Bak ben size milli eğitim sisteminden kimse neden memnun değil 1 örnekle anlatayım.
Öğrenci lise son , 1 bilinmeyenli denklemi bile çözemiyor, sor çocuğa-velisine:
" Oğlum seni ODTÜ elektrik-elektronik mühendisliği bölümüne alalım mı?"
Cevap:"Tabi hocam bizim çocuk okur orada"
İşte durum bu. Kimse eksiğini görmüyor , sürekli sistemi sorguluyor. Biz insanların tatmin imkansız fantazilerine göre eğitim sistemi arıyoruz...
Bu hükümet de sürekli arıyor , arasın bakalım herkesi memnun edecek bir sistem bulabilecekler mi ?
Bekleyin bakalım Godot'u...
Tamam da eksik nereden kaynaklanıyor? Bu çocuklar neden kolay problemleri bile çözemiyor? Üniversite sınavlarında neden binlerce öğrenci sıfır puan alıyor?
Eğitim sistemi öğrencilerin ilgisine göre geleceğini şekillendirecek biçimde mi? Yoksa her konuda uzman olmasını isteyecek kadar gereksiz bilgi dayatması nedeniyle gençleri daha hayatının başında hayattan bezdirecek şekilde mi? Hepsi yarış atı gibi. Hayatlarını devam ettirebilmek için sevseler de sevmeseler de bir meslek sahibi olmak zorundalar. O mesleğe yetkin olabilmeleri için aşmaları gereken sınavlarda neredeyse her konuda uzman olmak zorundalar. Sınavları aşıp gittikleri okullarda da benzer şekilde eğitime devam. Öğrenmekten çok ezberlemek gerekiyor bu sistemde. Hemen her şey yüzeysel, özünü bilen yok!
Ünvan sahibi olanlar da ilginç. Pek çoğu egolarının kurbanı. Mesela 99 depreminden beri televizyonlarda izleriz uzmanları. Şu fay kırılacak, bu fayda enerji yok. Hayır efendim orası hareketli değil, tehlikeli olan falanca bölge. Sen doçentsin, ben profesörüm, daha iyi bilirim, vs vs...
Eğitim sisteminin başlangıcında çevre bilinci, toplum bilinci, hayatın temel bilgileri verilmesi lazım. Sonrasında her bireye, ilgisine göre eğitim verilmesi gerekli. Çünkü ilgi duyulan konular üzerinde çalışanlar uzman olabiliyor ve topluma hizmet verebiliyor.
Temeli sağlam olmayan, ilgisini çekmeyen bir konuda çalışıp hayatını idame ettirmek zorunda kalan her birey hayattan tat alamayacak ve kendisini çoğu zaman boşlukta hissedecek, her zaman kafası karışık olacak. Bu nedenle çok sık hata yapacak. Kendisini geliştiremeyecek ve ne yazık ki topluma faydası kapasitesinin çok altında olacak. Çevresine saygısı olmayacak, empati yapmayacak, sadece kendisini düşünerek egosunun kölesi olacak. Egosuna hitap etmeyen hiç bir şeye ilgisi olmayacak.
Sonra bizler de hep şikayet edeceğiz. Umreden gelip karantinadan kaçanlar ne kadar düşüncesiz! Asker gönderirken trafiği kapatmaları yetmezmiş gibi hastalığı yayma riskinden bile habersiz gençler ne kadar bilinçsiz! Milyonlarca örnek...