Nacizane bu konuyla ilgili biraz yorum yapmak isterim. Simdi cip tasarimi dedigimiz seyi, artik gunumuzde Lego parcalariyla oyuncak yapmaya benzetebilirsiniz. Her bir Lego parcasina IP diyoruz. Nami diger Intellectual Property. Ama bu islere yabanci fakat merakli biriyseniz bu IP denilen seyi Lego parcasi olarak gormeye devam edin. Simdi gunumuzdeki cip tasarimi yapan HEMEN HEMEN tum sirketler (bunun icine Nvidia'sini, Apple'ini, AMD'sini, Intel'ini Broadcom'unu velhasili kelam akliniza gelen herhangi bir chip sirketini getirin), uc asagi bes yukari bu IP parcalarini bir araya getirirerek uretim yaparlar. O sirketler hangi proses teknolojisi ya da fabrikada uretecek ise (mesela 3nm TMSC ya da 4nm Samsung) o prosese uygun olarak bilgisayar programlari kullanip bu tasarimlarini tamamlarlar. O zaman diyeceksiniz ki, bunlari birbirinden ayiran nedir ki? ISTE o sirketleri birbirinden ayiran seyler o chip'in icindeki ozel BIR ya da IKI IP. Mesela Intel'in GPU IPsi ya da CPU IPsi. Nvidia'in GPU IPsi. Ama bunlarin yani sira, piyasada acikta satilan bir suru muadili IP var. O chip'in cok buyuk oranida zaten herhangi bir yerden satin alabileceginiz IP'lerden olusur. Simdi yukarida bahsedilen 3 temel IP var. CPU (islemci), GPU (grafik) ve FPGA. Bunlarin hepsi disardan parasini bastirip alabileceginiz IP'ler. ARM'dan dunyanin hemen hemen en iyi islemcisini lisans edebilirsiniz. Intel ve AMD size belki x86 mimarisindeki islemcisini lisanslamaz fakat onlardan cok da asagi kalmayan ARM ya da RISCV islemcisini lisanslayip kendi urununuzde kullanirsiniz. Kullanidiginiz Samsung android telefonlarda lisanslanan o islemci var. Samsung bile kendi uretmiyor, direkt lisansliyor. Size adamlar tum kaynak kodlariyla birlikte bu IP'lerin tasarimini verirler. Yok biz bunu istemiyoruz, tekerlegi yeniden kesfedicez, mikroislemci mimarisi bize ait olacak derseniz, bunun sadece donanim kismini degil ayni zamanda yazilim altyapisindan da sorumlu olacaksiniz demektir. Yani o islemcinin uzerinde calisacak isletim sisteminden de sorumlu olacaksiniz demek. Ustune ustluk ilk defa sizden baskasinin kullanmadigi bir seye kalkisir iseniz bir suru ilk tasarim hatalarini da ayiklamak da cabasi.
Grafik kisminda da belki AMD ya da Nvidia size grafik IP'lerini vermez ama piyasada sadece bu is icin varolan yani Graphics IP'lerini lisanslamak icin kurulan sirketler var. Imagination, Vivante hatta ARM'in lisanslanabilir grafik IP'leri var. Eger grafik karti piyasasina girip AMD ve Nvidia'ya rakip olacam demiyorsaniz bu yolu secersiniz. FPGA'de hakeza aynen bu sekilde.
Sozun kisasi, bahsettiginiz seyler sizi 'differentiate' yada farkli kilmiyor. O zaman bu IP'leri hindistan ya da cin'deki 10 kisilik sirkette bir araya getirebilir. Su ya da bu isleri yapacak ASIC (bu lego parcalarinin herhangi bir konfigurasyonda bir araya getirildigi hali) tasarimi yapmak COK KOLAY. ONEMLI olan, o islemciyi FARKLI kilicak, baskalarindan ayiracak IP'lerin sahibi olmak. ONUN disinda URETICI olmak da gerekmiyor. Bu bahsettigim IP'lerin hemen hemen hepsi birer yazilim. Cok buyuk oranda. Cok nadir alanlar haric kimse eline kalem alip tranzistor cizmiyor. Sizi digerlerinden farkli kilacak bir tasarimi, yani IP'yi, bir anlamda 'donanima donusen yazilim' olarak tasarliyorsunuz. Bu IP, o ASIC'i SIZE ait yapiyor. Bunun icinde cok paralar gerekmiyor. Para ve kar, sizi FARKLI kilicak ayrintilarda. Eger kafa karistirdiysam, yardimci olmaya calisabilirim