Gönderen Konu: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri  (Okunma sayısı 75216 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Afşar1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 450
  • 31
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #10 : 12 Kasım 2018, 17:24:13 »
TCG Doğan tipi hucum bot ile ilgili bilinmesi gereken acı gerçek :(
İdda sahibi Erbil Hayri Serter ile ilgili de pek bilgi bulamadım, kitabını alıp okuyacağım.
çok üzücü.

Tek Kürek Yalova
 
Perşembe, 08 Kasım 2018

TCG Doğan / P 340Sitenin yayına başladığı 1997'den bu yana geçen uzun yıllar boyunca bahsedip etmemek konusunda ikilimde kaldığım bazı asap bozucu mevzular vardı ki ancak 15 Temmuz hâdisesinden sonra kesin olarak ele almaya karar vermiştim. Zaten yakın dönemde yayınlanan birtakım içeriklerin de tam bu sınıftan olduğunun farkındasınızdır.

Temel olarak şimdiki mevzu Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Doğan Sınıfı olarak tanımlanan hücumbotların [Resim.1] gerçek hikâyesidir. Ama tabii kökünde gâyet karanlık, ancak az sayıda kişi tarafından bilinen ve bilenler tarafından da umursanmayan bu konunun ayrıntılarıyla doğrudan ilgili hem tarihi hem de güncel çapraz bağlantılar da ister istemez içeriğe dâhil olabilir.

Almanlar tarafından FPB57 olarak tanımlanan ve Türkiye'ye yapılanlar dâhil dünya çapında gerçekleşen büyük satışlarla onlara milyarlar kazandıran ve hâlen kazandırmaya da devam eden bu güdümlü mermili hücumbotlar hakkında ele alınabilecek çok ilgi çekici ayrıntılar mevcuttur ki burada hepsinden bahsedilmesi düşünülmüyor aksi taktirde içerik fazlasıyla uzayabilirdi.

Yine de 1970'lerdeki başlangıç noktasına ait birtakım önemli hususlar ele alınmalıydı ki bugün hâlâ işleyen düzenin gerçek yapısının insanlar tarafından anlaşılabilmesine yardımcı olunabilsin ama tabii kimin ne anlayacağı davul, zurna, saz ve sivrisinek kapsamında olacaktır...

Kılavuzu mikipedya olanın hâli, karga olandan beter sayılabileceğinden ve insanoğlu artık neredeyse tamamen sosyal(!) medya vasıtasıyla sevk ve idare edilir hâle geldiğinden, vaziyet hiç iç açıcı görünmese de yarının ne getireceğini bilemeyeceğimize ve ümitsizlik yasak edildiğine göre, hiç olmazsa elden geleni yapmaya çalışmak mecbûrî istikâmet gibidir ve sadece bir tek kişi bile bunu okuyup anlarsa yazmaya değdi demektir.



İlk FPB75 olan TCG Doğan (P340)

Resim.1) FPB57-001: TCG Doğan (P340) ve hemen sancağında ikincisi: TCG Martı (P341)



Velhasıl FPB57 gemilerinin tarihini araştırdığınızda bütün kaynaklarda aslında bir nevi kopyala ve yapıştır şeklinde yayılarak kendini tekrar eden, dikkâtlice eksik bırakılmış ve saptırılmış verilere ulaşırsınız.

Zamanla buradaki gibi sıradan(!) numune de dâhil bütün bu sayısız küçük ve çarptırılmış ayrıntıların mutlak gerçeklik olarak çok geniş kitleler tarafından kayıtsız-şartsız doğru kabul edilir hâle gelmesiyle de toplum mühendisliği açısından önemli bir hedefe ulaşılmış olur ki çok geniş ölçekte düşünüldüğünde mikipedya, feysbok vs. gibi yapıların topyekûn insanlığı hedef aldığı ve bu doğrultuda çok istikrarlı(!) ve şeytanî bir bilinç ile ilerlendiği ifâde edilebilir.

Daha fazla dağıtmadan, FPB57'nin elinizin altındaki herhangi bir kaynakta pek rastlayamayacağınız gerçek hikâyesine dönelim. Bu noktadan sonra kendi cümlelerim yerine sözü Erbil Hayri Serter'e bırakıp, doğrudan [1] üzerinden gerçekleştirilecek alıntılarla1 devam edilmesi daha uygun olacaktı ki alıntılar kırmızı ile yazılacaktır, başlayalım:

...
1968'de SACM2 beni Le Bourget havaalanında açılan Fransız Deniz Kuvvetleri'nin organize ettiği ilk Expo Naval adlı sergiye davet etti. Bu sergide teşhir edilen ve satıhtan satıha atılan ve satte 1.000km giden Exocet adlı bir füze, ufak 300-400 tonluk hücumbotlara dahi monte edilebiliyordu...

Aklıma bir Exocet füze sistemiyle donatılmış 300-400ton deplasman ağırlığında bir hücumbotu dizayn etme fikri geldi... Fransız motor firmasına bu sahada büyük bir pazar bulunduğunu ve ilk prototip botu yapabilirsek çok daha fazla bot, dolayısıyla motor satılacağını izah ettim. Bu yüzden ilk bot için motor sistemini bila bedel vermelerini önerdim...

Düşüncem ... eski tersanem Taşkızak'ta böyle bir hücumbotun prototipini inşa etmekti. Dizaynını yapmayı düşündüğüm bu teknenin plan, proje ve tahrik sistemini Deniz Kuvvetleri'ne bila bedel vereceğimize dair bir mektup yazarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu'na postaladım.

Deniz Kuvvetlerinde de klasik hücumbotlar üzerinde bazı çalışmalar olduğundan, Oramiral Celal Eyiceoğlu'ndan çok müspet bir cevap aldım ve Ankara'ya davet edildim...

Yalnız ortada çok önemli bir sorun vardı. Deniz Kuvvetleri ... bir hücumbotun prototip olarak Türkiye'de inşasına karşı çıkıyor, benden tüm silah sistemleri ve güdümlü mermileri monte edilmiş bir hücumbotun önce Fransa'da bir tersanede, Fransız Deniz Kuvvetleri kontrolünde inşa edilerek rüştünü ispat etmesi isteniyordu...

Bunu teyit eden resmi bir mektup, Kurmay Başkanı Koramiral Hilmi Fırat imzasıyla bana yollandı... Bu arada bu hücumbot projesi ile başka deniz kuvvetleri de ilgilenmeye başlayınca, İstanbul'a veda edip bu işleri yürütmek üzere Fransa'ya taşındım.

SACM'de çalışan Fransız Deniz Kuvvetleri'nden ayrılmış bir dostumun yardımıyla SFCN3 adlı bir tersane ve Fransa'nın tanınmış uçak yapımcılarından Marcel Dasssult'un oğlu Serge Dassasult'un sahibi olduğu EMD4 isminde (aynı zamanda Exocet'in arama radarının yapımcısı) elektronik ve atış kontrol sistemleriyle ilgili tüm meseleleri yürütecek ve koordine edecek bir firma buldum.

Bu şekilde hücumbot projesi için gerekli tersane, motor yapımcısı, elektronik sistem imalatçısı ve bunların koordinasyonlarını yapacak kişileri biraraya getirmiştim. Bu proje için Fransa'da da gerekli destekleri oluşturmuştum... Sonuçta 400 tonluk PR72 adlı hücumbot projesi tamamlanarak, Türk Deniz Kuvvetleri'nin istediği tarzda ve istediği garantilerle hazır oldu.

Bu projenin Türk Deniz Kuvvetleri'ne takdimi için Serge Dassasult ile birçok toplantı yaptım ve birlikte Ankara'yı da ziyaret ettik. Bu arada Deniz Kuvvetleri de kontrat müzakereleri için Koramiral Hilmi Fırat başkanlığında bir heyeti de Fransa'ya yolladı.

Tüm bu ziyaretlerin başarılı geçmesine rağmen, gerek Ankara'da gerekse Paris'te yapılan görüşmeler basit sebeplerle uzuyordu. O sırada Türk Deniz kuvvetleri Komutanı değişmiş, Oramiral Eyiceoğlunun yerine Oramiral Kemal Kayacan tayin olmuştu...

1973 yılı başlarında Kayacan Amiral beni tekrar Ankara'ya çağırdı... Kendisine göre Exocet yerine ABD Deniz Kuvvetlerince geliştirilmekte olan Harpoon sisteminin daha uygun olacağını, projeyi muhtemelen Almanya'da realize etmek istediğini... söyledi.

1973'te Türk Deniz Kuvvetleri, Alman Lürssen tersanesiyle anlaşarak, benim projeme oldukça benzeyen, FPB57 botlarını Almanya'ya sipariş etti.

Bu arada PR72 projesi ilk siparişini Fas Deniz Kuvvetlerinden ve sonra da başta Peru olmak üzere, muhtelif deniz kuvvetlerinden aldı. Fransızlar bana türlü güçlükler çıkartarak bu botlardan olan haklarımı değişik şekillerde sonradan ödemek durumunda kaldılar.

...Ama sonradan olan bazı gelişmeler beni yine hayli şaşırttı. O tarihlerde Gemi İnşa Daire Başkanı olan Albay Orhan Gürel'le 1980'li yıllarda Taşkızak'ta bir törende tesadüfen görüştüğümüzde, denize indirilmekte olan FPB57 hücumbotunu göstererek, boyunun 58m 10cm olduğunu gülerek tekrarlıyordu. Benim PR72 projem ise tam 58m boyunda bir dizaynı kapsıyordu. Albay Gürel'in şaka niyetiyle söylediği bu lafları, ben de o zaman hafife aldım.

1985 yılında Taşkızağı tekrar ziyaret ettiğimde, yine tesadüfen o zaman emekli olmuş eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hilmi Fırat'la karşılaştım...

O gün Tersane Komutanı Tuğamiral Naci Gözübüyüğü ziyarete gelmiş olan Oramiral Fırat, duvarda resmi asılı FPB57 hücumbotunu göstererek bana "Bak, bu senin eserin" dedi. Benim bu sözü pek anlayamadığımı ve FPB57 projesiyle hiçbir ilgim olmadığını söylemem üzerine, bana Lürssen tersanesinin böyle çelik gövdeli, 400 tonluk, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş tam bir proje ve hücumbot hakkında bilgileri olmadığını ve bu dizaynı o şartlarda hazırlamalarının çok vakit alacağını bildirmesi üzerine, (PR72 projesinin hazırlanması bir buçuk yılımı almıştı) benim Ankara'ya verdiğim PR72 projemle ilgili bütün resim, plan ve teknik dokümanları büyük bir koliyle Almanya'ya yolladığını anlattı. Amiral Fırat, Lürssen firmasının benim projemi kullanıp FPB-57'yi ortaya çıkardığını bana açıkça söylüyordu...

1980'li yılların sonunda Lürssen firmasının sahipleriyle, başka bir konuyla ilgili olarak Almanya'da Vegensack'ta bir toplantı yaptım. Toplantı esnasında bu konudan bahsettiğimde, başta Frederich Lürssen olmak üzere herkesin yüzü ekşidi ve Lürssen yöneticileri bir daha benimle temas kurmadılar.

Türkiye'nin satın aldığı FPB57, sınıfının ilk botu olarak 001 rumuzunu taşıyordu. Lürssen bu botlardan Türkiye'de toplam 10 adet, dünyada diğer deniz kuvvetlerine de 40 adet civarında sattı5.

Türkiye ve Türk Deniz Kuvvetleri projenin hakiki sahibi olduğunu bugün bile tam anlamış değildir. Bu proje 1968 yılında tarafımdan tasarlanmış olmasına rağmen FPB57 projesinde adım geçmez...

Alman devletinin içinde yaşadığımız bu ülke/devlet üzerindeki hâkimiyetinin dehşet verici seviyesi hakkında fikir sahibi olabilmek için sadece bu kısa içerik bile tek başına fazlasıyla yeterli değil midir? Ve bugün durumun gerçekten de farklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Belki de daha dikkâtli düşünmek gerekli...

Kısa bir süre önce kıyakçılığın sonundan bahsedilmişti ama gerçek hayattaki numunelere bakıldığında ayakçılığın en kötü akıbet olmadığı da anlaşılabiliyor. İşte hemen yukarıda bahsi geçen hücumbot projesinin, tasarımı gerçekleştiren Türk'ten gasp edilerek almanlara verilmesi ve üstelik onların da Türkiye'ye ait bir projeyi Türkiye'ye satması(!) şeklinde özetlenebilecek döngünün (durum itibârı ile ister istemez) sorumlusu olarak görülen kişinin eninde sonunda yine Almanya tarafından ortadan kaldırılması son derece dikkât çekici ve ibretlik bir ayrıntı değil de nedir?

Ama geçmiş geleceğin aynasıdır demezler miydi? İttihat ve Terakkinin baş aktörlerinden Talat Paşanın devlet battıktan sonra tası tarağı toplayıp beklendiği üzere, kendini en güvende(!) hissedeceği yer olarak gördüğü Almanya'ya kaçmasından kısa süre sonra başına gelenleri ve akabinde gerçekleşen alman hukuk tiyatrosunu da hatırlamamak elde değildi.

Maalesef bu gibi konularda malzeme sıkıntımız yok, bir kere daha [1]'de dönüp ikinci bir benzer olaydan daha bahsetmek, konuyu pekiştirmek açsından faydalı olabilir:

... bunun üzerine derin-V prensiplerine dayanan bir hücumbot dizaynı yapabilir miyim diye düşünmeye başladım. Bunun için İngiltere'de ... yaptığım araştırmalar ve havuz tecrübeleri iyi sonuçlar vermişti. Bu konuyla ilgili olarak ... alman Abeking-Rasmussen tersanesiyle temasa geçtim. Tersanenin sahibi Hermann Schaedla ile yaptığımız bazı görüşmelerden sonra, Abeking'den bir heyet İngiltere'ye geldi... Gerek denizde, gerekse havuzda yaptığımız tecrübeler, bu tekne formunun, bilinen formlara göre bariz bir denizcilik üstünlüğü olduğunu gösteriyordu.

Araştırma şirketim Hydro Engineering Systems ile Abeking-Rasmussen tersanesi arasında bir lisans ve royalty anlaşması yapılarak 33m'lik bu dizayn çalışmamın tüm haklarını Abeking'e sattım. 165 ton maksimum deplasman ağırlığındaki bu dizayn zamanın en büyük derin-V formlu tekne özelliklerini taşıyordu. SAR33 rumuzlu bu projeyi (Serter Abeking Rasmussen) Türkiye ve diğer bazı ülkelere almanlar, yani Abeking firması takdim etti.

Benim yapacağım bir dizaynın Türkiye'de Deniz Kuvvetlerince kabul edilmesi hemen hemen imkânsızdı. Bir alman proje ve dizaynı olarak takdim edilen SAR33 botları ... Sahil Güvenlik Teşkilatı için uygun görülerek kabul edildi ve Abeking'le bir kontrat yapıldı.

Yeteri kadar içiniz sıkıldı mı? Artık diğer benzer mevzuları bir tarafa sallayıp doğrudan 2018'e gelelim de bu yazı bir son bulsun.

Mesela bugün için Türk Deniz Kuvvetlerini, gerek suüstü ve gerekse sualtı tahrik sistemleri açısından, üstelik kısa denilebilecek bir zaman dilimi içinde neredeyse tamamen (Almanya'dan) bağımsız hâle getirebilme potansiyeline sahip en az dört farklı girişim mevcut ama hiçbiri ilerleyemiyor ve görünen o ki ilerleyemeyecek. Neden ilerleyemediği sorusunun cevabı da aslında yukarıda kendini belli etmiş oldu.

Bu sahalarda birşeyler yapmaya çalışan arkadaşlar da oynanan oyunun gerçek kurallarını göz ardı ettiklerinden olsa gerek, başlarına ne geldiğini tam olarak anlayamıyorlar gibi görünüyor. Ve biz ise zaten sadece kürekle ilgilenip, eşi görülmemiş bir toplumsal uzlaşmayla bütün bu işleyişin mükemmel(!) olduğunu düşündüğümüz müddetçe ne değişebilir ki?


http://uskudar.biz/savunma-sanayii/tek-k%C3%BCrek-yalova

Çevrimdışı fatihvskamil

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 117
  • 6
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #11 : 13 Kasım 2018, 01:21:24 »
okudukça içim acıdı gece gece sigara yaktım  >:(

Çevrimdışı Afşar1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 450
  • 31
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #12 : 17 Aralık 2018, 16:17:07 »
TCG Doğan ile ilgili güzel bir haber mevcut; Defence türk twitter kullanıcısı yazmış fakat haber linki mevcut değil.

habere göre Doğan sınıfının şanzımanı burada onarılması mümkün değilmiş, Almanya ya gitmesi gerekiyormuş.
Bundan dolayı bir şanzımanı iş makinesi yapan bir firmaya vermişler(ne zaman verildiği belli değil)
Bu hafta yerli şanzıman deneniyor olumlu olursa dışa bağımlılıktan kurtulacağız demiş.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44454
  • 636
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44454
  • 636
Sahil Güvenlik Komutanlığı personel alacak
« Yanıtla #14 : 01 Nisan 2019, 10:14:24 »
Sahil Güvenlik Komutanlığı personel alacak



Sahil Güvenlik Komutanlığı mülakat sınavıyla 38 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan ilan ve Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre başvurular, 2-12 Nisan tarihleri arasında "https://www.turkiye.gov.tr/sahilguvenlik-komutanligi-is-basvurusu" internet adresi üzerinden e-Devlet kapısı vasıtasıyla yapılacak.
Adayların Başvuru Kılavuzu'nda ilan edilen unvanlar için öğrenim şartını taşımaları ve eğitim gördükleri bölümlerle ilgili 2018 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) KPSSP93 ve KPSSP94 puan türlerinden en az 60 almaları gerekiyor.

Ayrıca adayların başvuru bitiş tarihi itibarıyla düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 18 yaşını tamamlamış ve 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla 36 yaşından gün almamış olmaları şartı aranıyor.

Daha önceden sözleşmeli personel statüsünde çalışanların başvuru tarihi itibarıyla sözleşme fesih tarihi üzerinden en az bir yıl geçmiş olması, sınavlarda başarılı olan adaylar için sevk edilecekleri ilgili hastaneden Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre "Sahil Güvenlik Komutanlığında Sözleşmeli Personel Olur" kararlı sağlık raporu almaları ve haklarında yaptırılacak güvenlik tahkikatı sonucunun olumlu olması gerekiyor.

Şehit malul ve muharip gazi eş ve çocuklarının anne, baba veya eşinin şehit veya gazi olduğunu gösterir belgeyle başvurmaları durumunda KPSS puanlarına belirlenen taban puanı almış olmak şartıyla yüzde 10 fazlası eklenerek hesaplanmış puanları dikkate alınacak.

Alım yapılacak iller ve unvanlar

Sahil Güvenlik Komutanlığının merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilmek tam zamanlı sözleşmeli personel pozisyonlarına alım yapılacak iller ve unvanlar şöyle:
Ankara-Dava Takip Büro Personeli (1), İstanbul - Mali İşler Büro Personeli (1), İzmir - Elektrik Teknikeri (2), İstanbul - İzmir - Bilgisayar Teknikeri (3), Trabzon - İstanbul - Harita Kadastro Teknikeri (2), İstanbul - İzmir - İnşaat Teknikeri (2), Ankara - Video Montaj Teknikeri (1), Antalya - Ambar Büro Personeli (1), İstanbul - Samsun - Büro Personeli (2), Ankara - Bilgisayar Teknisyeni (1), Antalya - İstanbul - Elektrik Teknisyeni (2), İzmir - Mersin - Motor Teknisyeni (2), İzmir - Antalya - Elektronik Teknisyeni (2), Antalya - Sıhhi Tesisat Teknisyeni (1), Antalya - (Boyacı/Badanacı) Destek Personeli (1), İzmir - Marmaris - Ankara - Antalya - Samsun - (Hizmetli) Destek Personeli (13), İstanbul - (Garson) Destek Personeli (1).
Mülakat sınavı tarihleri, sınav yeri ve zamanı ile mülakat sınavı sonuçları adaylara "www.sg.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/sahil-guvenlik-komutanligi-personel-alacak-41168563
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5184
  • 243
  • DefenceTurk.com
FATİH ve YAVUZ ile diğer gemilere eğitim gemisi statüsü
« Yanıtla #15 : 25 Mart 2024, 20:48:21 »
Türk Deniz Kuvvetleri, YAVUZ Sınıfı Firkateynlerden TCG FATİH ve TCG YAVUZ’u ‘Test ve Eğitim Gemisi’ olarak sınıflandırmaya başladı.

Edinilen bilgiye göre; Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, muharip deniz platformlarının sınıflandırmasıyla ilgili bir dizi değişilik kararı aldı. Bu kapsamda YAVUZ Sınıfı TCG FATİH ve TCG YAVUZ firkateynleri, DOĞAN Sınıfı TCG VOLKAN ve TCG TAYFUN hücumbotları, AY Sınıfı TCG BATIRAY ve TCG YILDIRAY denizaltıları, artık ‘Test ve Eğitim Gemisi’ olarak anılacaklar.



Bu değişiklikle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki muharip görevdeki firkateyn sayısı, 14’e düştü. TCG İSTANBUL‘un kabul faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte sayı 15’e yükselecek. Hücumbot sayısı 16’ya düşerken, TÜRK TİPİ HÜCUMBOT Projesi ile yakın gelecekte bu sayının arttırılması hedefleniyor. Öte yandan denizaltı sayısı ise 10’a düşerken, TCG PİRİREİS’in kabul faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte sayı 11’e yükselecek. Akabinde ise diğer 5 adet REİS Sınıfı Denizaltı için kabul faaliyetleri icra edilecek.



YAVUZ Sınıfı Firkateynler ortalama 36 yaşındayken, AY Sınıfı Denizaltılar 50 ve DOĞAN Sınıfı Hücumbotlar ise 46 yaşında.

Bu değişilik ile birlikte Türk Deniz Kuvvetleri personelinin eğitim ve Türk savunma sanayii ürünlerinin test faaliyetlerinde hızlanma bekleniyor.

https://www.savunmasanayist.com/fatih-ve-yavuz-ile-diger-gemilere-egitim-gemisi-statusu/

Çevrimdışı Mehmet75

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 336
  • 49
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #16 : 25 Mart 2024, 21:22:36 »
Yaşlanmışım yav.. bu platformların gıcır gıcır hallerini biliyorum. Boğazdan aheste aheste geçerlerken izlerdim pencereden.... :'(

Test gemisi olmalarını anladım, belki mke 76 ve 127 mm top, sapan, levend gibi silahlar ve radar , çekili sonar , optikler takılıp genesisle uyumları, atışları falan denenir..  ama nasıl eğitim gemisi olacaklar onu anlamadım. Her şeyden evvel yatak kapasiteleri mürettebatları kadar.. içlerinde nazari eğitim için hangardan ve yemekhaneden başka sınıf benzeri bir yer yok.. bakalım..

Çevrimdışı sahin1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 426
  • 27
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #17 : 25 Mart 2024, 21:48:33 »
Bence öyle eğitim gemisi değil. Asıl eğitim çalışmalarını tamamlamış personel atamalarından önce bu platformlarda muharip eğitim alırlar. Şimdi Perry fırkateynlere de bu sistem uygulanacak mı acaba?

Çevrimdışı sahin1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 426
  • 27
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Envanteri
« Yanıtla #18 : 24 Ekim 2024, 22:43:29 »
Naval İnsider isimli bir site var. Sitede Deniz Kuvvetleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılıyor. Aşağıda, 2023 yılına ait verilerle Harp Filosu, 353. Flo, Deniz Hava Komutanlığı ve bu komutanlığın geleceği başlıklı yazıların bağlantılarını paylaşıyorum. Bu veriler bazı gemilerin Test ve Eğitim Filosu'na ayrılması öncesine aittir.
https://www.navalinsider.com/deniz-havaciligin-gelecegi
https://www.navalinsider.com/deniz-hava-komutanligi
https://www.navalinsider.com/ah-1w
https://www.navalinsider.com/harp-filosu