Yerli Hava-Hava Füze Projesi

Başlatan ~~İsmaiL~~, 11 Haziran 2011, 17:56:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 15 Temmuz 2025, 17:23:25Peki sahi aklıma gelmişken sorayım gökhan gibi büyük ve ramjet'li füzeyi Akıncı gibi platformdan yaklaşık 40000 feet'ten atarsak ve gökhanın booster olduğunu varsayarsak meteor füzesindeki gibi (yani booster kademesini fırlatıp geride bırakmayan) F16 daki hızlara erişememesindeki handikapı kaldırır mıyız?

Basitçe gökhan füzesi gökdoğanın aksine akıncı ile birlikte kuvvet çarpanı olur mu?

Şimdi diyebilirsiniz akıncıdaki murad radarı zayıf kalabilir sorduğum soru bu değil,eirs,awacs ve gemilerden gelen güdüm bilgilerini kullanacak bir akıncıdan bahsediyorum vede kasteddiğim akıncı platformu gökhan füzesi için kinematik olarak negatif itki yaratır mı?

Sonuçta akıncı iki adet 300-400 kg füze taşır ve iletişim için gerekirse datalink podu kullanırız
Basitçe Pakistan hindistan savaşındaki j10 ve jf17 gibi kullanabilir miyiz akıncıyı gökhan ile...

Cevaplar için şimdiden teşekkürler
Şu Akıncı'dan hava hava füzesi atma sevdasından bir türlü kurtulamadık gitti.
Akıncı, hantal ve yavaş bir platform. Gideceği yere uzun sürede ulaşır. Çabuk av olur. Tam yüklüyken irtifa zafiyeti olabilir. Kendi değerinin yarısı kadar kıymetli iki füze ile donatmak ne kadar akıllıca ekonomik olarak?
Uzun süre hava da kalabilmesi ve fırsat hedefleri vurabilmesi kabiliyetini kullanmak lazım. ISR görevlerde kullanılabilecek bir platform. Diğer drone'ları vurmak için Levent ya da Sungur füzesi ile donatılabilir. TRG230 ve TRG122 ile stand off mesafelerden yer hedeflerini ateş altına alabilir. Kuzgun serisi, Teber ve MAM-T gibi mühimmatları hava üstünlüğü elde edilmiş ortamlarda, atabilir. 

Bununla tam donanımlı savaş uçağı vurmayı hedeflemek yanlış olur. RCS değeri yüksek bir uçak bu. Düşman uçaklarının radarlarını hemen aydınlatır.
Desenizki KE ya da Anka-3'ün iç haznelerine Gökhan koysak ve düşman uçaklarını vurmak için kullansak; o zaman olur derim.
Linkback: Ynt: Yerli Hava-Hava Füze Projesi

Zaten havada kalma süresi nedeniyle bu teklifi götürdüm havada uçaksavar bataryası gibi dolasır.

ne Kaan,ne ke,ne anka3,ne F16 Akıncı kadar havada kalamaz

Alıntı yapılan: Denizci16 - 25 Temmuz 2025, 15:34:29http://x.com/Defence_Turk/status/1948720658873024766?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Gökhan'ın geliştirilmesi ve menzil arttırımı için sözleşme imzalanmış

Proje daha yolun başındaymış. Benim anlamadığım nedir bu Fransız aşkı, illa Meteor mu olması lazım.
Dünyada bir çok örneği var, dual pulse motorlu füzeler ile hatta hava-hava muhaberesinde hedefi vurdular, Rusların Ukrayna jetlerine geçit vermemsi veya Pakistan'ın Hint jetlerini vurması gibi, hatta Meteor'lu Rafale'yi de keklik gibi vurdular.

Ramjet motorunun üstünlüğü olsaydı ABD, Rusya ve Çin çoktan yapmıştı, hatta Ruslar bu motorlu hava-hava füzesinden vazgeçmişti, yerine dual pulse motorlusunu tercih ettiler. Tüm alem bilmiyor ama tek Fransız'ların bildiği teknolojik üstünlük yok ortada.  Umarım ileride Türkiye'nin bu tercihi elinde patlamaz, rakipleri karşısında menzil olarak ezilmez...

Gökhan geliştirme sözleşmesi nedir yahu kaç yıldır neyi geliştiriyor peki bunlar. Tahtadan maketide koymuşlar bişey demiyorum artık
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 25 Temmuz 2025, 16:20:14Gökhan geliştirme sözleşmesi nedir yahu kaç yıldır neyi geliştiriyor peki bunlar. Tahtadan maketide koymuşlar bişey demiyorum artık

Gezgin gibi düşünmek yada öyle olduğunu varsaymak istiyorum

Gezgin nasıl denenip ateşlenip resimleri paylaşılmasına rağmen yeni geliştiriliyormuş gibi kapsül denemeleri yapılıyorsa ....

Umarım aynı prosedür gökhan için uygulanıyordur

Pek anlaşılmamış .

Bu proje 2 blok olarak geliştirilecek . İlk blokta test atışları bu sene başlıyor. Bunlar tamamlandıktan sonra 2. blokta menzil artırımı yapılacak.

Alıntı yapılan: marmara - 25 Temmuz 2025, 15:53:52
Alıntı yapılan: Denizci16 - 25 Temmuz 2025, 15:34:29http://x.com/Defence_Turk/status/1948720658873024766?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Gökhan'ın geliştirilmesi ve menzil arttırımı için sözleşme imzalanmış

Proje daha yolun başındaymış. Benim anlamadığım nedir bu Fransız aşkı, illa Meteor mu olması lazım.
Dünyada bir çok örneği var, dual pulse motorlu füzeler ile hatta hava-hava muhaberesinde hedefi vurdular, Rusların Ukrayna jetlerine geçit vermemsi veya Pakistan'ın Hint jetlerini vurması gibi, hatta Meteor'lu Rafale'yi de keklik gibi vurdular.

Ramjet motorunun üstünlüğü olsaydı ABD, Rusya ve Çin çoktan yapmıştı, hatta Ruslar bu motorlu hava-hava füzesinden vazgeçmişti, yerine dual pulse motorlusunu tercih ettiler. Tüm alem bilmiyor ama tek Fransız'ların bildiği teknolojik üstünlük yok ortada.  Umarım ileride Türkiye'nin bu tercihi elinde patlamaz, rakipleri karşısında menzil olarak ezilmez...

Sn.marmara hocam ramjet'in özelliği throtable yani gazlama özelliği ...
Nedir bu gazlama özelliği ucuş esnasında hızını azaltıp yükseltebiliyor ,yani hedefe aynı hızda gitmek zorunda değil.iste burda devreye yazılım ve algoritmalar ve hassas veri elde etme işin içine giriyor

Basit örneklemem gerekirse 2 mach ile kaçan bir uçağa tüm gücü ile giderse bu menzilin düşeceği anlamına fakat hiçbirşeyden habersiz bir savaş uçağı 0,85-1 mach arası yaklaşıyorsa ve hiçbirşeyden haberi yoksa bu ramjet'li füzeler tam tapa hız gitmek zorunda değil.burda en güzel örnek Hint rafalelerin füzeler pitbull olduğu zaman anca üzerine gelen füzelerden haber olmaları işte böyle bir senaryoda gazlanabilir özellikte olan ramjet füzeleri öldürücü olacaktır

Bence bu güne kadarki geliştirmeler katı ve sıvı yakıtlı ramjet motor teknolojisini kazanma- iyileştirme projesiydi. Şu an itibarı ile ramjet motor teknolojisi kazanıldı bundan gayrı füzenin endüstrileştirilmesi yapılacak. Öyleyse eğer Gökdoğanı yaptığımız göz önüne alınırsa bu iş olmuştur inşallah. Gökdoğan dan farklı olarak AESA tarayıcılı detayı da teferruattır bizim için fikrimce. Ben odun maketlere kızıyorum Roketsan ın projelerinden hiç kuşkum yok layığıyla yaparlar inanıyorum.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

@Denizci16

Dual pulse(çift rejimli) motorlu füzeleri millet sanki arkasına boosterli olanlar ile karıştırıyor. Öyle değil, sadece tek motoru var.

1.nesil katı yakıtlı dual pulse motorlu füzeler havadan atıldığı zaman ilk rejimi füzeyi hızlandırır ve yakıtı tükenir. Sonra yolun yarısında veya hedefe kitlendiğinde ikinci bölümdeki yakıtı harcayarak menzilini arttırır.

2.nesil dual pulse veya çoklu rejimli olanlar ise ilk rejimdeki katı yakıtla füze hızlanır. Sonra ikinci bölümdeki yakıt füze hızını o seviyede tutmak için aç-kapat şekilnde motoru çalıştırır. Mesela PL-15, İzdelie 180 veya R-37M atıldıktan sonra 3-5 saniye sonra 4mach hızına ulaşır ve motoru kapatır. 30-50km sonra motoru yine açar 4mach hız yaptıktan sonra yine kapatır, devamlı bu şekilde çalışır. Son anda hedefe kitlendiğinde motoru tam gaz çalışarak hedefi vurur.

Hava-hava füzeleri için ramjet motoru mükemmel olsaydı Fransa'dan füze teknolojisi bakımından fersah fersah önde olan ABD veya Rusya bu fırsatı asla kaçırmazdı. Menzil açısından 2. nesil dual pulse sistemi daha önde ve avantajlı sistem diyebiliriz.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz