Bilgiçlik yapacak seviyede değilim ama chip tasarımı nanometreden bağımsız bir konu diye biliyorum 200 nanometre de 10 nanometrede aynı benzer yazılımlar ile tasarlanıyor bir anlamda script yani yazılım kelimelerinden satırlarından oluşan chip tasarımı derleme gibi işlem sonrası transistör dizilimine dönülüyor ve litografi ile bu imaj silikona düşürülüyor.
Tübitak daki butik üretim için 150 nm normal ama 5 milyar dolar yatırım ile 16 nm gibi hedefler tabiki olmalı. Hatta 16 da 5 nm nin olduğu günümüzde haddini bilen bir hedef ama tabiki memnun olunacak bir iddiasıda var. Normal bir evde bile bir avuç chip var kapı zilinden bulaşık makinesine tartya kadar her şeyde chip var çok geç kaldık
Bende uzmanı değilim alanın meraklısıyım. Sadece şunu demek istiyorum. Bugün elektronik devrelerde sadece Yonga dediğimiz Microchipler yok. Transformatörler, diyotlar, Transistörler, Tristörler, bobinler, kondansatörler, dirençler var. Bunu geçtim microchiplerde de farklı farklı çipler var. En basitinden kullandığımız laptop bilgisayarlarda bile CPU, GPU, RAM , ROM , Wİ-Fi, ses, görüntü, kamera, bluetooth, USB bağlantısı şarj vs vs çipleri var. Savunma sanayinde platform bazında baktığımız zaman ne görev yapan çipler vardır. Onlarca. Şimdi elbette bunların hepsini yerli üretemeyiz. Ama ben diyorum ki burada benim anladığım bunları es geçelim en yüksek işlem gücü içeren çipin en üst modellerinden birini yapalım diyoruz. Ki şöyle söyleyeyim savunma sanayisinde bu çipin kullanım oranı yüzde kaçtır. Daha çok FPGA ve düşük işlem hızına sahip çoklu çipler kullanılır. Çok çok düşük kullanım var . Örneğin Altay tankını ele alalım. Mesela Altay takında bulunan elektronik sistemler sayalım: Lazer ikaz, atış kontrol, araç kontrol, durumsal farkındalık, ataletsel navigasyon, uydu haberleşme(satcom varsa), radyo haberleşme, telsiz haberleşme, sürücü görüş, nişangah gibi sistemler var. Daha üstüne motor beyni , çekiş sistemleri beyni gibi aracın kendi sistemleri var. Bunların hepsi bir bilgisayar. Ve hepsinde kendine has anakartlar microçipler ve devre elemanları var ama soruyorum hangisinde 14nm CPU vardır. Belki hiçbirisinde. Bugün yolda kullandığımız benzinli araçlarda aracın donanım ve modeline göre değişmekle beraber bir Mercedes araçta yaklaşık 300 adet çip var. Bagaj elektroniği için ayrı, akü için ayrı motor beyni için ayrı müzik sistemi ayrı koltuk elektronikleri ayrı ekran ayrı araç çekiş sistemi ayrı vs vs. Bunun kaç tanesi o 14nm dediğimiz CPU çipi vardır . Belki 2 tane o da 2021 2022 model yeni araçta felan. Biri aracın tümleşik ana bilgisayarında vardır. Birde modern otomobillerde tabletler var onlarda vardır. Onlarda birde GPU bulunabilir belki. Şimdi biz diyoruz ki bütün bunları geçtik en zoru olanı yapmaya çalışıyoruz. Ve bu denilen çipi yapmak çok çok zor iken.
Halbuki böyle güzel bir yatırım başlatmışken kendimize bir elektronik sanayisi kurmamız gerekirken biz dalın en üstündeki meyveye ulaşmaya çalışıyoruz. Yani bu şuna benziyor Baykar'daki genç 20 25 kişilik 2000'li yıllardaki o ekip bir anda Kızılelma yapmaya çalışması gibi bir şey. O gün tee 2006 da mini insansız hava aracından sonra TB2 Akıncı yapmadan Jet İha yapmaya kalkışmış olsalardı bugün başarısız onca denememizden biri olacaktı. Çünkü 20 25 kişilik ekip bütçesiz ve desteksiz böyle bir Jet İha yapamazdı. Ama doğru ve emin adımlarla bugün dünyanın en büyük İha üreticisi olmakla beraber bu alanda Amerikalı şirketlerle beraber teknolojik kapasite vs gibi birçok parametrede dünya liderleri konumundalar. Bu işte böyle bir alan. Hemen İntel Core i7 6800 kapasitesinde, Qualcomm Snapdragon 820 kapasitesinde 14nm işlemci yapmak istiyoruz. Birde bunu üretmek istiyoruz. Devamında böyle bir pazarda bu işin ayakta kalmak zorunda olma önemi de var.
Önce daha basit ve işimize daha çok yarayacak ürünleri yapalım derim. Mesela Türkiye ve savunma sanayimiz Anakart üretmede ve tasarlamada ne seviyede. Yada devre elemanlarının kaçını ve ne oranda yerli üretiyoruz. Aselsan kullandığı devrelerde yerli üretim basit diyotları, bobinler vs kullanıyor mu? Bunların binlerce türünü yabancı ülkelerden alacağız ama işlemciyi yerli yapacağız ve yapabilir isek.
Adamın birisi nasıl bulduysa bir Javelin tanksavar füzesinin içini açıp incelemiş içinde yapıldığı yıldan ve gereksinim duyulmamasından gerek böyle 14nm bir çip kullanılmıyor. Ama birçok çip var. Texas Instruments ve Analog Devices'e ait.
https://youtu.be/11_5TB0-lNw?si=u49cDj1cx9Tswmn9