Hava savunma sistemi yapılırken bende tehdit bazlı bir yapılanma yapılması taraftarıyım. Çünkü fazla menzil ve fazla kabiliyet, fazla maliyet fazla maliyet ise daha az üretim ve daha az üretim ve stok ise ülkenin savunma eşiğinin daha düşük olması lazım.
Bana göre eğer uzun menzilli hava savunma sisteminde savunmayı deldirirsek, orta menzilli hava savunma sistemlerinin fazlada bir önemi kalmıyor. Günümüzde malum kanat güdüm kitleri sayesinde çok ucuz bombaları uzun menzilli mühimmata dönüştürüp hedeflere atıyorsunuz. Yani Uzun menzilli füze vurulursa orta menzilliler çok çabuk vuruluyor.
Ama tabi bu orta menzilli füzelerin anlamsız olduğuna gelmiyor. Ancak kara konuşlu bir hava savunma sisteminin ise 50-60 km gibi menzillere sahip olması da stratejik anlamda saçmalık. Çünkü düşmanın elindeki mühimmat ailesi ya min 110-120 km bandında yada maks .30 km bandında olacak. Bütün kuyruktan güdümlü bombalar, maverick serisi, Rusların Kh serisinin 59 ve 38 dışındakileri maks 30 km menzilli. 0.9 mach hızda ve 40 bin feet yani 12 km irtifada bırakıyorlar.
Yani bu demektir ki eğer uzun menzilli sistemlerin stratejik yani 120 km sınıfı bir mühimmata sahip olan uçağı kaçırdıysa, veya zaten infilak olduysa o hem ortayı hemde kısa menzilleri vurur. Ama eğer 30 km sınıfı mühimmatlara sahip taktik bir vurucu ise zaten o 30km'den az menzil ve 12 km civarı ve altı irtifalara inmek zorundadır. O zaman burada orta menzilli hava savunma sistemi anlamsızdır. Bunu yapmak yerine 30 km menzil ve 12 km irtifaya sahip bir sistem ve 120 km menzil ve 20 km irtifaya sahip bir füze sisteminden çok daha fazla yapmak daha mantıklıdır.
Tabi yapılanma bunla bitmiyor. 8 km menzil / 5 km irtifa ve 250-300 km menzil min 30 km irtifa sınıfı var. Ondan öncede evet 120 km çoğu için yeterli ama çok tehlikeli bir tehditte var. İsmi Harm . Bu meret dışındaki çoğu anti radar füzesi 120 km ve altı menzilde kh-31'de dahil. İster bu füzeyi taşıyan uçakları bir üst segmentteki füzeye havale edersiniz. İstersenizde 120 km'lik füze sisteminizi 150 km menzilli yaparsınız. Buda biraz sizin düşman algınıza bağlı. Düşmanınızda kaç sead filosu var ? Ne kadar sead silahı var. Düşman yunansa havale et, ama düşman daha büyük ise 150 km yap.
Şimdi gelelim bir başka sınıfa oda 200-250 km sınıfı, genelde çok gelişmiş olmayan ülkeler bu sınıftaki mühimmatlarla uğraşma işini kısa menzillilere bırakır, mühimmatı vurmak için. Değerlidir az atılır , ve nispeten 0.9 machta uçar (süpersonikler dışında) son 30-40 km'de tespit eder ve vurmaya çalışırsınız. Ama bu tam başarılı bir yöntem değildir. Çünkü yılanın başını ezmeden onun fışkırttığı zehirlerin hepsinden kaçamazsınız. Burada yine çok güzel bir şey yapmak mümkün. Oda seyir füzesi taşıyan uçakları vurmak için kullanacağınız füze ile anti balistik füzenizi aynı alt yapıda geliştirebilirsiniz.
Mesela sizinle örnek bir füze geliştirelim.

Kaan/Bora dediğimiz füzeyi aldınız. Üstündeki sadece harp başlığı 470 kilo, bunu 70'e indirdiniz Üstündeki gps güdüm sistemi ve ona güç sağlayan alt sistemleri vs. çıkardınız, bazı gereksiz alt sistemleri de attınız. Bozdoğanda kullandığınızın 2 veya 3 katı genişlikte aktif radar arayıcı başlığı bunun güç ve soğutma birini eklediniz, ufak bir son aşama iir güdüm sensörü eklediniz, pif paf dacs manevra iticileri eklediniz, yaklaşık aynı kilolara geldi bu füze.
Şimdi bu füze ne kadar gidiyor. Maks. menzil için 80 km civarı irtifaya ve 280 km'nin yarısı 140 km menzile tırmanıyor. Ondan sonrada 140 km daha serbest düşüyor. Yani bu motor 80 km irtifa ve 140 km menzile çıkartıyor. Füzeler dik çıkarken yatay menzillerinden 2 katı yakıt yaktığı varsayılır. Yani 40 km menzilden feragat edip füzeyi 100 km irtifaya çıkartabiliyorsunuz. Yani sonuç olarak elinizde 100 km menzilli 100 km gibi ekso atmosfer olan bir irtifaya çıkıp güvenli bir şekilde srbm,mrbm vurabilirsiniz. Hedefi ilk aktif radar arayıcınızla tespit eder son terminal aşamada 1,2 veya üç renkli (gelişmişliğinize bağlı) iir algılayıcı ile doğrular ve dacs'ın manevralarıyla kilitlenir ve titanyum hit to kill başlıkla vurursunuz.
Aynı füzeyi bu sefer 50 km daha az irtifaya fırlatıp 100 km ekstra menzil kazanıp 240 km menzil ve 30 km irtifadaki seyir füzesi taşıyan bir uçağa da atabilirsiniz. Ama bu biraz pahalı olur. Yine çizim tahtasının başına dönüp boradan atmamız gereken kısımları atarak buna gökdoğandakinin 2 katı çapta aktif radar arayıcısı ve güç kaynağı+ manevra kanatları ve alt bileşenleri + yaklaşmalı tapa ekleyip çok daha ucuz ve uçaklara karşı bir versiyonunu yapabiliriz. Alın size Siper 250A (Aircraft ), Siper 250B (Balistic)
Ancaaaak
Bu sadece işin kara kısmı, Deniz kısmı farklı bir olay. Çünkü oradaki tehdit algıları farklı. Orada 30 km menzilli bir füze sizi kesmez. Çünkü birde uzun menzilli füze her platformda olmayacağından , 55-60 km maks menzil sınıfında helikopterden atılan anti gemi füzelerinin atıcı platformlarını ve anti gemi füzelerini vuracağımız 60-65 km menzilli olduğunu tahmin ettiğim g-40 gibi bir füzeye ihtiyacınız var.
Bunun dışında kara için konuştuğumuz siper füzesini anti gemi taşıyan uçaklara ve siper 250 serisini balistik füze ve uzun menzilli seyir füzelerine karşı savunma yapabilirsiniz. Ancak bizim şu an çok özel bir ihtiyacımız daha var. Quadpack uzun menzilli hava savunma sistemi lazım.
Neden ?
Çünkü şu an elimizde herhangi bir hava savunma gemisi yok. Herhangi birini yapmak uzun ve zor. Elimizdeki gemilerde boy olarak taktik (6.

metre ama göz olarak yetersiz. O yüzden tek gözde 4 adet atabileceğimiz çapta genelde anti gemi füzesi taşıyacak uçakları hedef alacak bir füze lazım.
O yüzden bize maksimum çapı 260 mm olan bir füze lazım. G-40'ı ilk aşama olarak kullanabilsekte onunda geliştirilmesi süre alacaktır. O yüzden direkt olarak gökdoğanı kullansak daha mantıklı olacaktır. Booster olarak ta TRG-230, Sage 230 ve sage-260'ın motor ve yakıt kısımlarını kullanabiliriz.
Biz en ufağınınkini kullanalım. Trg-230'u kullanalım. Kendi motoru ve yakıtı dışındaki 100 kg civarı yükü 20 km irtifaya ve 35 km menzile çıkarıp 35 km'de tekrar düşürerek menzilini 70 km'ye tamamlıyor. Gökdoğan füzesi de şayet menzili 65 km ise (ki biraz daha fazla olduğu söylendi.) tıpkı mica rf gibi 100-110 kg civarı bir füze olacaktır boyu da 3-3.2 civarı olacaktır. O zaman bu booster füzemizi 65+35 = 100 km menzil + 20 km irtifaya taşır ancak görev yüklü tehdit altında olduğumuz uçaklar maks. 15 bin km'ye çıkabileceğinden bunun irtifayı 20 değil 15 km olarak ayarlarsak muhtemelen 110-120 km arası bir menzile ulaşacaktır.
Buda bize 6.8 metre taktik vls'den 16 adetini taşıyan 2 ader barbarosu ve 8'lisini kullanan 4x gabyayı otomatik olarak 32x siper/32x sm-1 veya 32x siper/32x essm/g-40 kullanan hava savunma gemilerine çevirecektir. Smart-s mk2 güzel bir radar yeterlidir. Atış kontrol içinde mevcut aselsan akr-d blok-2'leri varsa yeterlidir. Yani sadece füzeyle taş atmadan freem'lerin aster-15/30 konfigürasyonlu hava savunma tipinin kabiliyetinden daha fazla füzeye ve benzer radar altyapısına ulaşmak mümkün.
Daha sonra tr-300'ü g-40'a booster yapıp daha abm özellikleri ile geliştirip asıl siperi vs. yaparsın. ancak bu şu an için acil.