Türkiye Uydu Fırlatma Teknolojileri Ve Uzay Sistemleri

Başlatan AVCI, 21 Haziran 2013, 11:28:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Roketsan dergisi son sayısındaki makaleye göre SLV roketi ön tasarımı tamamlanmış.

Mesajı Paylaş

Uzaya uydu göndermek için roket motoru mu üreteceğiz acaba? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

İki yolu var zaten ya katı yakıt yakan senin deyiminle roket motoru yada sıvı yakıtlı bir motor kullanmak gerekiyor.Dünyada bu işleri yapanlarda böyle yapıyorlar.Þu aşamada sanırım uydu fırlatma sistemi ön tasarımı yapılmış durumda lakin motor konusuna karar verilmemiş görünüyor.Her iki sistemin avantaj ve dezavantajları değerlendirilip karar verilecek.Bunun için son sayıda yukarıdaki alıntının bulunduğu makaleyiş okumanızı tavsiye ederim. Mesajı Paylaş


Fırlat at sistemleri eskidi geri kullanılabilen roketler üzerinde çalışılmalı, bazı video sitelerinde iniş kalkış yapan roket çalışmları hakkında videolar var. Uydu atmosfer dışına bırakan roket geri dönüş yapabilirse maliyetler düşer. Tekrar tekrar aynı roketler kullanılabilinir. Mesajı Paylaş


yederki uzaya cikalim sonra   o söyledigin  geri kullanılabilen roketler üzerinde çalışılmalı

israil bile bu isi  yapan ülke Mesajı Paylaş

Büyük ihtimal maliyetler, zaman, etkinlik, itiş gücü gibi etkenlerden katı yakıt seçeneği üzerinde durulacaktır. Roket 2023'e kadar çoktan ortaya çıkmış olur zira katı yakıt olursa. 8 sene yeterli bu iş için başlangıç için diyelim veya. Gözlem uydularının yörüngesine erişebilecek bir roket çıkar ortaya. Mesajı Paylaş

29 Ocak 2015 Perşembe
Milli gözetleme uyduları için "katlanan reflektör anten" geliştiriliyor
29.01.2015 A.A.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Soykasap başkanlığındaki ekip tarafından Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) ile imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen ve Savunma Sanayii Müsteşarlığınca desteklenen "Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi"nin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Soykasap, yaptığı açıklamada, AKÜ bünyesinde 10 yıldan bu yana katlanıp açılabilir kompozit uzay yapılarıyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmaları Kurumu (TÜBİTAK) ve AKÜ destekli pek çok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Soykasap, şöyle devam etti:

"Katlanıp açılabilir uzay reflektörleri konusunda da bir tecrübeye sahip olduk. Hala yürütülmekte olan bir proje üzerine çalışıyoruz. 2013 yılında, 'Keşif-Gözetleme Sentetik Açıklıklı Radar Uydu Sistemi Projesi' kapsamında uydu platformlarında kullanılmak üzere 'Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi' için ASELSAN ile sözleşme imzaladık. Proje, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından destekleniyor. Teknoloji kazanımı ve yükümlülüğü olarak AKÜ'de, 'yapay açıklıklı radar' üzerine katlanıp açılabilir kompozit bir reflektörün konsept çalışmalarını yapıyoruz. Büyük ölçek ve ebatlardaki yapılar, uzaya katlanarak gönderilmek zorundadır. Bu konuda çalışmalarımıza başladık. Çok farklı konseptler var. Katı yüzeyli, membran yüzeyli ve kabuk yüzeyli reflektörlerin teknik değerlendirme çalışmaları yapıldı. Ayrıca uzay kalifiye malzemelerin karakterizasyonu konusunda da çalışmalar yapacağız."

Tasarruf sağlayacak

Soykasap, uzay sanayisinin çok pahalı ve uyduların uzaya taşıma maliyetlerinin de çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, çalıştıkları proje ile uzaya fırlatılan uyduların ağırlık, montaj, imalat ve uzaya taşınmasında önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını bildirdi.

TÜRKSAT uydularının da genellikle büyük olduğunu hatırlatarak, çanak anten kısmının katlanarak gönderilmesinin ağırlıklarda yüzde 50 tasarruf sağlayacağı bilgisini veren Soykasap, "Uzaya fırlatılan uydulardan kilogram başına da 10 ila 15 bin dolar arasında rakamlar isteniyor. Geliştirdiğimiz antenin katlanabiliyor ve tek parça halinde üretiliyor olması, pahalı bir teknoloji maliyetinden, ağırlık, maliyet, montaj, işçilik maliyetlerinden önemli tasarruf sağlayacak" dedi.

Ömer Soykasap, özellikle katlanıp açılabilir elastik hafızaya sahip kompozit malzemelerle ilgili çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, bunların kullanılmasının en büyük avantajının, çok hafif ve rijit bir yapısı bulunmadığı olduğunu belirtti.

Geliştirdikleri teknolojinin başlangıçta uzayda kullanımının mümkün olmayacağını ifade eden Soykasap, "GÖKTÜRK-3 için belki olmasa da ilerleyen yıllarda benzer projelerde kullanılması söz konusu olabilecek çünkü uzayda kullanılabilmesi için yeni bir teknolojinin tarihçe kazanması, uzayda başarılı bir şekilde görevini yerine getirmesi gerekiyor. Bu anlamda teknoloji geliştiriyoruz. İlerleyen yıllarda belki daha değişik keşif gözetleme uydularında kullanılması söz konusu olabilecek" diye konuştu.
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/28067655.asp?mnID=28067655 Mesajı Paylaş

#19
Alıntı yapılan: tumucin - 27 Ocak 2015, 12:15:31
2015 yilindayiz daha 2023  ne kaldiki

http://tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_Yar%C4%B1%C5%9F%C4%B1#Zaman_.C3.A7izelgesi
nemi kaldı burdaki tarihleri iyi incelemeni öneririm.daha bilgisayar diyebileceğimiz teknolojik gelişim emekleme aşamasındaydı düşün bakalım kaç sene sürmüş o teknolojik yetersizliğe rağmen
1945 birinci dünya savaşı bittikten 12-13 sene sonra uzaya ilk basit uydu gönnderiliyor.teknoloji mağara devrinden az ileride nerdeyse.bizim önümüzde 8 sene var neden yapamayalım Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz