Türk füzesi: Hedef menzil 2500 km

Başlatan akrep, 29 Aralık 2011, 20:04:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: mehmet05 - 14 Ağustos 2025, 09:31:07Sature etmek için düşük maliyetli, kıymetli hedefleri vurmak için, hipersonik, manevra yapabilecek ECM kabiliyetli füzeler. Ayrı ayrı, ayrı sayılarda düşünülmeli bence. Hatta saturasyon için uzun menzilli roketler de düşünülebilir

Sature etmek için mırv başlıklı füzeler düşünülebilir decoy özellikli ve bunlar süper şimşek,kargı ve yabankazı ile desteklenebilir,güzel fikir sn.mehmet 05

Zaten olası İsrail ile Türkiye savasında 10 günde günlük 100 füze atıp 10-15 günlük 1500 füzemiz olmalı derken kasteddiğim şey; her 100 füzeden 20 si yada her 5 füzeden biri hedefi vuracak şekilde hesap ettim yani yüzde 80'i hava savunma sistemlerini takılan yüzde 20 si ise hedefi vuracak şekilde kafamda tasarladım,senaryoladım

Bunlara havadan atılan balistik füze ve seyir füzesi kabiliyetimizi dahil edilmeden belirttim
Linkback: Ynt: Türk füzesi: Hedef menzil 2500 km

Madem sayı tartışması başladı ve dönüyor; konuya kurum kültürüne, askeri gerçeklere göre ve uygulama pratiği açısından bakmak gerekir diye düşünürüm. O bakımdan bu konularda masaya dayanarak ortalamaa bir hesaplama yapıp konuya destek vereyim dedim.

Öncelikle envantere alınacak her yeni yeteneğin konsepti belirlenmeli ve kadrosu oluşturulmalıdır.

Türkiye balistik füze geliştirme çalışmamlarını 90'lı yıllardan itibaren KKK Topçu ve Füze okulu bünyesinde devam ettiregelmiştir. İşin doğası gereği ilk ürünler basitlik ve menzil açısısndan sınırlı olmuş ve sırasıyla  çok namlulu roketatar(107,122,230 ve mlrs) ve SRBM (atacms, kasırga,yıldırım,k+ m tayfun vb) şeklinde olmuştur.

Ancak günümüzde envantere girme aşamasına gelmiş ürünler artık orta menzilli kapsamına girmeye başlamıştır. Tayfun , cenk , kara atmaca gibi.

Bu bağlamda benim şahsi bakış açıma göre Kara kuvvetlerinin etki menzilinin dışında (hedef tespit, hedef teşhis, hedef kıymetlendirme gibi kabiliyetlerinin dışında)  menzillere sahip bu yeni mühimmatlar ; O menzillerdeki hedefleri tespit edebilen, teşhis edebilen, kıymetlendirmesini, önceliklendirmesini ve vuracak platform tahsisini yapabilecek " Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulacak bir Füze Tugayında" yer almalıdır. İstediği hedefleri uçakla vurur istediğini füzeyle veya istediğini karma vurur.

KKK füze tugayı ve kolordu topçu alayları ise ; özelliği daha çok kara harekatına ateş desteği olan  k+, trlg230, sakarya 122/230, kara-çakır gibi standartlaşmış  ve daha sınırlı menzilli sistemlerle donanarak harekat bölgelerine KKK için stratejik ateş desteğini vermeye devam edebilir.

HvKK füze tugayı ise; tayfunb4,cenk ve kara-atmaca füzeleri ile tüm silahlı kuvvetlerin stratejik vuruş gücü olarak derinlikte ateş taaruzu için kullanılabilir.

Eğer bir sayı tahmini yapacak olsam önce kadroyu oluşturmam lazım. Örneğin bu tugay bünyesinde 1 cenk taburu,2 tayfunb4 taburu ve 1 kara-atmaca füze taburu olarak 4 füze taburu kurulur gibi.

Fırlatma araçları ve yedek füze taşıma araçları standart olacak ve sadece yükleri değişecek şekilde planlanaibilir. Tayfunb4  ve cenk füzeleri için her araçta 1 lançer, kara-atmaca füzeleri için her araca 4 lançer konulabilir. Bu hesaba göre; basit bir kadrolama yapılırsa:

1 balisitik bataryada 9 fırlatma aracı, 1 atmaca bataryasında 3 fırlatma aracı

1 taburda 3 batarya yani balistik taburda 27, atmaca taburunda 9  fırlatma aracı olacaktır.

Böylece;

1 cenk taburunda 27 lançer;

2 tayfun taburunda 54 lançer;

1 kara-atmaca taburunda 36 lançer olacaktır.

Böyle bir kadro  1 salvoda düşman ülkeye (800/1500 km menzilde) 81 balistik füze ve 36 seyir füzesini yerden gönderme imkânı verir.

Savaş hazırlığını  ve mühimmat stoğunu iran/israil çatışmalarına benzer bir şekilde 15 günlük yaparsak;

Tedarik edilmesi gereken tayfunb4 sayısı:810, cenk sayısı:405, kara-atmaca sayısını ise 540 olarak hesaplayaybiliriz. Yani kurulacak hava kuvvetleri füze tugayı bünyesinde ; toplamda 1755 + atış payı mühimmatıyla yuvarlarsak 1800 orta menzilli balistik ve seyir füzesi bize ihtiyacımız olan caydırıcılık, lojistik fayda, maliyet etkinlik, ateşle taaruz imkânı ve komuta kolaylığını sağlar.  Bu tür füzelerin raf ömrü be araçların toplam ömrü olan yaklaşık 30 seneye bu sayıyı bölersek de yılda üretmemiz gereken füze ve araç sayısına ulaşırız.

Tabii böyle bir yapı için yıllara sari olarak tedarik edilmesi gereken  yüzlerce fırlatma aracı, yedek füze aracı, komuta ve haberleşme araçları için;  barıştan itibaren her hedef ülke için hazırlanacak korunaklı ateş ve bekleme ve mühimmat depolama mevzileri için; barış şartlarında konuşlanılacak yüksek korumalı kışla ile araçlar ve mühimmat için depolar ile bu 1800 füze için toplamda harcanak milyarlarca dolar tutacak harcamaları biz ödeyeceğiz, bunu da bilmek lazım.

Saygılar.

1800 fuze Türkiye'nin de,yogun savaş ortamının da dişinin kovuguna yetmez.Teskilat planlamaları yeniden gozden gecirilir gerekirse.Bize sadece en az 1000 adet hava-yer türevi seyir fuzesi lazım,o da en az.Digerlerine girmiyorum bile.Bence...
 Ayrıca stoklardan öte,savasa girdiginde uretim altyapın,hızın ve uretim tesislerinin korunakligi da cabası.Elinizi korkak alistirmayin.Muhimmat dediginiz akar biter,attigin her muhimmat gidip gözunden vurmayacak en nihayetinde,dusmanin da savunma onlemleri olacak.Birinci Korfez Savasi'ndan itibaren tum savaslarin tarafimizca bilinen hesaplari beni destekliyor bu arada.Boşa konustugumu dusunmuyorum.Her savas 10 gunde bitecek diye de birsey yok,oyle hesap olmaz.Bence...
 Savasin maliyeti sarf ettiklerinizle degil,kaybettiklerinizle ölçülür.

* Ekle,İran'ın elinde 3000 BF var diyen kimse sacmalamistir TV de orada burada,kim oldugu fark etmez.Benim yasim kadar suredir BF ureten ve tum savas doktrinini neredeyse bunun ustune kuran bir ulkenin bu kadar stoku olur mu,yapmayin etmeyin yani.E niye atamadi o zaman derseniz onun baska sebepleri var,konu devam ederse aciklarim,tartisiriz.

Bu balistik füzelerin raf ömrü yok mu?
Çankırı tuzu gibi alıp depolamak olmaz...

Olması gereken füze sayısını belirleyen evrensel bir ölçek yok mudur?

Katı yakıtlı balistik füzelerin ömrü ortalama 15-20 senedir. Ömrü bittiği anda çöpe atarsın anlamına gelmez, sıkıştığın anda ateş edebilirsin ama 5% oranında bile olsa ateş edilirken patlama, hedefinden sapma, havada infilak olma riski var.

Üretici firma veya tesis tarafından ömrü tekrardan uzatılabilir ve moderznie edilerek 2 işlem birlikte yapılabilir. ABD 40-45 yıllık Minuteman-2 İCBM'leri devamlı bu şekilde işlem uyguluyor, bu tip füzelerin hata payı hiç olmamalı, 0,1% bile olsa risk büyüktür nükleer harp başlığı siloda patlar ise vay haline.

Alıntı yapılan: serkan1976 - 14 Ağustos 2025, 16:13:05Bu balistik füzelerin raf ömrü yok mu?
Çankırı tuzu gibi alıp depolamak olmaz...

Olması gereken füze sayısını belirleyen evrensel bir ölçek yok mudur?

Evrenselden ziyade senin tehdit paradigman belirler

Katı yakıtlılar daha uzun ömürlü oluyor diye biliyorum

Sıvı yakıtlılar ise atım esnasında dolduruluyor ve bunun yakıt üretimi zor ve pahalı

Tayfun serileri katı yakıtlı diye biliyorum fakat cenk'i bilmiyorum

Arkadaşlar bu arada telaviv ve Hatay havadan mesafeye baktım tam 375 km

Tayfun blok1'in menzili idef'te 800 km olarak açıklandı bunlarıda dikkate alın

Alıntı yapılan: Denizci16 - 14 Ağustos 2025, 16:29:55Arkadaşlar bu arada telaviv ve Hatay havadan mesafeye baktım tam 375 km

Tayfun blok1'in menzili idef'te 800 km olarak açıklandı bunlarıda dikkate alın

İsrail BOP sayesinde tarihinde savaştığı bütün devletleri ya yok etti ya böldü ya da başlarına kendine dost yönetimler getirtti.

Bu kadar büyük kazanımlar elde ettikten sonra Türkiye gibi büyük bir lokmayı ısırmaya çalışabilir mi?
Yorumumu okuyan sanki  "hayır" der gibi bir cevap vereceğimi düşünebilir ama tam tersi , İsrail devlet tarihi ; hep onların düşmanlarını hiç beklemedikleri anda vurmasıyla ünlü...

Caydırıcı, caydırıcılığımız sökmese bile Israil'in olası saldırısında bunun bedelini ağır ödeyeceği bir güce sahip olmamız şart...
O kadar kurmay subayımız var bunları çalışmışlardır çoktan.

Mustafa Varank 3-4 sene önce 250+ SOM var envanterde demisti,o "arti" ne kadardir artik Allah bilir.O donem Fransiz motoruyla ucuyordu,simdi Kale yapiyor ki uretim bandi Avrupa'da 1 numara olabilir.Siz simdi 500'den az SOM vardir diyebilir misiniz mesela? Bence 4 haneye yaklasmistir,belki de birkac seneye bulacaktir.
 Biz tabii hicbirimiz neyden ne kadar vardir bilemeyiz.İzleri takip edecegiz baska yolu yok.Büyük baslar fuze stokunu artiracagiz diyor.Yerlilesme isi tamamdir,tehdit durumu ortada,savaslarda sarf edilenler ortada.Bu savaslarin geri bildirimlerinde muhimmata atfedilen deger de ortadayken,yani ben sadece Bora icin bile su anda 500+ rakami vardir diyorum.Surada 3-5 seneye Kara Atmaca+Tayfun+Cenk ve dahi Gezgin ile dusununce aklimdaki rakami soylersem gulersiniz,soylemeyecegim.Bence devlet de benim gibi dusunuyor,emareler boyle.

Devletin şuan gaza köküne kadar bastığı 3 konu var. Hava savunma sistemleri, balistik/seyir füze sistemleri ve Kaan uçağı. Haldır Haldır bunlara çalışılıyor, diğerleri normal seyrinde.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz