KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
98 (45.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (7.9%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.7%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.7%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.5%)

Toplam Oy Verenler: 214

Bu arkadaş işin %90 siyasi %10 askeri kısmında. O yüzden söylediklerini çok fazla kaale almayın. Önceki kanalı kapatıldı zaten. Sebebi de siyasi kısma fazla girip birilerini üzdü.
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Şu 2. prototipi artık bir görsek iyi olacak. İlk uçuşun üstünden 2 sene geçti, hala 2. prototipi göstermediler. Zaten ortalık gergin bence tam zamanıdır P1'i göstermek için.

Nisan-Mayıs şeklinde tarih verilmişti yeni prototip için
Herşey kızılelma için

Nisanda uçuş yapacak zaten uçak. Öncesinde de yer testlerin yapılması lazım. Yani Ocak ya da şubat ayı içinde uçağı görmemiz gerekiyor.

5 Şubat doğum günüm. Biliyorum SSB yetkilileri arada foruma göz atıyor. Bir sürpriz yapıp Kaan'ın yeni prototipinin tanıtım gününü 6 Şubat günü yapsa, şimdiye kadar aldığım en güzel doğum günü hediyesi olur.

Endonezya sadace kaan'a değil arkasındaki bilgi birikimine de talip

Evet bu kesinlikle doğru gibi..
Herşey kızılelma için

http://x.com/ogzhn_uyg/status/2010281753445859767

Büyüklük neden önemli;

Büyük şeyiniz olunca büyük şeyiniz oluyo evet neyiniz olmuş oluyor tamam şöyle toparlayalım büyük olta büyük balık demek

Peki biz bunu fizik yasalarına göre nasıl uyarlayabiliriz....

Tamam tarihe şöyle geçirelim

Cisimlerin kütlesi arttıkça çekim gücü artar....

Nasıl ama bence oldu...😁
Herşey kızılelma için

Bu seneden itibaren biz her branşta başka heyecanlar yaşayacağız;

Örneğin KAAN özelinde (prototip motorlarının da geldiğini resmi ağızlardan öğrenmemizin rahatlığıyla)

2 adet prototipin arka arkaya hattan çıkarak seri uçuşlara başladığını göreceğiz.

Sonra 3.prototipin de hattan çıkışını göreceğiz. Belki ufak tefek fiziksel değişikliklikleri fark edeceğiz.

Uçuşların ve uçuş yazılımlarının iyileştirmesini gözle göremeyeceğiz ama açılan ve açıklanan her zarfta aşılan merhalelere arka arkaya tanık olacağız;  İrtifa,hız, manevra, özel günlerde şehirlerin üstünden ve idef-teknofest fuar alanlarından geçiş, kapak açma, belki silah,atış ve pod takma gibi.

Bir taraftan seri üretim hazırlıklarına da tanık olacağız. Altaydan farklı olarak bu sefer imâl edecek firma belli olduğundan ; tusaşın mevcut tesislerinde düşük sayılı üretim hattı kurmasını göreceğiz ve bekleyeceğiz. O hazır olana kadar test uçuşları ve pazarlama uçuşları devam edecek.

80 adet F-110 motorunun amerikadan gelmesinin nöbetini tutacağız. Ve bol bol amerikaya söveceğiz. Bu sene hallolması ve imzalanması lazım mesela.üretimleri başlasın ki anca gelirler. Bizimkilerin motor üretiminden pay almak için pazarlık yapmasına ve gecikmesine sinir olacağız.

Ve umarım her şey denk gelirse 2028 seçiminden önce 3 prototipin yan yana uçuş yaptığı bir törene; ve yine seçimden önce hattan çıkan ilk önüretim  kaanların hangardan çıkışına veya ilk uçuşuna da tanık olabileceğiz. Ne de olsa elde 10 tane alınmış motor var prototipler dahil 5 uçağa kadar yapabiliriz. Eş zamanlı olarak mutlaka tf-35bin'in yerde ilk kez çalıştığını da törenle göreceğiz.

Doğrusu tf-35bin tam hazır olana kadar;  f-110 ile imâl edilecek ilk 2 filo 40 kaan uçağının tamamen fabrikadan çıkması aynı gökbey gibi yavaş yavaş olacaktır.  Ya motorlar gelmediğinden , ya yavaş geleceğinden ,ya da yerli motoru beklediğimizden herhalde 2029-2033 arasında en iyimser tahminimle ancak 5 senede bu 40 uçağın tamamlandığını nihayet göreceğiz.

Üretimin gerisi en iyi ihtimalle yerli motoru bekleyeceğinden 2035 sonrasına sarkacaktır.  Ha amerika ile yine papaz olursak ve ön üretim için istenen 80 motor bir türlü gelmezse de test takvimini 5 protiple zamana yayarak tamamlarız. Hatta o arada milli motor ile de test uçuşlarına başlayabiliriz.

Öyle de olsa böyle de olsa esas seri üretim her türlü 2035 sonrasına kalıyor. O zaman kadar ki aralıkta ise kızılelma ve anka-3 testlerinin ve kabullerinin tamamlanıp ufaktan envantere girdiğini izleyeceğiz. Yine o tarihe kadar hürjetlerin  envantere girdiğini ve t-38'leri değiştirdiğini de göreceğiz.

Zaten o sebeple donanma ve kara kuvvetleri seri üretim işine şimdiden başladılar. 2035'e kadar ne alabilirlerse kâr. Ondan sonra bütçenin aslan payı hava kuvvetlerine gidecek.  Uçak gemisidir, muhriptir, ikinci parti altaydır, zma'dır o tarihe kadar hallolmalı. Daha da t-925 ,gökbey ve atak-2'ler var.

Velhasıl ömrü vefa edip 10 sene daha yaşayanlar çok farklı bir silahlı kuvvetler envanterine ve projelerine tanık olacak.

Aslında bizim gibi 20 yıllık forum farelerinin tam tatmin ve haz yaşayacağı yılları önümüzdeki 10 sene boyunca yaşayacağız.

Modern zaman kurumlarını düşünürsek 1974'ten 2035'e tam 60 yılda ancak gerçekleştirilebilen bir rüya olacak. Artarak ve birikerek gerçekleşegelen bu rüyada nice başlangıçlarını, kilometre taşlarını gözümle görmenin ve bazılarının içinde bulunmanın ve hepsini de canlı canlı takip etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Düşünün biz gnat-750 operatör kitapçığını Türkçeye çevirirken neredeyse internet bile yoktu ki forumlar zaten yoktu. Anca dergiler. Buralar hep dutluktu.

Velhasıl her ne kadar 52 yıldır devam eden bir maraton olsa da birikimlerin artık ürün verdiği özellikle son 10-15 yılda özellikle ve başta siyasi iradesini ortaya koyup düğüme kılıcı koyan başta cumhurbaşkanı ve o zamanki ekibine,devam ettirenlere, emeği geçenlere ve şu an çalışan gençlere şahsen şükranlarımı sunmak isterim.

Kara havacılar hararetle yeni kobraları beklerken ihaleyi sonlandırıp atak işine girmek; denizciler tf-2000 (yabancı platdorm üzerinden) ihalesini beklerken iptal edip yerlisine yönelmek; devam eden tank ihalesini sonlandırıp milli tanka yönelmek ve proje boyunca çıkan her aksaklıkta kolaya kaçmayıp ısrar ve devam etmek. Cama ekmek banan m-48 komutanlarının isteklerini öteleyen,  Milgemin ilk ihaleleri tartışmalı olarak iptal olsa da projeyi destekleyip gelişimini sağlamak ; bütün bunları yapabilmek her şeyden önce siyasi irade işi.

Elbette yanlışlar da oldu,olacak da. Bazen İdeolojik,bazen bilmezlik vesaire ama o kadar da olur. Keşke denecek kadar ömrümüz yok. Şurada kaldı savaşmadan geçirmemiz gereken 10 sene daha. Yine de savaşmayalım ama biz geek'lere takip edecek yeni heyecanlar artarak devam etsin.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat