KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
99 (46%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (7.9%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.6%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.6%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 215

İnsansız uçakları henüz hava kuvveti içinde saymak doğru değil
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

O kadar filoyu oluşturmak için Çin kadar ekonomiye ve üretim kapasitesine ulaşmak lazım. Her sene en az 30 adet 5.nesil uçak üretmek demektir. Yakın, orta ve uzun vadede bile Çin kadar olamayacağına göre bunların olması imkansız.

Sayın Marmara;

Ben basit bir hesap yapayım. 18'er adetten 20 insanlı muharip uçak filosundan oluşan bir yapı olsun. Uçak (koltuk) başına 1,3 pilot ve her bir pilot için yıllık 180 saat standart uçuş planlayalım. Uçakların gövde ömrünü modernizasyonla vs. 12.000 saat olsun. Kaza kırım oranını da 100.000 saatte 2 olarak düşünelim (bunu tek motorlu, çift motorlu karma olarak değerlendiriyorum. Oran daha da az olabilir.). Buna göre yaklaşık 50 yıllık kullanım ömründe 40+ uçak kırıma uğrayacaktır. Yani 360 uçağı sayısal olarak koruyabilmek için 400+ uçağı üretmek gerekecektir. Bu uçakların her türlü suiti, mühimmatı ve ara dönemde modernizasyonu vs. için uçak başına bu süreçte belki 500 milyon USD gerekecektir, fazla da olabilir. Senelik maliyet 4 milyar USD'nin altı olmaz/olamaz. Nakliye, eğitim uçakları, helikopterler, diğer idame masrafları hariç.

Uçak sayısı arttıkça maliyetleri artar, yukarıda saydıklarınıza ilaveten pilot eğitimi, uçuş saati maliyeti. Yeni jenerasyon jet için altyapı, bakım maliyeti.  En önemlisi ve maliyetlisi mühimmat sayısı, AİM-120C8 birim adeti 4 milyon dolar, havadam atılan güdüm kiti, yani jet sayısı fazla ancak mühimmatları yetersiz olursa 10.nesil olsa bile bir işe yaramaz. 4-5 milyar dolarlik senelik harcama 400 jet için üretim sayısı birlikte çok iyimser rakam.

400 adet 5.nesil jet demek ABD hava kuvvetlerinin planladığı 5.nesil jet sayının yaklaşık 4/1 denk gelir. Tabi onların stratejik bomber uçakları, 4.nesil jet sayısı, nakliye ve diğer uçakları çok fazla olduğu için harcamaları göklerde tırmanmıştır ve senelik harcaması 188 milyar dolar. Ancak 400 adet 5.nesil jet için havadan erken ihbar uçakları, nakliye uçakları arttırılması anlamına geliyor. ABD'nin altyapısı var, onun için F-35'leri 80 milyon dolara üretebiliyor, siz o rakama üretemezsiniz, EF alımını çıplak olarak hesaplasak bile 200 milyon dolara denk geliyor. Yani kısacası ABD hava kuvvetlerinin 10/1 olmak istesen bile 4-5 milyar gülünç rakam olur, ancak sayı sayı olarak 4/1 olmak istiyorsun...

Doğrudur. Bu 400 uçağın tamamı zaten son nesil olmaz. Maliyeti basit hesap olarak anlatmak istedim. Diğer unsurlar vs. de dikkate alınırsa masraflar uçar gider. Bunun iyi tarafı Yunanistan da cevap vermek ister yarısını dahi yapmaya kalksa batar gider.

Alıntı YapASELSAN, KAAN'daki sensörlerin tamamını  geliştirdi ve üretti.

Milli ekipman ve aviyonik sistemlerle uçağı uçtan uca ASELSAN  donatıyor.

https://x.com/ogzhn_uyg/status/2026155321949933919

400 modern muharip jet bize yeter...
200 KAAN +80 EF + 120 F-16

Bu filoları da satacağımiz KAAN'ların parası rahatlıkla tolere eder

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat