İran - İsrail Gerilimi

Başlatan SKYWOLF, 03 Temmuz 2009, 10:54:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Benim şu ana gördüğüm çatışmanın seyri şu.

İsrail harika bir istihbarat ile İranı kilitledi. İran günlerdir gelecek olan saldırı için doğru düzgün önlem almamış. Birşey olmaz diye bakmışlar olaya.

İran daha sonra akşam saatlerinde şoku geçirince balistik füze fırlatabildi. Onların da hedefi bulma oranı oldukça düşüktü.

Askeri konularda daha bilgili arkadaşlar vardır. Ellerinde şu gönderdiklerinden daha etkili balistik füzeler var mı ? İranın israile göre çok fazla şansı yok. Bol bol balistik atıp terorize saldırılar yapıp İsrail kamuoyunu yıldırma dışında etkili saldırı yapacak gibi durmuyor.

Askeri havaalanlarına saldırılar yapması ve israilin hava hareket kabiliyetini düşürmeleri lazım. Mesajı Paylaş

Bu orjinali abd de düşen f35 Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 14 Haziran 2025, 16:26:17Bu ABD'de düşen bir f35 diye hatırlıyorum

Kim bilir daha neler göreceğiz! 8) Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Haziran 2025, 01:57:09
Alıntı yapılan: marmara - 13 Haziran 2025, 23:58:00Balistik veya yarı balistik yönde uçan füze çaktırmadan, radara yakalanmadan uçması imkansız, en büyük kozu hızı. Terminal safhada veya karşı tedbir alınarak füze geldiğini farkedince elektronik harp kullanarak ve gövdesinden 4-10 adet aldatma hedefi fırlatır. Yalan hedefler çok güçlü sinyal saçarak radara büyük gözükür ve bu şekilde gerçek füze ile ayırt etmek zorlaşır.

Mesela Ukrayna tarafının yayınladığı İskander'in gövdesinden çıkan sahte hedefler.

Bu tarz yöntemlerden bahsediyorum.  İran füzelerinde buna benzer sistemler pek yok herhalde. Ya da pek işe yaramıyor.

200 uçağı fark ettirmeden 1000 km mesafeden öteye gönderip hedefleri vurabilen herkes, bu uçaklar yerine iha veya füzeler göndererek aynı yöntemle düşman hedeflerini vurabilir. Balistik füzeyi irtifası ve hızı nedeniyle radarlardan gizlemek belki zor. Terminal safhadan sonra elektronik karıştırma yapılabilir diye düşünüyorum bende. Peki bunun dışında neler olabilir? Bir F-15 kadar radar izi olan bir balistik füzeyi biz hiçbir radara yakalanmadan uzak mesafedeki bir hedefe nasıl gönderebiliriz?

Bu arada BM'de Irak temsilcisi, İsrail'in saldırılarında Irak Hava Sahasını kullanmalarını kendi egemenliklerine bir saldırı olarak görüyoruz gibilerinden bir şeyler söyledi. Yani onların da bu saldırıdan haberleri olmamış gibi görünüyor!

Bu bölgemizde gerçekleşen bir saldırı. Bugün İran'a yapanın yarın bize yapmayacağının bir garantisi yok. Önleme ve caydırıcılığımızı artırma yöntemleri geliştirmeliyiz. Hem de en kısa sürede!

Bu yöntem işe yarıyor ancak İran balistik füzelerinde bu yöntemi kullandığı hakkında herhangi bilgi, resim veya habere rastlamadım. Ayrıca İsraili vuran füzeleri 45 derece açı ile geliyor, vurmasını daha kolaylaştırıyor. Dediğim gibi İran füzeleri nokta vuruşu konusunda sıkıntısı var, onlar daha yolun başında. Yüksek teknolojiye sahip, farklı uçuş algoritmalarına sahip balistik füzeleri üretemiyorlar.

İskander ise yarı balistik füzesi(kvazi balistik). Yaklaşık 30km yüksekliğe tırmanır ve seyir füzesi gibi yatay yönde  manevra yaparak uçar. Atmosfer dışı uzaktan önceden uçuş algoritması hesaplanarak klask balistik füzeleri gibi vurulması zor. Terminal safhada hedefi 90 derece dik açı ile vurur ve yere doğru çakılırken arka tarafında saklanmış sahte hedefleri atar. Bunlar flare değil, yüksek hız ile dik açıyla füze ile birlikte hedefe doğru hareket eder. Radyomanyetik dalga saçar ve radara füze kadar gözükür, sanki çoklu füze saldırısı yapılıyor gibi algı yaratılır.

Kısacası İran'ın kat etmesi gereken daha uzun yol var...

Mesajı Paylaş

Teşekkürler Marmara,

Görünen o ki İran bu gelişmelerden mahrum. Acaba biz konularda ne seviyedeyiz? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Haziran 2025, 19:15:45Acaba biz konularda ne seviyedeyiz?

Beni seviyemiz değil, adedimiz endişelendiriyor asıl. Biz o balistik füzelerin kralını yapmışızdır, eminim bundan.

İşler pisleşiyor ve cephanemiz adetçe yetersiz gibi sanki. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Haziran 2025, 19:15:45Acaba biz konularda ne seviyedeyiz?

Her türlü balistik yönde uçan füzeyi vurmak çok zor. Bora'nın CEP değeri iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak uçuş algoritması, yani klasik balistik yönde mi uçar veya duruma göre yarı balistik modu var mı orası kara kutu. Motorun çalışma prensibi, elektronik harp kabiliyeti nasıl bilemeyiz, Roketsan çıkıp detaylı bilgi vermez.

Türkiye balistik füzeleri birisine karşı kullanacak umarım savaş olmayacaktır. Yine de hazrılıklı olmak şarttır yarın öbür gün birisine karşı fırlatırsa o zaman artısı ve eksiği açığa çıkar. Her türlü silah sistemin kendini kanıtlarsa çok iyi reklam olur, halkına güven ve düşmana korku verir. Bora sınıfında diğer ATACMS ve İskander kendini defalarca kanıtlamış dünyanın en iyi kısa menzilli balistik füzeleri.
Mesajı Paylaş

Merzifonlu hocam "muhtelif miktarda" muhimmat alımlarinin yuzde 10'u haber olur en fazla.O haber bile kendi icinde "muhtelif" ile saklanmis olarak servis edilir.Sizin aksinize benim en rahat hissettigim konu muhimmat konusudur.Biz o konuya aydık yani artık.
Beni deli eden,bize hic yakistiramadigim mevzu HSS mevzusu.Millet dustu Altay'in pesine,tepemiz acik diyoruz yillardir ben anlamiyorum bu rahatligi.Artik yapiyoruz,en iyisini yapiyoruz eminim.Lakin cok lazim,baya baya cok lazim.Ben olsam her sene butcenin yarisini buna ayirir,5 sene icinde cozer birakirdim bu konuyu.Kısa vadede cozulmesi gereken cok kritik bir konu bu.Benim gozumde Kaan'dan bile onemli.Eldeki kuş onemlidir.
 Bize,İsrail,Yunanistan ve Rum kesimi ile aynı anda savasabilecek bir envanter ve planlama lazım! Alin size guncellenmis 2.5 savas doktrini.Bunu bir kenara yazalım,bu ihtimale de çok ütopik bakmayalim. Mesajı Paylaş

Bir saldırıya uğrarsak " G-3'leri halka dağıtıp Toros dağlarına çekiliriz"

İşin şakası etkili savunma mekanizması tabiki düşmanı caydırıcı etki yapar ama asıl caydırıcılık "sen bir saldırı yaparsan Türkiye seni cehenneme çevirir" algısını gerçekleştirecek bir taarruz sistemine sahip olmaktır...

Türkiye ; komşu ülkelerin en uzak noktasını balistik füzeler ve ateş destek sistemleriyle yok edecek silah sistemlerine sahip olmalı" diyorduk , bu tespitimiz haklı çıktı.
İsrail saldırısı İran-İsrail arasındaki 2 ülkenin ötesinden geldi. (Tahran ile Tel Aviv arası kuş uçuşu direkt mesafe 1583 kilometre)

Acilen 2500 km menzilli , CEP değeri düşük balistik füzelerin üretimini yapıp , miktarını artırmalıyız.
Siper sisteminin aciliyeti ve Elektronik harp dayanımı hayati öneme sahip...
E-7 AEW&C Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçak sayısını da artırmalıyız , özellikle kritik zamanlarda aynı anda 2 tane havada bulunduracak duruma gelmeliyiz. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz