuyu özellikle araştırmıştım. Hürjet'e başlandığında, TF-6000/10000 Projesi fikir olarak dahi yoktu. O sıralarda Fetö muteber olduğundan, motor tedarikinde sorun beklenmiyordu. TF serisi motor meselesi (Ve KAAN!!) 15 Temmuzdan sonra ciddiye bindi.

Özetle bu dediğiniz yapılamazdı.

NOT: HKK Kadroları için, son senelere kadar Kaan ana odak olmadı. Onlar F35'i planlarının merkezine oturtmuşlardı.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Selçuk Abi"'ye gelince, motorun planları Ukrayna'dan hazır alınsa dahi, onlar motoru 10 seneden önce seri üretime alamazlar. Kısacası o iş Hürjet için olmaz. Ama Hürjet'in motorsuz kalmayacağına dair umudum var, az da olsa. Nedeni şu: TF-10000'in ebatları neredeyse F404 kadar. Ama itkisi bunun yarısı kadar ve bence bu saçma bir durum.

Blisk teknolojisini içeren modern bir motorun, F404 boyutunda olup da onun yarısı kadar itki üretmesi, tek bana mı saçma geliyor acaba? Kimse bunu sorgulamıyor, işte orası çok enteresan!

AslındaTF-10000 belirtilenden  daha güçlü bir motor Hürjet'i uçurur mu demek istediniz yoksa TF-10000 üstunde çalışılırsa Hürjet'e yetecek güçte daha güçlü bir motora evrilebilir mi demek istediniz Merzifonlu hocam?

İkinci dediğinizse TF-10000 testler vs hariç bunun üstüne bir +5 yılı daha var ki 8 sene eder , o iş olmaz.

İlk dediğinizse bu siyasiler varken 5000 kere propagandası yapılırdı bunun...
Linkback: Ynt: HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Sn Merzifonlu hocam tf10000 bypass oranı nedir ,f404 bypass oranı nedir?

Bence aradığınız cevap orada

Alıntı yapılan: HKY - Bugün, 12:45:46Selçuk abim 3-4 seneye 20.000 librelik motoru yapacağız dedi. Belki de motor konusunda oraya güveniyorlar.

Bu ülkede bir şeyi yapacağız dediğinde bana o güveni en çok veren kişidir kendisi, lafla değil icraatla da bunu birçok kez kanıtladı. Motoru yaparlar da, testiydi, hazırlığıydı vs derken yine nerden baksan 6-7 seneyi bulur o. Bizde, yaptık denilen şeyler genellikle hala testi devam eden ürünler oluyor çünkü, öyle bir kültür yerleşti maalesef.
 Şimdi artık Avrupalı ortaklar falan da girince işin içine özgüvenleri iyice yükselmiştir, bilemiyorum yapıyorlar adamlar yani, bir şekilde nasıl oluyorsa çok hızlı ürün çıkartabiliyorlar, nasılı beni alakadar etmez sonuca bakarım ben.
 Çok iyi hatırlıyorum, Anadolu gemisinden TB2 formunda bir sihayı indirip kaldıramazlar deyip, bunu mühendislikle açıklayıp, ''yaparsalar kendimi keserim, o kadar iddialıyım'' diyenler vardı zamanında forumlarda, orada burada. Şimdi sus puslar, ortalıkta yoklar, bu ülkede en kolayı çamur atıp sonra da saklanmaktır. Hee bir de ''bu imkanı verseler herkes yapar'' klişesi var, meşhur. Doğrudur kardeşim yaparsın, sen önce yapılıp bitenlerin hakkını vermeyi öğren de yapacağın edeceğin geri kalsın...

Alıntı yapılan: serkan1976 - Bugün, 14:13:47Aslında TF-10000 belirtilenden daha güçlü bir motor, Hürjet'i uçurur

Evet, bunu kast ettim. İş ciddiye binince, siyasiler çenelerini tutuyorlar, merak etmeyiniz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

By-pass oranına gelince, eğer TF-10000 motoru beyan edildiği gibi "bir nevi küçültülmüş TF-35000" ise, ben 20.000 lbf itkiyi o boyuttaki motordan (ve 0,39 by-pass oranıyla) beklerim.

Aksi olsaydı, TF-35000'in giriş fanının 140 cm çapında falan olması gerekirdi. Ama öyle değil, TF-35000 motoru aşağı yukarı F110 boyutlarında olacak.

F404 motor çapı 89 cm ve bypass oranı 1:0.34
Yani her 1kg motor içinden geçen hava karşılığında 0.34 kg hava motor etrafından geçiyor.

TF6000 motor çapı 65cm ve bypass oranı 1:1.08
Yani her 1kg motor içinden geçen hava karşılığında ana fan 1.08kg havayı motor etrafından iterek nozülden dışarı atıyor. Verilere göre %40 itkiyi bu hava sağlıyor.
Bu motordan daha fazla itki almak için fanı büyütmek gerekir. O da harp etme performansını etkiler. Bunu yapabilmek için zaten, TIT değerini yükseltmek lazım. Ama Sn Akşit 1inci nesil tek kristal yeter bize diyerek TIT değerinin yükseltilmesinin önünü kısıtlamıştı.

Motorun gücü çap ile doğru orantılıdır. 65cm çaplı motordan 89cm çaplı motorun itkisini alamazsınız.
TF6000'in bypass oranını düşürürseniz motorun kompresör ve fan bıçak geometrisini de değiştirmeniz gerekir.
Her nekadar TF6000 yeni teknoloji motor olsa da çapı 2 kat daha yüksek itkiye pek elverişli değil.

Hürjet'e 2 adet TF10000 tam uyar. Bunun dışında EJ200 var.
Kendi motorumuzu kullanalım dersek te yeni baştan motor yapmamız gerek.

Alıntı yapılan: Yasar - Bugün, 16:24:21F404 motor çapı 89 cm ve bypass oranı 1:0.34
Yani her 1kg motor içinden geçen hava karşılığında 0.34 kg hava motor etrafından geçiyor.

TF6000 motor çapı 65cm ve bypass oranı 1:1.08
Yani her 1kg motor içinden geçen hava karşılığında ana fan 1.08kg havayı motor etrafından iterek nozülden dışarı atıyor. Verilere göre %40 itkiyi bu hava sağlıyor.
Bu motordan daha fazla itki almak için fanı büyütmek gerekir. O da harp etme performansını etkiler. Bunu yapabilmek için zaten, TIT değerini yükseltmek lazım. Ama Sn Akşit 1inci nesil tek kristal yeter bize diyerek TIT değerinin yükseltilmesinin önünü kısıtlamıştı.

Motorun gücü çap ile doğru orantılıdır. 65cm çaplı motordan 89cm çaplı motorun itkisini alamazsınız.
TF6000'in bypass oranını düşürürseniz motorun kompresör ve fan bıçak geometrisini de değiştirmeniz gerekir.
Her nekadar TF6000 yeni teknoloji motor olsa da çapı 2 kat daha yüksek itkiye pek elverişli değil.

Hürjet'e 2 adet TF10000 tam uyar. Bunun dışında EJ200 var.
Kendi motorumuzu kullanalım dersek te yeni baştan motor yapmamız gerek.

1 tane TF-10000 HÜRJET'i uçuramaz yani...

Alıntı yapılan: Yasar - Bugün, 16:24:21TF6000 motor çapı 65cm

Bu verinin kaynağı nedir Sayın Yaşar? Benim tek bildiğim TF-6000 için boyutlar: 860x1.100x2.250mm (GenişlikxYükseklikxUzunluk)

https://www.tei.com.tr/urunler/tei-tf6000-turbofan-motoru

-----------------------------------------------------------------

@serkan1976 ; Eğer TF-10000'in ana giriş fanı gerçekten 65 cm çapındaysa, Sayın Yaşar'ın belirttiği gibi tek bir TF-10000 yetmez. Ama eğer yukarıdaki genişlik verisi, ana fanın çapına da eşitse, o zaman uçurabilir.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz