KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
99 (46%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (7.9%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.6%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.6%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 215

Türkiye'nin savunma forumunda kullandığımız dil Türkçe olduğu için iletilerimizde Türkçe yazım kurallarına dikkat edelim!!! Türkçe size uymak zorunda değil! Siz dilinize uymalısınız!
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Kimin teknesine binersen onun şarkısını söyleyeceksin, hayatın kuralı bu şekilde çalışıyor. Ancak bazen kendi teknenizde olmanıza rağmen kendi şarkınızı yanlış veya hatalı söylüyorsunuz. Ülke, yerleşim, ulus isimleri "büyük" harfler ile yazılır, aksi halde sadece hatalı değil, saygısızlık ve hakaret olarak sayılır.  Mesela ben "osmanlı devletini türkler kurmuştur" şeklinde ileti yazar isem Türk'lere, Osmanlı'ya ve onların tarihine, kimliğine, tüm ulus'a  hakaret etmiş olurum.

Denizci16 yazdıklarım size ait değil, biliyorsunuz bende koyu hemşericilik var ;D

F110 motor ticaret görüşmeleri sorunsuz devam ediyor diyorlar ama ABD BU MOTORLARI VERECEK Mİ ACABA?

İlk tane 10'lik paket Mart'ın sonuna kadar geçeceğini okumuştum. Belli ki bunlar bu motorları böyle kan çeke çeke verecekler.

Alıntı Yapİsrail'i korkutan KAAN gelişmesi... İspanya rotayı Milli Muharip Uçak'a çevirdi

İspanya'nın savunma stratejilerinde rotayı Washington'dan Ankara'ya kırması, küresel havacılık gündemine bomba gibi düştü. İsrail merkezli Maariv gazetesinin, İspanyol savunma kaynaklarına dayandırdığı habere göre; Madrid yönetimi F-35 projesinden tamamen vazgeçerek Türk yapımı Milli Muharip Uçak KAAN için ciddi bir hazırlık sürecine girdi.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen KAAN'ın özelliklerinin F-35'e kıyasla operasyonel üstünlük yaratabileceği iddiası İsrail'de panik yarattı. Öte yandan İspanya'nın F-35'e alternatif olarak Türk yapımı 5. nesil savaş uçağı KAAN'a yönelmesi de İsrail gündemine bomba gibi düştü.

İspanya, Ağustos 2025 itibarıyla ABD yapımı F-35 Lightning II tedarik planını resmi olarak rafa kaldırdı. Avrupa'daki ortaklarıyla yürüttüğü FCAS (Geleceğin Muharip Hava Sistemi) projesinde yaşanan fikir ayrılıkları ve bürokratik engeller, Madrid'i daha somut ve hızlı ilerleyen alternatiflere itti. Bu noktada, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN, İspanya için en güçlü "B Planı" haline geldi.

STRATEJİK ORTAKLIK: ITP AERO VE TEI İTTİFAKI

İspanya'nın KAAN ilgisi sadece bir uçak alımından ibaret değil. Projenin kalbinde, motor teknolojisinde tam bağımsızlık hedefi yatıyor. İspanyol ITP Aero ile Türkiye'nin motor devi TEI, KAAN'ın yerli motoru için "teknik hayatta kalma ittifakı" kurmaya hazırlanıyor.

Hedef: Amerikan General Electric F110 motorlarına bağımlılığı bitirmek.

Odak Noktası: Türkiye'nin geliştirdiği TF35000 motoru.

İş Bölümü: TEI üretim altyapısını sağlarken, ITP Aero "sıcak kısım" ve düşük basınç türbini teknolojilerindeki uzmanlığını aktaracak.

HÜRJET ANLAŞMASI İŞ BİRLİĞİNİN "GÜVEN MÜHRÜ" OLDU

İki ülke arasındaki savunma yakınlaşması, kağıt üzerindeki planlardan öteye geçmiş durumda. Aralık 2025'te imzalanan 30 adet HÜRJET eğitim uçağı anlaşması, İspanya'nın Türk havacılık sanayisine olan güveninin en somut göstergesi kabul ediliyor. 2,6 milyar avroluk bu dev sözleşme, KAAN projesi için de bir "ön hazırlık" niteliği taşıyor.
KAAN VE F-35 KIYASLAMASI: İSRAİL NEDEN TEDİRGİN?

Habere göre, Türkiye'nin Mayıs 2025'te tanıttığı ve Şubat 2026'da Kritik Tasarım Gözden Geçirme (CDR) aşamasına giren TF35000 motoru, iş birliğinin merkezinde yer alıyor. 35 bin libre itiş gücüne sahip motorun, KAAN'da kullanılan Amerikan menşeli General Electric F110 motorlarının yerini alması hedefleniyor.

İş bölümüne göre TEI üretim altyapısını sağlarken, ITP Aero özellikle "sıcak kısım" ve düşük basınç türbini alanında teknik uzmanlık sunacak. İlk yer testlerinin 2026'da başlaması, yeni motorla ilk uçuşun ise 2029'da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Nihai hedefin KAAN'ı Amerikan vetolarından bağımsız hale getirmek olduğu belirtildi.
Haberde, bu ortaklığın İspanya açısından Madrid ve Bask Bölgesi'ndeki Ar-Ge kapasitesini koruyacağı ve Fransız Safran'a bağımlılığı azaltabileceği; Türkiye açısından ise olası ihracatlarda "Avrupa mührü" ve EASA sertifikasyonu açısından avantaj sağlayabileceği kaydedildi.

İspanya ile yapılacak bu dev ortaklık Türkiye için sadece finansal değil, bürokratik bir zafer anlamı da taşıyor. ITP Aero'nun projeye dahil olması, KAAN'ın Avrupa sivil ve askeri havacılık standartlarında (EASA) sertifikalandırılmasını kolaylaştıracak. Bu durum, KAAN'ın dünya pazarındaki ihracat potansiyelini katlayacak bir "Avrupa vizesi" olarak görülüyor.

Süreç Nasıl İşleyecek?

Şubat 2026: TF35000 motorunun Kritik Tasarım Gözden Geçirme (CDR) aşaması tamamlanacak.

2026 Sonu: İlk yer testleri başlayacak.

2029: Yerli motorla ilk uçuşun gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

İspanya'nın bu hamlesi, sadece bir uçak tercihi değil; Fransa ve Almanya'ya karşı savunma sanayisinde özerklik ilanı olarak okunuyor. Türkiye ise KAAN ile küresel savunma liginde "oyun kurucu" rolünü pekiştiriyor.

Hadi bakalım . Hala Madrid.

https://www.star.com.tr/savunma/israili-korkutan-kaan-gelismesi-rotayi-milli-muharip-ucaka-cevirdiler-haber-1998000/

KAAN'ın ilk bloklarında ABD merkezli General Electric tarafından üretilen F110 motorlarının kullanılacağını belirten Demiroğlu, motor tedariki konusunda gecikme beklenmediğini ifade etti: Halihazırda tüm prototiplerimizi karşılayacak şekilde 10 motorumuz var.

Geliştirme sürecinde herhangi bir sorun yaşamıyoruz. İlk parti motorlar için ihracat onayının çok yakında, belki bu ay ya da gelecek ay çıkmasını bekliyoruz.

Yine toz pembe tabloyu sermişler önümüze.
Bekleyelim gelecek aya kadar bakalım...

40 uçak için 100 motor = 1 milyar dolar satın alma bedeli. %50 yerli payı olsa  amerikaya girecek tiko 500 milyon dolar. ömür devri boyunca bir o kadar daha.. 

eğer 3-4 seneye kendi motorumuzu yapacağımıza kani olurlarsa bu 1 milyar doları alır bırakmaz sarı kafa.

O sarı kafa 500 milyonu, 1 milyarı falan alır dürer dişlerini karıştırır. Para degil yani,Abd vermeyecek olduktan sonra..
He bana göre de verecekler,hatta artarak daha birçok iş de yapacağız da o sarı kafa koltugunda devam edebilirse.
Kaan icin cok musteri olacak, Avrupa dahilinde de olacak,lakin biz hele bir yapıp kendimize alalım.Bu is gemi işine benzemez,biz yaptık siz kullanın mevzuları olamaz.E bizim üretim kapasitemiz ne olacak da hem koca ordu doyacak,hem muttefikler donatılacak? Çok ihtiyac var,ortak üretim islerine falan sıcak ve hazır olalım.İspanya alacaksa ortak olsun,fabrika kursun,digerleri icin de ufak ufak uretim altyapısı falan da kurulması gerekir,biz tek basimiza yetisemeyiz..

Arkadaşlar TF35000 bu sene gözüksün ve yer testleri başlasın o zaman F110 konusundaki ketum davranışlar ortadan kalkar...

Unutmayın tf6000'i ne zaman görmüştük hatırlayan var mı? Şu an 5900 lb güç elde edilmiş hedef neydi 6000 lb onada pek birşey kalmamıştır belki 500-1000 lb üstüne çıkılır...

Kaç sene sürdü sahi bu iş oradan pay biçebiliriz.
Herşey kızılelma için

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat