Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

http://www.facebook.com/share/1AF5NwuQus/

Bak sn.putty ihracat neden artmıyor diye sormuştun ya buyur sana gelsin

Hani Almanya otomobil satışından batıcak ya bak bizde ne olmuş. Mesajı Paylaş

ABD borsasında 2 trilyon dolar buhar olmuş,eee ona atar buna atar ne olacaktı ki....

Acaba bizde ne olacak. Mesajı Paylaş

Sabah haberlerini okurken şu haber enteresan geldi sizinle paylaşmak istedim.

Bu habere göre Türkiye de işçi ücretleri 1000 dolar barajını aşma eğilimine girmiş durumda. Devlet memurları zaten Avrupalı gibi maaş almaya başladılar çoktan. Bunlar devletin dolar üzerindeki kur baskısını azaltması sonrasında olan gelişmeler. Bu haberde işçi maaşları 2700 dolar olmuş mesela

Alıntı YapKocaeli'deki Bayer Türk Kimya ile Petrol İş Sendikası Gebze Şubesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle işçilerin maaşları önemli ölçüde arttı. Anlaşmaya göre, çıplak maaşlar 102 bin liraya, sosyal haklar dahil toplam gelir ise 176 bin liraya yükseldi. İki yıl geçerli olacak sözleşme, yaklaşık 5 asgari ücret seviyesinde bir kazanç sağlıyor...

https://www.sozcu.com.tr/sendikali-isci-bir-kez-daha-kazandi-fabrikada-en-dusuk-maas-102-bin-lira-oldu-p151912 Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Evet, ücretler döviz düzeyinde belli noktalara geldi. Lakin şöyle de bir durum var. Daha önceleri mal ve hizmet bedelleri reel olarak düşük iken onlar belki döviz seviyelerinin üzerinde arttı, batılı ülkeleri seviyelerine geldi. Hatta bazı alanlarda geçti. Kiralar özellikle arttı. Mesela, daha önce bir meskenin fiyatı ortalama 300 aylık kira seviyesinde iken şimdi 200 aylık gibi bir seviyeye ulaştı. Milleti şu anda zorlayan durumlardan birisi de bu aslında. Bunda, depremler sonrasında deprem bölgelerinden büyük şehirlere olan göçün de etkisi oldu. Sadece Ankara'ya yaklaşık 150.000 kişinin göç ettiği söyleniyor (rakamda yanılıyor olabilirim, ama büyük rakamlar söz konusu.). Ama sonuç değişmiyor ve kiracılar zorlanıyor. Mesajı Paylaş

Dolar kendi seviyesine çıktığında işgücü ucuzlar, yatırım gelir, işsizlik düşer, üretim ve ihracat artar. Ama market fiyatları düşmez kalıcı ve tatlı bir enflasyon dengesiyle devam eder gider. Ancak dolar bir gecede mi çıkar bir senede düzeltme ile mi bilinmez.

Yaklaşık 10-15 yılda bir devalüasyon oluyor bu memlekette. Yabancısı değiliz.
Mesajı Paylaş

Dövizin gerçek kurunda olup olmadığının göstergelerinden birisi rezervlerin durumudur. ABD'nin dünya piyasalarını dolara boğmadığı durumda (halen böyle) dövizi rezervlerden piyasaya para sürerek belli ölçüde bastırabilirsiniz. Ta ki döviziniz kalmayana kadar. Sonra sert hareketler yaşarsınız. Biz de bunu seçim öncesinde yaşadık. Şimdi döviz fiyatları olması gerektiği kurun altında dendiği halde rezervlerde aşağı yönlü hareket olmaması (hatta sınırlı da olsa artışı) ilginç. Mesajı Paylaş

Big Mac Endeksi ülkeler arasındaki satın alma gücü paritesini (PPP) ölçmeye çalışan bir göstergedir. Ancak birçok ülke döviz kurunu serbest piyasaya bırakmaz ve merkez bankaları aracılığıyla müdahale eder. Bu da yerel paranın dolar karşısında gerçek değerini yansıtmamasına neden olabilir.Türkiye de önceki yıllardaki alım gücünün daha iyi olması bu sağlıksız piyasadan dolayıydı. Şimdi acı ama gerçek bir piyasa var eskiye nazaran. Bir şeyler pahallanmadı eskiden normal değildi ucuzdu. Eskiden olan ucuzluğun devlete döviz satarak oluşan büyük bir maliyeti vardı o maliyeti artık bireyler üstlendi. Ben böyle düşünüyorum. Artık devlet bize döviz satarak doları baskılayarak alım gücümüze katkı sağlamayacak bundan sonra çok çalışmak zorundayız bu fiyatlar artık böyle ve gelirinizi arttırmadıkçada bu durum düzelmeyecek. Türkiye de maaşlar bin doların üstüne çıkacak ondan sonra bir rahatlama oluşacak. İşaretler gelmeye başladı önce devletin maaşları bin doları geçti şimdi özel sektördende bir yansıması olacak. Bin dolar asgari ücret bizim ülkenin muhitinde iyi gelirdir
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Döviz kuru ödemeler dengesinin bir göstergesidir.

Bir ülkeye ticaret , turizm , finans , yatırım , muhasebelileştirilmemiş tüm paralar vesaire toplandığında 

o ülkeye giren para = o ülkeden çıkan paraya denk olma durumu hangi noktada ise döviz kuru o noktaya gitmek ister.

Eğer bir ülkede  merkez bankası rezervleri stabil kalıyorsa Dolar kuru olması gereken noktadadır.

Rezervler artıyorsa merkez bankası Dolar kuruna düşmemesi için piyasadan dolar çekiyordur.

Rezervler azalıyorsa merkez bankası Dolar kurunun artmaması için piyasaya dolar veriyordur.

Burada ayrıntı merkez bankası rezervlerinin yapısına bakma durumu olmasıdır.

Bu rezervlerde swap yani takas rezervler, carry trade yani vur kaç rezervler , cari fazla ile oluşan rezervler , net hata noksandan gelen rezervler , yurt içi yerleşiklerin pozisyonlarından gelen rezervler   falan bu kompozisyonda gelecek öngörüsünü analiz etmekte önemli. Mesajı Paylaş

Merkez bankası rezervleri eskiye göre daha iyi durumda ama halen Dolar ve Euro artıyor, bu nasıl açıklanabilir?
Mesajı Paylaş

40 küsür yaşındayım...hadi 10 senesini düşüyorum 30 kusur senedir ne zaman bir ekonomik sorun olsa bir sürü "uzman"dan hep bir "TL çok değerli" dinliyorum...

Bir kul da çıkıp TLyi degersizlestirmek ve ucuz isgucune dayalı üretim dışında bir fikir üretmiyor...

Üretiyorsa da benim haberim yok ya da uygulamaya geciremiyor...

Kaç sefer Devalüasyon oldu ama pek yol alınmadı...

Ekonomist değilim ne yapılmalı önerim yok sadece soruyu soruyorum

Başka bir yaklaşım aramanın vakti geldi de geçmiyor mu?

Bir İngilizin ya da Amerikalıların "paramız çok değerli Devalüasyon yapmamız lazim" dediğini duymadım hiç..

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz