KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

Gökbörü ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
90 (44.1%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.3%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (19.6%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.3%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.3%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 204

Yukarıda yazdım tedarik sayılarını. 10 seneye bölünce yıllık ortalama üretim tahmini verilen ayda ortalama 2 adetlik kapasiteni. altında kalıyor.

Daha ne istiyorsun anlamadım., hesabı da buraya ben mi yazayım;

örnek çözeyim bak;

120 hürkuş tedarik tahmibi yazmışım. 2034'e kadar yılda ortalama 12 adet üretilecek demektir. Kapasite 24 ise , eğer müşteri bulursan iki katını da üretebikirsin.

180 hürjet tedarik tahmini yazmışım.
2026-2034 arası 9 senede yılda 20 adet eder. Ki belki ispanyada da üretileceğinden kapasite daha da fazla aslında. Müşteri bulursan 40 tane daha üretebilirsin.

200 kaan tedarik miktarı tahmini yazmışım; 2028-2034 arasında eğer üretim aksamazsa teorik olarak 7 senex24= 168 adet kapasite olduğu söylenebilir. Seni üzmemek için ve Hesap tutsun diye 32 adedin de ispanyada üretildiğini varsayalım. Ne etti 200.

Anlamadım; imkansız olan ne?

Bu arada ben guiness içiyorum.

Mesajı Paylaş

Üretimin sadece TUSAŞ tesislerinde yapılacağı üzerine değerlendirmeler hatalı olacaktır. İspanya, Pakistan ve muhtemelen Endonezya gibi ülkelerde üretim bantlarının kurulması ve yine 6-7 ülkede parça üretimi yapılma niyeti şimdiye kadar gelişmelerden açıkça anlaşılıyor. Yine yurtiçinde TOMTAŞ tesislerinde de üretim bandı kurulacağı zaten açıklanmıştı. 3-4 sene önce Temel KOTİL dönemindeki söylemlerden TUSAŞ'ın kendi tesisleri dışında taşeron yaygın üretim niyeti olduğunu anladığımı forumda yazmıştım. Mesela muhtemelen Genel Maksat helikopterinde gövde TUSAŞ dışında taşeron üretimi olacaktır.  Mesajı Paylaş

KAAN şimdi bir masal gibi geliyor insanlara ama tüm endamı ile görünce fikirler tüm dünyada çok değişecek. 2026 da uçağı her ay başka bir seviyede göreceğiz tekerler içeri alınınca başlayacak bu süreç sonra aviyonikler AESA radar kaska monteli sistem havadan yakıt ikmali dahili istasyondan ilk bombalar hava hava füzeleri ile ilk vuruşlar ses üstü hızlar agrasif uçuşlar jdamlar seyir füzesi ile vurmalar top atışı filan bir bakacağız mazlum dünyanın tüm ilgisi bu uçağa dönmüş sırada bekliyorlar. Hürjet içinde buna benzer bir süreç yaşandı bir şeye benzemiyordu şimdi daha silahlanmadan bile herkesin biriciği oldu. 
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Arkadaşlar ben sizler kadar iyimser değilim

1-Murad radarı ki burdan kasıt F16 nın ki 2023 te teslim edilecekti edilmedi

2-Altay tankı durumu ortada

3-Milgem yada istif baya uzun süre ertelendi 76 mm top ve midlas vesaire sistemlerden gecikti

4-Type214 buda almanların bazı sistemleri geciktirme sinden ötürü gecikti normalde ilk type214 göya 2021 de envantere girecekti diye hatırlıyorum ama 2024 de envantere girdi.

5- ts1400 motoru normalden daha uzun sürdü ve daha ağır oldu neden? Çünkü bazı parça ve alaşımlara ambargo yüzünden lthec c800 den 30-40 kg daha ağır

6-hürkuş beğenilmedi ağır denildi sipariş geçilmedi en son hafifletilmiş modelinin prototipi ortaya çıktı,seneler sürdü

7-tf10000 ve tf6000 kim bilir ne zaman sertifikasyon alıp insansız sistemlere entegre edilcek kimbilir ne zorluklarla karşılaşacağız Allah bilir.

8- Kaan'a motor bulabilcez mı f110 veya yerli tf35000 kimbilir ne zaman onaylanıp envantere girecek Allah bilir.

9-Hürjet'e bakalım akrabosi ve eğitim için verilebilecek motorlar ki kesin değil yada imzalar atılmış değil belki geciktirilerek verilcek .sözzkonusu büyük adetlerde hafif combat modeline bakalım motor bulabilcez mı? Malum bu muharip oldu diyerek yada öne sürülerek motor verilmeyebilir.

10- bizim bir projemizde Uber Züber denilipte son dakika olmadı denilip yurtdışı sipariş vermek zorunda olduğumuz komponentler olduğu düşünülürse aynı şekil son dakika ambargo yüzünden yerlilestirilmek zorunda kaldığımız komponentler olduğu gerçeği su götürmez bir gerçek ise...

Siz saygı değer arkadaşlarımı bu gibi örnek ve bilgiler ışığında bahsettiğiniz rakamlar konusunda aşırı iyimser buluyorum

Daha bazı platformlar için Ukrayna motoru yada ts3000 konusunu bile atlıyoruz

Mesajı Paylaş

Türkiye nin savunma sanayi debelenme döneminde. Bunların hepsi çözüle çözüle hallolacak ve 2040 da Fransa Rusya Amarika gibi bir ülke olarak yolumuza devam edeceğiz. Her şey niye şımşıkır değil diye isyana gerek yok bu işin realitesi şimdilik böyle. Bazı yaptıklarımızda mükemmel olmayacak ona da hazır olalım. Örneğin Aselflir 300 ile ne çok gurur duyduk yıllarca ama şimdi anlıyoruz ki oda bir debelenme yani olgunlaşma dönemi ürünüymüş. Füzeler radarlar hepsinde böyle bir geçiş yaşanmak zorunda. Ama birde fayda eşiği vardır debelenirsin ama ürünün fayda eşiğini aşmıştır o zaman onunla savaşılır. Aselflir 300 de öyleydi fayda eşiğini geçmişti bu yüzden onunla vatan korunurdu ama biz CATS ile ASF 400-500 ile anladık ki daha çok yolu varmış aslında. Radar yapıyoruz bayağıda on yılı aştık radar üretmede ondada mutlaka debelenme yaşadık ama geçen süre artık daha olgun radarlar yaptığımızı farz edebileceğimiz kadar uzun. Hava savunma füzeleri şu aralar anca olgunlaşıyordur bu kesin. Teknoloji üretenler bilir bu debelenme döneminin ne demek olduğunu illaki yaşanmak zorundadır o olgunlaşma dönemi. Herkes Türkün gücünü görecek 2040 dan sonra inşallah
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 29 Mayıs 2025, 01:32:595- ts1400 motoru normalden daha uzun sürdü ve daha ağır oldu neden? Çünkü bazı parça ve alaşımlara ambargo yüzünden lthec c800 den 30-40 kg daha ağır

Normal nedir ? Kaç yıl olması gerekiyor ?

Motor daha ağır, kime göre neye göre ağır olduğunu düşünüyoruz ??

Dünyaya bakalım,

Mesajı Paylaş

Muadili bu bundan daha ağır

Özellikler (T800-LHT-801)
değiştir
Veri kaynağı [kaynak belirtilmeli]

Genel özellikler
Tür: turboshaft
Uzunluk: 315 inç (8,0 m)
Çap:
Boş ağırlık: 315 pound (143 kg)
Bileşenler
Kompresör: 2CFHP
Türbin: 2HP, 2PT
Performans
Maksimum güç çıkışı: 1.563 shp (1.166 kW)
Özgül yakıt tüketimi: ~0.459 lb/hp/sa (279.000 g/kW/sa)
Güç-ağırlık oranı:
General characteristics
değiştir
Tip: Turboşaft
Uzunluk: 31.5 inç (0.80 m)
Çap:
Kuru ağırlık: 315 lb (143 kg)
Bileşenler
değiştir
Kompresör: 2CFHP
Türbin: 2HP, 2PT
Performans
değiştir
Maksimum güç çıkışı: 1,563 shp (1,166 kW)
Specific fuel consumption: ~0.459 lb/hp/h (279 g/kW/h)
Power-to-weight ratio:

Gökbey'in ts1400 ile sertifikasyonu tamamlandı ve üretim izni alındı da bizim mi haberimiz yok

İşte o zaman motor tamamlanmış demektir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 29 Mayıs 2025, 10:00:26Muadili bu bundan daha ağır

- TS-1400'ün muadili LHTEC CTS800'dür, GE T800 değil. GE T800, 2500 HP sınıfında bir motor iken, TS-1400 adı üzerinde 1400 HP sınıfında bir motor.

- 30-40 kilo değil, 20-30 kg kadar daha ağır, Prof. Akşit öyle dedi. Bu "10 kg farkı" ikinci defadır düzeltiyorum, yeter artık. Muhtemelen ileride bu ağırlık farkı da sıfırlanacak, çünkü proje başlarken bize satılmayan en üst seviyedeki süperalaşımların muadillerini artık üretiyor olacağız.

- Sivilde kullanılması düşünüldüğünden sertifikasyon süreci uzadı, yoksa motor şu anda askeri araçlara takılabilir durumda. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 29 Mayıs 2025, 10:00:26Muadili bu bundan daha ağır

T800-LHT-801

Muadili bu motor değil bu moturun sivil versiyonu CTS800 buda 170kg ağırlığında. CTS800 farklı bir versiyonu olan CTS800-4AT Gökbeyde kullanıldı.
CTS800-4AT (360-365 pound = 163.3 - 165.6 kg) kuru yük ağırlında.

Ts1400 daha gelişmiş,verimli,hafif yapabiliyorsa yapsınlar.

Mesajı Paylaş

Icabinda ağır olsun, büyük olsun, ömrü kısa olsun, yeter ki bizim olsun...

Zaman içerisinde ister istemez geliştirilir...

Iyi bir planın en büyük düşmanı mükemmel bir plandir diye bir laf var... Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz