İthalat daha çok azalmış ama
Neyse Nisan da 25 olur inşallah
Putty, dis ticaret acigi(ithalat ihracat farki) ocakta gecen yilin ayni ayina gore 8 milyar dolar azaldi, subatta 5 milyar dolar azaldi, ama martta sadece 0.8 milyar dolar azalmis. Yani ticaret dengesinde baya iyilesme vardi ocak'ta ama kurun sabitlenmesinden (baska deyisle merkez bankasinin 30 milyar dolar harcamasindan) dolayi mart'ta cok az dusus oldu.
Onumuzdeki surecte merkez bankasi rezervleri arttiracaktir dolar alarak piyasadan, bu da $/tl paritesini arttiracak ve ticaret dengesi iyilestirecektir. Su anki $/tl paritesi kesinlikle surdurulebilir degil.
Sayın Prof. Doğu şu anki dolar kuru ithalatçı kazanacak diye artınca enflasyonu körüklemeyecekmi? İhracatçı kazanırken doların yükselmesi halka kaybettiriyor maalesef. Sizin dediğiniz gibi doların 40 - 45 TL'lere çıkması maalesef halkı daha da fakirleştirecek çünkü dolar artıyor diye iğneden ipliğe her şeye zam geliyor.
Zaten alım gücü yerlerde gezerken birde doların bu kadar artması milleti perişan edecek ve enflasyonu içinden çıkılması zor yerlere götürecek o zaman ihracat rakamlarının halka ne faydası olacak biri açıklarsa sevinirim.
Yapılması gerekenler belli...yeter ki istensin...
Ithal ikameci sanayilesme
Katma değeri yüksek üretim
Markalasma
Enerji cesitliligi
Yerli üretim
Hammede ve ara urunde millilesme
Tarım ve hayvancilikta gercek anlamda sanayilesme ve ureticiye destek
Vergi sistemini yeniden yapilandirmak, küçük büyük farketmeden uygulamak ve toplamak
Dolaylı vergilerin payini indirmek
Çağın gereklerine uygun bilimsel ve milli eğitim sistemi
Mültecileri büyük çoğunluğunu göndermek, kalanlari asimile etmek...
Tuketime değil taasarufa yönelmek
Belki daha az buyumek ama istikrarli ve surdurebilir buyumek
Dis borç ağırlıklı büyümeyi bırakmamız lazim...
En zengin firmalara ve kişilere deprem nedeniyle 5 sene süresince varlık vergisi gelmesi lazim
Savunma sanayiinde istendi ne kadar yol ilerledik, ekonomik olarak ilerletmek isteniyorsa orada da yapılır....Ha bedelleri olur ödemeye razimiyiz esas sorun o...