Afganistan: uçaklar ekskavatörlerle çiğnenerek yokedildiAfganistan: uçaklar ekskavatörlerle çiğnenerek yokedildi
Photo © :
www.gandex.ruKoalisyon güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin eşiğinde büyük skandala yolaçan bir olay ortaya çıktı. Öğrenildiği gibi, Amerikan vergi yükümlülüklerinin parası olan 500 milyon kadar dolar yele verildi.
16 askeri taşıt uçağının Kabil hava alanında yokedilmesi söz konusudur. Bu uçaklar Pentagon tarafından Afganistan ordusu için satın alındı, fakat buna devredilmedi. Eksperlerin fikrince hatalı bir karardan başka rüşvetçiliğin de bunun bir sebebi olabilir.
İtalya’nın ürünü olan G-222 modeli 16 uçak birkaç yıl önce Kabil’e geldi. Yedek parça yetersizliğinden çok az kullanılan uçaklar gecen yılın Martından sonra da hiç kullanılmadı. Birleşik Amerika baş askeri müffetişi John Sopko’nun edindiği bilgilere göre,tüm bu uçaklar iki ay kadar önce Kabil hava alanının gerisinde ekskavatarlerle çiğnenerek hurda hale getirildi. Hurda demir de bir inşaat firmasına libresi 6 sente satıldı. Sözün kısası, 486 milyon doların hemen hemen tümüyle yele verildiği söylenebilir. Satın alınmış 20 uçaktan 4-ü Almanyadaki hava üssünde kaldığı için bu paranın hemen hemen tümüyle sotağa atıldığı denilebilir.
ABD baş askeri müfettişi önceden Kabil’i ziyaret ederken kullanılmamış uçakları gördü ve yedek parça sorununa dikkati çekti. Fakat sözleri ilgili servisler tarafından dikkate alınmadı.
Önceden de Kabil’de görev yapan Amerkalıların karıştıkları olaylar yaşandı. Çağdaş Afganistan Araştırmalar Merkezi görevlisi Nikita Mendkoviç’in hatırlattığı gibi,iki yıl kadar önce Amerikan personelinin yakıt çalma olayına karıştığı haberleri verildi.
Ancak bu tür olayların Kabil’e askeri yardımda bulunma prensiplerinin yeniden gözden geçirilmesine yolaçmayacağı kanısında olan Nikita Mendkoviç şunları söyledi:
Bu tür olaylar Birleşik Amerika için nahoş ise de politik sarsıntılara yolaçması şüphelidir. Daha çok İdarenin efektif olmayışının örnekleridir bunlar .
Gerçi askeri taşıt uçakları yokedilmesinin sadece idarenin efektif olmayışının değil, rüşvetçiliğin belirtisi olması da, pek muhtemeldir.Sosyo-politik Araştırmalar Merkezi müdürü Vladimir Yevseyef bununla ilgili olarak şunları söyledi:
Askeri taşıt uçakları alınırken teknik bakım sisteminin oluşturulması gerekirdi.En azından Afganistan’da teknik bakım merkezinin kurulması lazımdı. Oysa ki bunu yapmadılar. Uçaklar için yedek parçaların alınması planlanıyor muydu yoksa planlanmıyor muydu? Birçok soru ortaya çıkıyor. Tahmin edilebilir ki, ilkbaştan uçakların savaş eylemlerinde kullanılması planlanmıyordu. Afganistan ordusu için böylesine çok askeri taşıt uçağının alınmasına, bence, bir ihtiyac yoktu.
Eksperin kaydettiği gibi, Afganistan ordusu şimdiki haliyle askerlerin uçaklarla çabuk kaydırılmasını gerektiren taaruz operasyonlarını değil, toprağı elinde tutma operasyonlarının uygulanmasına elverir. Hem de askeri taşıt uçakları kabul ederek kullanmaya hazır değildi. Bu tip uçakları idare edecek pilotları ve teknik personeli yoktu. Amerikalıların bundan haberi olmaması imkansız.
Vaşington, Afganistan ordusunun uçakları kullanamıyacağını bilerek niçin Afganistana bunları sevketti? sorulabilir. Rüşvetçilikten başka gerçek yardım edecek yerde yardım görünümü yaratmak isteği, herhalde etkisini yaptı. Eksperler, Amerikalıların değişik bahanelere başvurarak Kabil’e ağır silahı vermediklerine dikkati cekiyor. Afganistan ordusunun eğitilmiş pilotları ve güçlü silahının olmayışı gösteriyor ki, savaş gücüne sahip Afganistan ordusunun varlığı Amerika’nın çıkarlarına değil. Tümüyle Amerika’ya bağımlı olması çıkarlarınadır. Cünkü Birleşik Amerika Afganistan’daki askeri varlığını sürdürmek icin sebep aramaktadır. Afganistan bizzat kendisi talibanları yermeyi başarırsa,ülkedeki Amerikan askeri varlığının sürdürülmesine ne lüzum var? Yani Amerikan askerlerinin ülkesine dönmesi gerekecek. Oysa ki, Vaşington Afganistan’daki Amerikan askeri varlığını devamlı olarak sürdürmeyi arzu eder.
http://turkish.ruvr.ru/news/2014_10_19/Afganistanuaklareks/