Türk Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı Envanteri

Başlatan AVCI, 22 Mart 2009, 19:07:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Neredeyse profesyonel ordu olduk tabiki ama kağıt üstünde yükümlü askerlik sistemi halen bizim sistemimiz. Profesyonel orduya geçmek demek tv den  halka seslenip artık zorunlu askere gitmeyeceksiniz demektir. Bu niye önemli çünü askere yükümlü askeri alınca bunları piyadede tutmak gerek başka stok yeri yok. O zamanda biri piyade ise gerçek piyadeyede komando demeye devam ederiz. Biz gerçek piyadenin şerefini unuttuk ondan bize bu garip geliyor. Dediğim olduktan bir sene sonra piyade askeri dedimmi tüylerimiz diken diken olacak onun farkında değiliz şimdi. Kız erkeğe soracak ne askerisin? Piyade deyinca wooww diyecek. Şimdi komandoyum deyince nasıl bir süksesi var piyade de öyle. Amarikada deniz piyadesiyim dedimmi buna bulaşılmaz diyor konu komşusu.
Linkback: Ynt: Türk Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı Envanteri
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

E ben yıllardır isimlendirme derdi yüzünden mi dil döküyorum? komando da piyadedir,taktik-doktrin farkı var.Komando da şanlı Türk piyadesidir.Bak bu komando sınıfı Afrikalı,Amerikalı gibi işlemez bizim içimizde,biz kendi sistemimizi kurduk,o kadar özgüveni olsun Türk ordusunun.Osmanlı hatta Hun ordularında dahi olan bir sistemdir bu.Osmanlı ordusu içinde şanlı piyade vardı lakin önden giden,düşman kalelerini,kontrol-gözetleme noktalarını,lojistik hatlarını keserek cepheyi yumuşatan,kolaylaştıran Akıncılar da vardı.Komandoyu da böyle düşün,biz tabii uzun yıllardır terörle mücadele yaklaşımı ile savaştığımız için komandoyu topyekün harpte nerede kullanacağız diye kafalar karışmış olabilir.Burada bir Akıncı düşünce yapısı içinde,hafif,pratik,manevra kabiliyeti yüksek,daha küçük birlikler temelinde,kendi işini kendi görebilen,yıpratma temelli ve bu duruma göre silahlandırılmış,diğer düzenli birliklere göre çeşitli arazi şartlarına çok daha yatkın bir yapılanmadan bahsediyoruz.Piyade V2 de sen buna,ne fark edecek.Taktik kısma odaklan,isimlendirmeyi düşünme..
 Yarın Ortadoğu'da X ülkeyle savaşa girdiğinde özel kuvvetlerin eli ayağı olacak,insan içine karışabilecek,araziye yayılacak bir konsepttir bu.Bunu bütün orduna öğretemezsin,yarım yamalak bir kara ordun olur,et mi balık mı anlamazsın.Bakınız Rus ordusu.Eskiden bu coğrafyanın dayattığı bir şart sanırdık bunu,artık gördük ki öyle değil,kara savaşları buraya evriliyor putty.Eski askerler ölüyor,yenileri de böyle düşünüyor,bence sen bir yokla artık şu fikrini.

Komando ne derseniz deyin yükümlü askerliğin zorunlu kıldığı bir sınıftır. Kışlada yarım milyon askerin olunca başka çare kalmaz aksi halde 200 bin tane komando kalitesinde piyade eğitmek gerekir orduda oda eğit terhis et olacak iş değil. 
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Emin olmamakla birlikte benim şöyle bir kanaatim var. Bizim komando diye adlandırdığımız birliklerin içinde gerçekten safkan komando diyebileceğimiz birlikler zaten eskiden komando olarak adlandırılan 5 tugaydır. Diğer birlikler ise günün terör şartları yüzünden eğitim seviyeleri arttırılmış aslında piyade olan birliklerdir. Bunlar uygun şartlar olduğunda çok kısa sürede gerçek hallerine bürüneceklerdir. Bence takılmayın o kadar. Bir de Mehmet 75 kardeşin yoğun çalışmasıyla yayınladığımız birliklerin listesine baktığımızda personel sayılarına da takılmayın derim. Acayip bir yapılanma ile karşı karşıyayız. Ben Yunanlı komutanların yerinde olsam sürekli bu yeni durum ile ilgili çalışırdım.

Arkadaşlar nizami harp açışından mekanize piyadelerin ruhuna el fatiha'mı okundu?

Niye unuttunuz

Okunmadı. Sanki kuvvette ikili bir yapılanma var gibi. Bir tarafta nizami harbe uygun zırhlı ve mekanize birlikler var, bir taraftan da günün ihtiyaçları dolayısıyla oluşturulmuş komando ve hudut birlikleri.

Listeye bakarsanız 8 zırhlı ve 14 mekanize piyade tugayı ile KKTC'deki tümenlerde bulunan alaylar mevcut. Basit dağılımla bile 40+ tank taburu ve 70+ mekanize piyade taburu eder. Bunlar kolordulara uygun şekilde dağıtılmış durumdalar. Bu sayılar az buz rakamlar değildir bence.

Arkadaşlar biz bu komando taburlarını 4x4lerle, 6x6 8x8 envai çeşit kalibrede silah, elektronik harp, muhabere ekipmanı taşıyan, meti vb uzmanlaşmış özellikleri olan pars alpha arma altuğlarla ve STAlarla hatta neydi şu toyata pikap üzerine tanksavar manpads koyduğumuz çözüm onlarla donatmayacak mıyız? yavaş yavaş başlayalım artık. Bunlarda benim gördüğüm sadece kirpi vuran falan 4x4x ler var. Bu askerimizin kullanımında karaok, tripod omtas, mete vb atgmler olmayacak mı? şimdi başlasak 10 yıl sürer

ekle: insansız kara araçlarını, dikey kalkan keşif ihalarını, küçük kamikazeleri,  fpv dronları ve diğer dronları da ekleyelim

"Komando" kelime tabiri ile "çıplak" demektir.

Bir mekanize piyade,motorlu Piyade  veya zırhlı tugayı her an , her  vasıtayla,herşeyiyle,heryere nakledemezsiniz. Özel Tren,özel gemi, özel taşıma  tırı falan lazım. köprü taşıma kapasitesi , yol genişliği, üst geçitlerin yüksekliği gibi kısıtlar da var.

Oysa komando birliklerinin araç,gereç ve teçhizatı onları her an,her yere kolayca nakletme imkanı verir. Yolcu uçağı,otobüs,normal tren, kamyon yeterli. topları ve diğer askeri araçları da zaten tekerlekli olduğundan basar gider.

Tugay olarak gitmesine bile gerek yok. Bir bakarsınız trabzon tugayının 4 komando taburu 2 gün içinde hataydaki tugayın emrine giriverir ve  görev yerine de konuşlanır. Şu komando tugayında şu kadar tabur olur diye standart bir çıkarım yapamazsınız. Gerekirse bir tugayda 10 komando taburu olur, diğerinde gerekmiyorsa sadece 2 tabur vardır.

Başka bir konu; nato ve Amerika ekseriyetle 3 tugaylı Tümen düzenine geçti. Bizdeki kolordular aslında bir amerikan tümeniyle benzer mekanize birliklere sahip. Salt teşkilat gözlüğüyle bakarsak onlara göre bizdeki ordular aslında kolordu; kolordulara ise aslında tümendir diyebiliriz. Ancak biz bu karargahların emrine belirsiz sayıda ilave mekanize veya komando tugaylar verebileceğimiz için ve sadece harekât değil sektör sorumluluğu da verdiğimiz için tümen demiyoruz kolordu olarak devam ediyoruz.

Ekle: sayın @ocelot çok haklı. Bu güne kadar idare etti birliklerimiz ama artık ürünler piyasaya çıktı ve kombin tamamlandı . Seri üretim ve donatım zamanıdır. 

@sahin1 ben sadece verdiğiniz listeleri ve bölgeleri gugıllayıp teyit edip hiyerarşik bir teşkilat şeklinde düzenleyip yazdım. Esas çalışma kredisi size ait.

Sayın Mehmet75 o zaman bizim gördüğümüz o Kirpiler Komando taburlarına ait değil. Mekanize birliklerden geliyor. Yanlış mı anladım.

Bir ara ordu sayısını doğu ordu, batı ordu şeklinde 2'ye indirip, hatta dzk'nde de saha komutanlıklarının yerine kuzey donanma, güney donanma şeklinde bir düzenleme yapılacaktı. Ne oldu sahi o işe?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat