SN Battlestar üstadım; Burada Gökdoğanın 65 km menzili etkili menzil mi yoksa maksimum menzil mi? 240 km menzillere ulaşabilmek için iş gövdenin biraz büyüyüp yakıtın artmasına ve boosterlara düşüyor anlaşılan
Etkili menzildir. Bu füze amraam C-7'ye eşdeğer görülüyor. Yoksa elimizde çok az C-7 var yenilerine ihtiyaç vardı ama bu füzeyle kapatılacak. C-7 füzesi içinde menzili 110 km felan ama etkili menzili 70 km iddiaları var.
Diğer konuya gelirsek 240 km tamamiyle benim farazi abartmam. Ama benzer ağırlıktaki bir aster-30 çekirdek füzesi 120 km gidiyorsa buda 240'a çıkabilir demiştim.
Ama daha çok 150 km küçük ihtimal olarakta 200 km gibi bir menzile odaklanmak mantıklıdır. Keza çafrad ayr ve çfr menzili 150 km menzilli. Yani Umr'nın tespit ettiği hedefin sınıflandırmasını yapacak çfr radarı 150 km menzilli. Ha şöylede birşey var bu radarların hepsi için 150+ ve 450+ km ibareleri var. Keza ideftede menzillerinin daha fazla olabileceği o ibarelere takılı kalınmaması gerektiği söylenmişti. Yani Resmiyette 150 km ancak gayri resmi daha fazla menzilli bir füze olabileceğini düşünüyorum.
İşin booster kısmının bizi ilgilendiren bir kısım olduğunu açıkcası düşünmüyorum. Bizim booster birikimimizi çöpe atsak , tersine mühendisliği çöpe atsak , gidip nike hercules'in 4 lü boosterlarından birisini (M5e1 diye geçer) g-40'a 2. aşama booster olarak monte etsek bile bu füze rahat 120-150 km'yi bulur. Örneğin standart bir amraam'ın 3 katı ağırlığındaki bir nike ajax çekirdek füzesi neredeyse m5e1 itişine sahip bir booster ile 48 km'leri buluyor. Bence şu an yapılan çalışma istenilen menzil ve irtifa verilerine göre çekirdek füzeye gerekli booster'ın hazırlanması , birlikte uçuş ve ayrılma kinematiğinin belirlenmesi , radar sistemlerinin hazır olması entegrasyon vb. işler . Yoksa böyle bir füzenin 2021'den önce hazır olması zor zaten .
Tabi her gülün bir dikeni olduğu gibi bu gülünde bir dikeni olacak. Gökdoğan tam aktif radar güdümüne sahip ne kadar isabetli bir füze ise de Siper'de eş değerlerine göre başta kill rate yani başarı oranı biraz daha düşük bir füze olabilir. Aslında başarı oranında istenilen menzilinde önemi büyük.
Neden ?
Şu an elimizdeki en etkili hava-hava radar arayıcı başlığın 65 km olduğunu varsayıyorum . Şimdi eğer biz 120 km istersen füze yolun 2 de 1'ini 150 km istersek 3te2 sine yakın bir yolu gemideki veya yerdeki radardan güdümlenerek kat edecek demektir. Buda ne demek Rf Link demek bu da ne demek füze elektronik karıştırmaya açık olması demek. Yani siz bu füzeye belirli elektronik destek sistemleri koymanız ve ew dayanımını arttırmanız gerek demektir ki buda çekirdek füze için ağırlık ve maliyet artışı ve lojistik karmaşıklık anlamına gelen bir yol demek. Fazla ağırlığın daha düşük menzil demek olduğunu da hatırlatayım.
Şu an çekirdek füze olarak kullanabileceğimiz eski bozdoğan yeni gökdoğan var. Tabi birde G-40 var ki onun güncel durumu hakkında şu an bilgi yok. Siper'in maksimum menzilini ilk olarak ona koyabileceğimiz en uzun menzilli radar arayıcı başlık (bozdoğandaki mi olacak yoksa yeni mi bozdoğan'a o yeni başlık sığar mı yoksa yeni gövdemi olacak ?) sonra bu başlığın menzili üzerine biz ekstra kaç km'ye kadar bu uçağı elektronik tarruza dayanıklı yapacağız ve bu toplam menzil'e ulaştıracak booster'ı yapacakmıyız ? , Yaparsak bu haliyle füze vls sistemlerine çap ve uzunluk olarak sığacak mı ? sığmazsa katı yakıtlı roket motorunda geliştirme ve yakıt içeriğinde geliştirme olacak mı ?
Bu tarz soruların cevabına bakıyor. Ha kendi görüşümü sorarsan ben eğer çekirdek füze olarak g-40 kullanılırsa minimum 120 maks 150 km menzilli bir füze bekliyorum. Ama daha fazlası olup bizi şaşırtada bilir ancak zaman kısıtlı . Bu tarz yüksek performanslar Hisar-U'da beklenebilir.