Son youtube videom. Reis sınıfı denizaltılarımız ve AIP teknolojisi

Başlatan HAKAN KILIÇ, 29 Ocak 2025, 11:53:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hakan Beyi forumda görmek güzel oldu. Kendisi şimdiden 2025 yılının üyesi benim adıma. Mesajı Paylaş

Hakan hocam hoş geldin. Diğer konularda da fikir beyan etmenizi ilgiyle bekliyorum Mesajı Paylaş


Hakan Bey,
Foruma hoşgeldiniz!
YouTube anlatımınızın başında Yunanistan'ın 16 denizaltıyla, adet olarak, Akdeniz'deki en büyük denizaltı filosu olacağına değinmişsiniz. Bunu açabilirmisiniz?
An itibariyle 11 denizaltıları var. 2 adette gelişmiş balistik füze atan denizaltı alım projeleri varmış. Gerçekleşir se!!


Submarines
Name (Number)   Class   Builder   Commissioned
HS Nirefs (S111)   Glavkos   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2004
HS Triton (S112)   Glavkos   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2005
HS Proteus (S113)   Glavkos   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2006
HS Poseidon (S116)   Poseidon   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2007
HS Amfitriti (S117)   Poseidon   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2016
HS Pontos (S119)   Poseidon   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2016
HS Okeanos (S118)   Okeanos   HDW/Greece Hellenic Shipyards Co.   2005
HS Papanikolis (S120)   Papanikolis   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2006
HS Pipinos (S121)   Papanikolis   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2007
HS Matrozos (S122)   Papanikolis   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2016
HS Katsonis (S123)   Papanikolis   Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW)   2016

https://greekcitytimes.com/2025/01/24/greece-to-enhance-strategic-military-capabilities-with-new-submarine-acquisition/#:~:text=Greece%20to%20Enhance%20Strategic%20Military%20Capabilities%20with%20New%20Submarine%20Acquisition,-by%20GCT%20Team&text=Greece%20has%20announced%20its%20intent,of%20the%20Eastern%20Mediterranean%20region. Mesajı Paylaş

Yunanistanın 10 adet denizaltısı var

https://hellenicnavy.gr/en/fleet/submarines/

Ve muhtemelen bu sayı daha da inecek. Bu denizaltıların 2 tanesi 53 yaşında ve çok kötü durumda. 4 tanesi ise 45 46 yaşlarında ve bunlar da kötü durumda. Bunlar çoğu zaman bakımda oluyorlar hatta en yaşlı 2 tanesi uzun zamandır seyre çıkmadı bilindiği kadarıyla. Bunları yeni AIPlerle değiştireceklerdir ve sayıyı bir zamanlar olduğu gibi 8 adette tutmaları çok muhtemel. 4 yeni AIP bile onlara çok pahalıya mal olacak. Balistik füze atan denizaltı falan fantezi. Bizim vlsli mildenler ve sub atmaca/gezgin atacak reis ve mildenlere laf yetiştirmek için Yunan donanmasınca yayılan bilgiler. Ciddiye almıyorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: ocelot - 31 Ocak 2025, 10:59:01Yunanistanın 10 adet denizaltısı var

https://hellenicnavy.gr/en/fleet/submarines/

Ve muhtemelen bu sayı daha da inecek. Bu denizaltıların 2 tanesi 53 yaşında ve çok kötü durumda. 4 tanesi ise 45 46 yaşlarında ve bunlar da kötü durumda. Bunlar çoğu zaman bakımda oluyorlar hatta en yaşlı 2 tanesi uzun zamandır seyre çıkmadı bilindiği kadarıyla. Bunları yeni AIPlerle değiştireceklerdir ve sayıyı bir zamanlar olduğu gibi 8 adette tutmaları çok muhtemel. 4 yeni AIP bile onlara çok pahalıya mal olacak. Balistik füze atan denizaltı falan fantezi. Bizim vlsli mildenler ve sub atmaca/gezgin atacak reis ve mildenlere laf yetiştirmek için Yunan donanmasınca yayılan bilgiler. Ciddiye almıyorum.
Evet, haklısınız Sn Ocelot,
Okeanos denizaltısı, Poseidon Sınıfından devşirme bir AIP denizaltı, ve başarısız bir performansı var. Glavkos Sınıfı da 1 gemi daha kaybetti zannedersem.
11 adet görünen envanterden, %100 Aktif 10 denizaltıları var. Ama sahaya 8-9 adet sürebilirlerse çok iyi. Daha yeni, AIP denizaltılarına ağır torpido almayla uğraşıyorlardı.

Bunlara karşılık bizim Gür sınıfı 4 denizaltımız yeni modernize ediliyor ve Preveze sınıfı 4 denizaltımızın yarı ömür modernizasyonu bitmek üzere. Hatta 2 adet Ay sınıfı denizaltımız da modernize edilmiş ve günün teknolojisine uygun hale getirilmişlerdir. (Bu 2 denizaltı, Reis sınıfı tamamlanınca emekli olacaklar).
An itibariyle 2 adette AIP donanımlı REİS sınıfı denizaltımız denizlerdedir. Bunun dışında 2 adet Ay sınıfı denizaltımızda eğitim görevi yürütmektedir. Mesajı Paylaş

Bizim 6 adet Ay sınıfı denizaltımızdan 4'ü hizmette. Bu 4'ün 2'si Eğitim ve Test Filosuna verildi. Bunlardan ayrı 8 denizaltı daha var. 6 adet AIP'li denizaltı üretimde. Bunlar tamamlanınca sayı 14'e ulaşacak. Şimdi Eğitim ve Test Filosuna verilen 2 gemi hizmet dışına alınır muhtemelen. 6 geminin hizmete alınmasıyla muhtemelen ilk 6 Ay sınıfı gemiden modernize edilen 2 gemi muhtemelen Eğitim ve Test Filosuna verilebilir. Mesajı Paylaş

Evet orada düşündüğümü ifade etmemişim ve herkes haklı olarak şu anı sanmış. Yunanistan eğer elindeki denizaltıları elden çıkarmaz ise onların AIP ile bizim AIP denizaltıları tamamlandığımda bizim 14 onların 16 denizaltısı olacak. Ama bu teoride. Aslında herkes denizaltılarının durumu kötü bir kaç tanesi servis dışı kalacak diyor. Zaten MİLDEN de yapılacağı için muhtemelen yine biz Akdeniz'de en fazla denizaltısı olan ülke olacağız. Mesajı Paylaş


Saldırı denizaltıları her donanmanın en can alıcı silahlarıdır.
Modern saldırı denizaltısı, aslında, yalnız avlanan bir kurttur. Yüzey gemilerini ve konvoyları korumanın dışında asli görevi olan gizli ("stealth") saldırı işlevi ile her yüzey platformunun; uzun menzilli seyir füzeleri ile de sahil ve derin kara hedeflerinin korkulu rüyasıdırlar.

Modern saldırı denizaltılarını tahrik sistemleri açısından 3 ayrı kategoride inceleyebiliriz:

1. Dizel motorlu/dizel jeneratörlü : Bunlar yüzeyde (ve yüzeye yakın derinlikte - şnorkel derinliği) dizel motoru ile hareket ederler. Dizel jeneratör arayıcılığıyla da bataryaları şarj ederler. Kurşun asitli bataryaları ile derinde dalmış durumda sessiz olarak tahrik edilirler. Bunların en yeni modellerinde kurşun asitli bataryaları, çok daha verimli olan Li-İon bataryalara evrilmektedir.
Kurşun asitli bataryalı denizaltıların dalmış olarak hızları 20knot'u geçmez. Bu hızda da bataryayı çabuk tüketirler. Derinde kalış süreleri saatlarla; ekonomik hızla, bir kaç günle ölçülür. Li-İon bataryalı denizaltılar ise 1hafta-10 gün derinde kalabildiği gibi, acil durumda yüksek hızla hareket edebilir. Japon Taigei denizaltıları buna iyi örnektir.

2. Havadan bağımsız tahrikli denizaltılar. (AIP - Air İndependent Propulsion): Bunlara en iyi örnek Reis Sınıfı denizaltılardır. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi ve (Proton Exchange Membrane) Proton Değişim Membranı ile dalmış vaziyette elektrik üreterek kurşun asitli bataryaları devamlı şarjda tutan ve yüzeye çıkmadan 2-3 hafta su altında kalabilen denizaltılardır. Ancak ekonomik olarak 4 knot, yüksek hızda 8 knot yaparlar. 20 knot hızda hareket ederlerse yukarıdaki dizel  denizaltıdan bir farkları kalmaz. AIP ve PEM sistemi çalışmadığında standart dizel tahrikli denizaltıdırlar.

3. Nükleer tahrikli denizaltılar: bunlar küçük bir nükleer reaktör ile tahrik edilen ve bu reaktörün verdiği elektrik ile sessiz hareketlenebilen; ayrıca, bu elektrik ile sudan oksijen elde ederek aylarca su altında kalabilen denizaltılardır. Ancak taşıyabileceği yiyecek açısından 90 günü aşmayan dalış süreleri vardır. Ayrıca dalmış vaziyette mürettebatın psikolojik sağlığı gözönüne çıktığından, çok uzun süreli dalışlar yapılmaz. Bu denizaltılar su altında 30+ knot hıza ulaşabilirler. Teorik olarak reaktör 10'larca yıl (20-30 sene) çalışabildiğinden, bu denizaltıların çok uzun süre limana uğramadan görev yapmaları mümkündür.

Japon Söryü sınıfı denizaltılar AIP denizaltılardı. Ancak son 2 denizaltıyı Li-İon sınıfı olarak ürettiler. Ve son Taigei sınıfını da Li-İon tahrikli üretiyorlar.
Japon denizaltı kaptanları, torpido kullandıktan sonra ve de acil bir durumda, bulundukları bölgeden çabuk uzaklaşmanın önemi üzerinde durarak AIP denizaltıların yavaş hızlarından şikayetçi olmuşlar ve bunun sonucunda, Japon Donanması, yeni denizaltı konseptinde Li-İon sisteme dönmüşlerdir.

Japonlar'dan esinlenerek bizde de Li-İon tahrik sistemi geliştirilmesi üzerine çalışılıyor. Milden için AIP tahrik öngörülüyor olsa da, bu sistemin karmaşık ve belli ölçüde dışa bağımlı olması, bizi Li-İon tahrikli denizaltılara doğru itebilir.

Her ne kadar, nükleer tahrikli denizaltılar bu işin Nirvana'sı olarak görünse de ve de her ne kadar bu denizaltılar çok daha hızlı ve daha derine dalabiliyor olsalar da, reaktörün devamlı çalışıyor olması demek, bir çok pompanın ve mekanizmanın ses üretiyor olması demektir. Bu bakımdan modern Li-İon ve AIP tahrikli denizaltılar çok daha sessizdirler. Deniz harekatlarında bu özellikleri defalarca öne çıkmıştır. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz