Su-57 (T-50) PAKFA

Başlatan AVCI, 29 Ocak 2010, 11:55:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sn Quadron,
Yanlış anımsıyorsunuz bence. Bir defa ABD Rusya'dan değil, İngiltere'den Harrier üretim hattını satın aldı.

İngiltere ise tam tersine, Rusya'dan hiç bir teknoloji satın almadı bilakis, Ruslar jet motoru geliştirirken İngiltere yardımcı olmuştu.
Yak uçakları yapılırken Ruslar belli miktar Harrier teknoloji ve tasarımını fikir olarak kopyalamış olabilirler.
Aynı şekilde ABD F35B'nin dik kalkış sisteminin inşasını İngilizler'e verdiğinde İngilizler'de Yak'ta kullanılan teknolojilerin bir kısmını kopyalayarak bu uçağın motorunu yapmışlardır.

Kimse kimseye bu tip teknolojiyi satmaz. GE, Safran'la CFM'de ortak. Tek kristal ve motorun hassas sıcak kısımlarını Fransa'ya yolladıklarında, montaj için kendi teknik ekiplerini de yolluyorlardı. Kamyon dolusu para da verseniz bu tip teknolojileri satın alamazsınız.

Bizim kullandığımız ve GE ekolünden gelen motor teknolojisi ile Rus motor teknolojisi çok farklı. Bazı sıkıntılı bölümlerdeki çözümler değişik şekillerde yapılmış. Bize teknoloji verselerde işimize yaramaz. Her şeyi yeni baştan düzenlememiz gerekebilir.

Bizim eksiğimiz eko sistem aslında. Tabii bir de bu ebatta bir motoru sıfırdan yapmamış olmamız. Fiiliyatta 24-26000lbf kuru itki veren bir motoru çalıştırıp ne çeşit sıkıntılar ve eksikliklerimiz var bir görmemiz gerekiyor önce. Daha art yakıcılı bir motorumuz yok. Onu da sıfırdan yapıyoruz.
Linkback: Ynt: Su-57 (T-50) PAKFA

Prototip Su-75 ve yanındaki eski nozulu olan AL-51F motorlu prototip PAK FA T-50.

Yeni nozulu bu şekilde, şu anda test aşamasından geçiyor.

Su57 deki flat(düz) nozzle daha eğimli f22 'ye göre sebebi ne acaba?

Nozul dikey stabilizatör ile aynı eğimde olması lazım.

Su57'de birşey dikkatimi çekti. İstikamet dümeni oldukça küçük duruyor. Bu düşük görünürlüğü çok fazla etkileyen birşey. Yani bunun için iyi çalışmışlar gibi. Mesela F-22'de kocamandır bunlar.

Güzel tespit, dikey stabilizatörü küçüktür ve tamamen sağa sola dönerek istaket dümeni görevini de yapar. Klasik istikamet dümeni yok.
F-22'de  diket stabilizatör kocamandır, klasik istikamet dümen sistemi ile çalışır, kanatı kadar olmasa da adam boyundan neredeyse 2 kat büyük uzunluğu var.

Bunlar dediğiniz gibi stealth özelliğini büyük ölçüde ters yönde etkiler. Batının fanatikleri bu detayları görmezler, görmezden gelirler.  Kafalarında saçma sapan F-22 radarda tenis topu kadar  gözükür imiş gibi düşünceleri mevcut.

Su-57'nin burun, yanak(kokpitin her 2 tarafında) ve arkasında radarları var, yeşil çubuk ile gösterdim. Nükleer uyarısına benzer şekilde radar kapaklarında belirtilen uyarıları var, dikkat edin radar var demektir. Bazı prototiplerinde yok, seri üretim jetlerinde var.

Optik sensörleri de var mor renkli çubuklar, resime sığmamış arka gövde tarafında yine bir kaç adet var.

Rusya'nın NATO ve ABD gibi dünyanın her tarafında hava üsleri, kara konuşlu radarları, çok sayıda AWACS tipi erken uyarı uçakları yok. Su-57 süper multirole görevini üstlenebilecek şekilde tasarlanmıştır. 360 derece radarları ve optikleri ile görüş kabiliyeti var.

F-22'in ucunda tek radarı var, soğuk savaşı döneminde tasarım süreci başlamış ve o döneme ait doktrin ile geliştirlmiş. Tabi, ABD'nin tanker uçakları ile AWACS'larını 7/24 havada tutabilir. Sensörleri sınırlı olan F-22 eksiğini bunların yardımı ile kapatibilir.

Havada kalış süresi, menzili, gövde içi silah istasyonu büyüklüğü, taşıdığı füzelerin sayısı, gelişmiş semsörleri açısından baktığımızda Su-57 F-22'ye göre çok üstün olduğu ortada. Bunları Rusçu olduğum için yazmadım, tamamen bağımsız Brezilya'lı Embraer mühendisi veya tasarımcısını getir ve ikisini A'dan Z'ye kadar inceleyin, kıyaslamasını yapsın Su-57 üstün olduğunu söyler.

@marmara;

Su57'de merak ettiğim sadece bir tek şey var, çünkü mantıklı bir izahını kendi kendime yapamadım. O da şu: Kanadın, uçak burnuna yakın noktada, gövde ile birleştiği yerdeki eklemler neden var?

Sn.marmara af buyurun yanlışda hatırlıyor olabilirim ama siz su57 nın arka tarafında radar yok bunun yerine elektronik karıştırma yapan cihaz var demiştimiz.

Gene kızcanız ama benim göstermek istediğim yerleri morla göstermen süper olmuş, o morla gösterdiğin yerlerdeki optik sensörler resmen stealth kaygıdan uzak şekilde gelişi güzel takılmış umarım Kaan'da eleştirdiğim hatayı yapmazlar bizde Toygun ve karat köşeli stealth kaygılarla tasarlanmısm

Bana f22 kokpit örneği verdinde hangi savaş uçağının yusyuvarlak kokpit camı var onların bile geometrisi var... ve altınvari stealth kaplaması var hatta F16 da bile denendi

Şöyle de bir algı var Batı dünyasında Sayın Marmara... :)  :)  :)

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat