Enerji bağımsızlığı

Başlatan SH, 25 Kasım 2024, 12:29:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Forumda enerji ile ilgili genel bir konu yok. Burada toparlayalım. Ben yakından takip etmeye çalışıyorum ve elimden geldiğince de paylaşacağım.

https://www.youtube.com/watch?v=y9oYHORVM3I

https://www.youtube.com/watch?v=IbQAh8tDVjY

En son verilere göre Gabar 58 bine çıkmış. Yıl sonu için 70 bin varil ön görülüyor. Her ne kadar sene başındaki 100 bin hedefine göre çok geride kaldıysak da yine de Cumhuriyetimizin rekoru olarak çok iyi bir sene geçiriyoruz.

Son haberlere göre ise Karadeniz'in Rize açıklarında petrol arama kuyuları açılacak. Bence orada garanti petrol var. Kalitesini bilemiyorum ama orada petrol olduğu garanti. Bizim Gabar'ı 200 bin seviyesine hızla çıkartıp 2 tane daha Gabar keşfini yapmamız gerekiyor. İngilizce Şırnak ve Hakkari'yi zamanında vermemek istememelerinden anlaşıldığı üzere nerede petrol olduğu aslında 100 seneden daha fazladır biliniyor.

Yurtdışından şu anda 40 bin varil sokabiliyoruz. Bunu 200-250 bin seviyesine çıkartabilirsek harika olacak. Libya, Somali başta olmak üzere çok umut vaad eden anlaşmalarımız var.

Doğalgaz'da işler petrole göre çok daha yolunda gidiyor. O kısmı daha sonra paylaşacağım. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 451 
  • Genel Askeri Konular Ve Stratejik Değerlendirmeler
  • 11 Yanıtlar

Bende enerji konusuna meraklı olduğum için bir kaç şey yazayım.

Günlük 1 milyon varil ham petrol tüketimi. Gabar petrolü günlük 100 bin varile ulaştığı zaman tüketimin %10'unu tek başına karşılayacak.

Yıllık yaklaşık 50 küsür milyar m3 doğalgaz tüketimi var günlük ortalamaya vurursak 140 milyon m3 doğalgaz tüketimi.

Yıllık doğalgaz tüketimi enerji ve kullanımı şöyle biliyorum. 30 milyar m3 enerji , 20 milyar m3 ev ve sanayi kullanımı. 20 milyar m3 ünde 15 milyar m3 evsel 5 milyar m3 sanayi. 

Bu veriler yanlış olabilir ama böyle hatırlıyorum.

Günlük 45 milyon m3 doğal gaz çıkarabilirsek ortalama evsel tüketimi karşılayabiliyoruz.
Şu an günlük üretim  8 milyon m3 şu an.  Sakarya gaz sahasında 2026 yılı hedef 20 milyon m3.
2026 yılı itibari ile evsel tüketimin  %45 'ini karşılayacağız.

Enerji amaçlı yıllık yaklaşık 30 milyar m3 doğalgaz tüketimini de  Akkuyu NGS şu an yapılan ve hem Sinop hem de Tekirdağ'da planlanan 3 adet NGS ile yaklaşık 12-13 bin MW nükleer enerji üretimi ile doğalgaz ithalatını büyük ölçüde düşürecek.

Geçen hafta Rüzgar ve Güneş enerji santrali 2035 hedefi ile kurulu güç 120 bin MW hedefi konuldu.
Bu hedef 2035 yılı tutturulursa  Türkiye RES,HES,GES,NGS,JES ile  Doğalgaz ve Kömürden elektrik üretimine veda edecektir.

Mesajı Paylaş

Alıntı YapEnerji amaçlı yıllık yaklaşık 30 milyar m3 doğalgaz tüketimini de  Akkuyu NGS şu an yapılan ve hem Sinop hem de Tekirdağ'da planlanan 3 adet NGS ile yaklaşık 12-13 bin MW nükleer enerji üretimi ile doğalgaz ithalatını büyük ölçüde düşürecek.
Bilakis, tamaman Rus sahipli nükleer santrallerinin KWHr fiyatı çok yüksek. 12.35 cent per KWHr.
Oysa şu anda devlet gaz, hidro elektrik, güneş ve rüzgar ile üretilen elektriği 2.17 Tl/kwhr tan alıyor. Yani ~6-7 cent'ten.

Öyle anlaşılıyor ki, Nükleer santrallerin yapım masrafını tüketici ödeyecek. Hemde faiziyle. Mesajı Paylaş

https://www.youtube.com/watch?v=3A_dGamYjw0

Dün Sayın Bakan ile güzel bir yayın oldu. Derin bir özet yapayım:

Suriye'de şu anda 8 milyon metreküp doğalgaz üretimi var.
Suriye'nin 600 bin varil petrol üretimi olmuş zamanında. (Bu bence 1 Milyon üstü potansiyeli barındırıyoruz. Amerika'dan sonra Fransa'nın da topa girmesinin en büyük sebebi bu)
2016 yılında TPAO'nun petrol üretimi 35 bin varil.
Şu anda Gabar'da 71 bin, Türkiye'de diğer yerlerde 56 bin, Türkiye dışı 41 bin ve toplamda 170 bin varil üretiyoruz.
İhtiyacımız 1 milyon varil günlük petrol.
Gabar'daki petrolün ekonomiye katkısı yıllık 2 milyar dolar.
Gabar'da 75 kuyudan 71 bin üretim var. Ortalama 900 varil günlük. Diğer kuyularda 40-50 varil günlük üretim var.
Gabar'da 540 km yol yapılmış durumda. 3 bin kişi çalışıyor. Çoğunluk şehrin insanları.
Gabar'da şu anda çalışmalar salla paça ilerliyor. Kısacası çok verimli alan olduğu için bu işin geleneksel yöntemleri dışında sürekli kuyu açılarak ilerleniyor. Olması gereken sismik araştırmalar vs. gibi daha bilimsel bir yola geçiş bu sene olacak.
Günlük doğalgaz ihtiyacımız 140 milyon metreküp. (mevsimsel etkilerden arındırılmış)
Bu konu bizim için seferberlik konusu (her ne kadar bunu hissetmesek de)
Fransa'nın günlük petrol üretimi 2.6M varil. Hepsi kendi ülkesi dışında. (Suriye meselesini anlamanız için yazıyorum)
Somali'de gelir paylaşımı söylenmiyor. (Benim bildiğim %30 bizim)
Sismik geminin boyu 100 metre. (Bir futbol sahası kadar neredeyse.)
Deniz sondajı çok pahalı.
Sondaj için kendi gemilerimiz ile maliyeti %90 azalttık. Bu sondaj işlemlerinde ileri seviyede robotik kullanılıyor.
Sakarya'da 2000-2500 metre su derinliğinde, bir o kadar da tabanın altında ilerlemek zorunda kalıyoruz. (5km kısaca toplam)
Doğalgaz kullanımı 5 ilden 81 ile çıktı. Bu yüzden de kullanım sürekli artıyor. Şu anda Nüfusun %85'i erişim sağladı. 72 milyon kişi. 19.5 milyon doğalgaz abonesi var. (Bunun kalan %15'i de kullanırsa ihtiyaç olan rakam hakkında bir fikir veriyor.)
200000 km üstü doğalgaz döşemesi var.
Sakarya Sahası ile 3M konuta doğalgaz sağlanıyor.
Şu anda Sakarya 7 milyon metreküp iken 2025 çeyreğinde 9.5M'a çıkıyoruz. 2026'da geminin devreye girmesi ile 20M'a çıkıyoruz. 2028 için de Sakarya'dan tüm konutları hedefliyoruz. Bu da 21M abone olursa kabaca 50 metreküp demek. 140 milyonun 50 milyonunu buradan sağlamış olacağız.
Bu kullanılacak gemi karadan 170 km ötede olacak.
Komur, dogalgaz, petrol vs. ithalatımız 70 milyar dolar
Rüzgar ve Günes ile tüm konut enerji ihtiyacini karşılıyor. Bu gelişme son 15 senede oldu.
Rüzgar 13 bin megawatt, güneş 20 bin megawatt. Doğalgaz ile 14 milyar metreküp yani 8 milyar dolar değere denk geliyor.
Bakü'de 2035 hedefi Cumhurbaşkanı tarafından verilmiş.: 120 bin megawatt. 30 binden 120 bine. (24 milyar dolarlık bir değer katkısı olacak) Bu hedef için her sene 8 bin megawatt gerekiyor. 2024'de 6200 megawatt eklendi.
2025'te reform paketimiz var. İşleri kolaylaştıracağız.

Mesajı Paylaş

En son verileri, en geniş özeti paylaştım arkadaşlar. Parantez içinde kendi yorumlarım da var.

Suriye'de petrolü bu şerefsizlere bırakmamak gerek. Bu kadar insana biz baktık. Bakıyoruz. Petrolün %30'unu bizim almamız lazım. 1 milyon varil petrolden %30 alabilsek, 300 bin varil yapar. Yaklaşık 8 milyar dolar demek. Mesajı Paylaş

Suriye de o anlamda kıymete değer petrol yok ki.  Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 10 Ocak 2025, 15:32:18Suriye de o anlamda kıymete değer petrol yok ki. 

Nasıl yok? Daha önceki üretim rakiplerine baktın mı abi? 600 bin varile ulaşmışlar. Mesajı Paylaş

Türkiye günde 1 milyon varil petrol tüketiyor oradan mukayese et. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 10 Ocak 2025, 19:14:26Türkiye günde 1 milyon varil petrol tüketiyor oradan mukayese et.

Abi ne demek istiyorsun anlamıyorum. Senin yıllık üretimin 170 bin varil. Adamların bilmem kaç yılında 600 bin varil imiş. Şu anda yeni teknolojiler ile buranın 1-2M'a çıkması içten bile değil. 8-10 milyar dolarlık bize petrol gelse fena mı olur?
Mesajı Paylaş

Abi Fransa'nın günlük üretimi 2.6M imiş. Nasıl yapıyor bunu sence? Her ülkenin üretim hatlarından tıktıklıyor. Kimisinden %20, kimisinden %30 neyse cebe indiriyor. Bizim Türkiye dışında sadece üretim 40 bin varil.

Suriye'nin rezervi 2.5 milyar ise neden Fransa ve Amerika kıçını yırtıyor şu anda bu alanı kaptırmamak için? Başka kaynaklara göre de ayrıca rezerv 7.5 milyar.

Hadi varsayalım yine 600 bin ürettiler ve bir şekilde %20'sini biz aldık. 120 bin varil 2-2.5 milyar dolar yapıyor. Az mı? Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz