GÖKSUR Hava ve Füze Savunma Sistemi

Başlatan fırtına06, 23 Temmuz 2023, 21:49:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GÖKSUR Hava ve Füze Savunma Sistemi ilk kez görüntülendi

ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKSUR Hava ve Füze Savunma Sistemi ilk kez görüntülendi. Sistem, deniz platformlarına özel olarak geliştirildi.

Hava ve füze savunma sistemi alanında son dönemde önemli faaliyetler gerçekleştiren ASELSAN, GÖKER Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin mock-up'ını ilk kez IDEF'23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı sırasında sergileyecek. Sistem,  deniz platformlarına özel olarak geliştirildi.



Sistem, önleyici füze olarak TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve deniz platformlarının hava savunma ihtiyaçlarına göre güncellenen BOZDOĞAN-DH füzesini kullanıyor. GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, ürün ailesi kurgusunda geliştirilmekte olup modüler tasarım yaklaşımıyla üç farklı konfigürasyona sahip çözüm sunuyor.

GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, 360 derece Tehdit İmha Kabiliyeti, Yeni Nesil IIR Arayıcı Başlıklı Güdümlü Mermi, Çoklu Hedef Önleme Kabiliyeti, Müstakilen ve/veya Platforma Entegre Çalışabilme, Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm ve Yüksek Tek Atım Önleme Olasılığı gibi pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor.



ABD üretimi RAM Sistemi'nin muadili olacak sistemin temel görevi ise deniz platformlarını hedef alan gemisavar füzelerin havada imhası olacak. Türk Donanması envanterindeki MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler'de bulunan ABD üretimi RAM Sistemi'nin mühimmat tedarikinde, Türkiye'ye uzun süredir ambargo uygulanıyor. Konuyla ilgili Roketsan da LEVENT Projesi kapsamında çalışmalar gerçekleştiriyor.

https://www.savunmasanayist.com/goksur-hava-ve-fuze-savunma-sistemi-ilk-kez-goruntulendi/

Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,917 
  • Yerli Roket, Füze, Mühimmat Sistemleri ile İlgili Gelişmeler
  • 46 Yanıtlar




Umarım 8x8 kamyon veya 8x8 Ttza ve paletli araçlarda olan versiyonu da umarım düşünürüz... Mesajı Paylaş

Aynı fakat ram'da arayıcı radar yok phanalax'a ait
21 hücreli

Searam ise phanalax'tan 20 mm gutling gun'ın çıkarılıp yerine 12 hücreli ram sisteminin eklenmesi ile oluşan bir sistem...kendine ait arama radarı var ram'dan farklı olarak. Mesajı Paylaş

Yan taraflarda duran kutular radar mı olacak, yani Göksur, sea ram muadili bir sistem oluyor Mesajı Paylaş

Evet yan taraftaki kutular radar

Üstelik phanalax'tan daha iyi olacaktır çünkü aesa

Ve searam'ın muadili doğrudur. Mesajı Paylaş

Merhaba,
Aselsan bir çok proje ile geliyor 2023 İDEF'e. Bunların kaçta kaçı gerçekleşir bilemem. Ancak içlerinde biri var ki TDK açısından hayati önemde: GÖKSUR.

Daha önce belirtildiği gibi Ada tipi korvetlerdeki Sea RAM sistemine ambargo uygulanıyor. %98 etkinliği olan RAM sistemi füze olarak RIM 116' yı kullanıyor ve yakın hava savunma sistemi olarak çok önemli bir sistem. ABD, Alman ve Yunan donanmalarında nerede ise birçok yeni gemide kullanılıyor. GÖKSUR sistemi gerçekleşir ise bizim açımızdan RAM sisteminin yerini alabilir.

Anladığım kadarı Aselsan TÜBİTAK SAGE' nin ürettiği Bozdoğan' ı baz alarak -iyi bir füze olduğu söyleniyor- RAM benzeri bir sistem geliştiriyor. Gerçekleşir ise çok iyi olur.

İki sistem arasında bazı farklılıklar olduğunu bilmekte fayda var:
-Ağırlık: RIM116 73,5 kg; Bozdoğan 140 kg
-Boy: RIM116 2,79 m; Bozdoğan 3 m
-Menzil: RIM116 10 km; Bozdoğan ? Muhtemelen denizden atıldığında benzer (Havadan atıldığında 25 km)
-Lançer içi sayı: RIM116 21, Bozdoğan 12
-Lancer ağırlığı RAM 5.777 kg, GÖKSUR ?
-Bunlara ek olarak GÖKSUR'un kendi AESA radarının olması büyük avantaj ancak maliyet ve ağırlık konusunu bilemem. 
Hücumbotlara takılması açısından (Özellikle Kılıç tipi) GÖKSUR'un ağırlığının kritik önemi var. Bu gerçekleşebilir ise Kılıç tipi hücumbotlar çok daha özgür hareket edebilir diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: salimc - 24 Temmuz 2023, 15:39:51
-Menzil: RIM116 10 km; Bozdoğan ? Muhtemelen denizden atıldığında benzer (Havadan atıldığında 25 km)

Menzili kesinlikle RAM'dan fazla olacaktır. Sayısı sıkıntı olabilir. Mesajı Paylaş

Bozdoğan DH füzesinde RIM 116 daki burnunda bulunan tipik İnterferometre için antenleri yok. Bu antenler radarlı füzelerin tespitinde işe yarıyor. RIM 116 geminin hedef takip radarı bilgilerini de alıyor muhtemelen bizimki de alacak. Bizimkinin görünen üstünlüğü daha doğrusu farkı ise IIR füze olması. Gemi hedef takip sistemi ile de yönlendirilir ise iyi çalışır bence ama IIR füze at unut gibi olursa kötü hava koşulları gibi zayıf yanları olur. her senaryoda çalışacak bir sistem tamamlanmak zorunda. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Günümüzde deniz platformlarının en önemli düşmanı gemisavar füzeleri.

Gemisavar füzelerinin son aşamada etkisizleştirecek en önemli silah RAM benzeri sistemler. Bu konuda bize ambargo uygulanıyor.

Yunanistan elinde toplam 7 adet olan 'Süper Vita' hücumbotlarına bu sistemi koydu. Dahası 32 adet Aster füzesine sahip 'Belharra' tipi firkateynlerine de ekstra olarak (Fransız versiyonlarında yok) RAM sistemini koyduruyor. Tahminim fransızlar ihracat politikası nedeni ile çok itiraz etmişlerdir.

Biz ise bu sistemi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Üstelik en önemli savunma sanayi şirketlerimiz bu konuda rekabet ediyor (2023 İDEF bunu net bir şekilde gösterdi): İki ayrı benzer sistem. İki ayrı benzer füze! Paramız çok mu bol?

Ortaya çıkan Sn İbrahim Sünnetçi'nin nezaket içinde belirttiği 'Heybetli Sistemler'. Üstelik füze sayısı RAM sisteminin yarısı kadar. Roketsan yetkilisinin verdiği yanıt: Füzenin boyutları büyük! Sizce Roketsanın ürettiği sistem Kılıç tipi hücumbotlarına uygulanabilir mi?

Oysa geçen 2 yıl içinde her 3 şirket arasında verimli işbirliği bizi daha öteye götürebilirdi:
-Elimizde Tübitak Sage' nin ürettiği IIR başlıklı 'Bozdoğan' gibi iyi bir füze var. Ki o bile RIM 116'nın 2 misli ağırlığında!
-Aselsan AESA radar sistemi konusunda belli bir noktaya geldi.
-Roketsan interferometreyi çözse bugün ideal olmasa da hem IIR hem de interferometre ile RF yayınını saptayabilen etkili bir RAM sistemimiz olabilir.

Merak edenler RAM sisteminin gelişimini Vikipedia'dan (Blok 0, 1, 2) öğrenebilir. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz