Su-57 (T-50) PAKFA

Başlatan AVCI, 29 Ocak 2010, 11:55:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dubai hava fuarına gelen PAK FA T-50-9. Silahları ile birlikte getirilmiş ve daha düzgün gövdeye sahip prorotip getirdiler. Körfez ülkelerine satış yapmak için daha düzgün prototip ile inanılmaz hava gösteri uçuşu yapacaktır. Gerekirse çöldeki poligonda füze atışı bile yapabilir.

https://x.com/BabakTaghvaee1/status/1988217361418383793?s=20

Kanat altı silah bölmesinde Su-57 için özel üretilen R-74 hava-hava füzesi. İşaretlediğim kısım katapult, barut yardımı ile füzeyi 5-10 metre öteye fırlatır, sonra füze motoru çalışır ve hedefe doğru uçacak. Aksi halde boş bırakılan füze şiddetli hava sürtünmesinden dolayı geri tepme ile gövdeye çarpma riski var.

Linkback: Ynt: Su-57 (T-50) PAKFA

Marmara sayesinde bu uçakları göre göre sevmeye başladım ben. :D

Su-57E(export version) maketi yeni düz nozulları ile tanıtılmış. İzdeliye 177'ye bile bunlar takılabilir.

8.uçan prototip olan PAK FA T-50-9(509 gövde numaralı) kokpit kısmı.

Herşey kızılelma için

Marmara hocamızın paylaştığı kokpit için teşekkür ediyorum. Biraz SU-57 konusunda meraklı bir yapım olduğundan biraz inceleme fırsatı bulmuştum bir havacılık fuarında.Tabi bu kokpit güncellenmiş bir versiyon yanlış bilmiyor isem.SU-57'nin kokpiti teknik açıdan değerlendirdiğimde en çok dikkatimi çeken  nokta uçuş kontrol ile aviyonik entegrasyonunu optimize edilmiş olması. Özellikle Panoramik MFD'nin düşük yansıtma katsayısı ile birlikte yüksek parlaklık seviyesi ve geniş renk gamını beraberinde getirerek özellikle IRST/ AESA radar/ elektronik harp kaynaklı verilerin aynı ekranda gecikmesiz birleşmesine imkan sağlayacak bir tasarım sunulduğunu gördüm . Rusların dijital veri yolu (KSU-50/aviyonik omurga) mimarisi bildiğim kadarı ile yüksek bant genişliği sayesinde gerçek zamanlı sensor/fusion çıktısını desteklediğini anlıyorum. Ayrıca ekranın alt ve yan çerçevelerine gömülü fiziksel tuş matrislerine baktğımızda yüksek G altında bile fonksiyon geçişini hatasız kılıcak şekilde bir tasarımı var. Aslında buda batı ekolünde olan "tam dokunmatik" konseptlerin aksine operasyonel güvenlik açısından diğer rakiplerine göre önemli bir avantaj sunuyor gibi görünüyor.

Hotas mimarisi de gördüğüm kadarı ile teknik anlamda oldukça başarılı. Stick üzerindeki çok yönlü hat-switch (slew control) ile birlikte hedef işaretleme sistemine düşük latency ile doğrudan komut verdiğini değerlendiriyorum ek olarak ayrıca  IRST (101KS-V) + AESA Radar (N036 Byelka) ile eşleştiğinde yüksek hızda hedef yakalama kabiliyeti sağladığını düşünmekteyim. Gaz kolunun sol panel ile bütünleşik biçimde tasarlanması itki yönlendirme (TVN) kontrollerinin daha stabil yapılmasını mümkün kılıyor gibi görünmekte. Ayrıca uçuş kontrol yüzeyleriyle görev bilgisayarının veri alışverişinde kullanılan redundant hat yapısına baktığımızda  SU-57'nin elektro-optik sistemler bozulsa bile uçuş kararlılığını korumasına imkan vermeside çok avantajlı bir durum aslında. Sözü çok uzatmadan genel olarak kokpit yapısı aslında rus askeri havacılık ekolünün en son üyesi olan SU-57 temelinde  "yüksek sensör çıkışı + düşük pilot iş yükü + yüksek arıza toleransı" yaklaşımını teknik olarak oldukça olgun bir seviyeye taşıdığını görüyorum.

@Captain777 Elinize sağlık, Su-57 kokpiti hakkında bundan daha detaylı ancak faal Rus jet pilotu anlatabilir lakin onların medya ile bağlantısı yasak olduğu için açık kaynaklardaki en detaylı anlatım size ait diyebilirim.

İlk önce 2 ayrı ekran vardı Su-35  kokpitine benzer yapıda. Sonra ortasından ikiye bükülmüş 3 ayrı görüntü sağlayan ekranı olan prtototipler ortaya çıktı, en son ve seri üretim modelinde sadece kocaman dümdüz ekranı var.

Eski ekranı

Aslında kaan'ı minyatürize edip yani 16-17 metre boylarında ej200 ile donatıp yeniden bir uçak işine girişebiliriz.

İşte burda dahili silah istasyonu sorununu Rusların kısa menzilli hava hava füzesi için tasarladığı bir kanataltı silah istasyonu çözümünü uygulayabiliriz

Veya f15 silent eagledaki ilave cft'lerin dahili silah istasyonu haline cözümünü uygulayabiliriz

Gövdede motor gene kaan'daki gibi ayrık olur burayada bir istasyon 2000 lb bomba veya somj gibi mühimmat atmak için...

Hemde denizcilik özellikli
Herşey kızılelma için

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat