Hava savunma sistemi Siper nasıl geliştiriliyor? G40 füzesi üzerinden. G40 füzesi nereden geliştirildi?
Mimarisi de ESSM teknolojisine dayanıyor. Mk41 lere yüklendiğinde alet ESSM atıyorum diyecek. Bir sonrası G120 olacaktır.
Mantık yürüterek bunu söyledim.
Adı Roketsan da olsa, bu kadar kısa sürede sıfırdan bu kadar geniş yelpazeli hss geliştirmek olamaz. ESSM üretici partneri oluşumuz ve ESSM Block 2 geliştirme çalıştırmasına ortak olmamız, know-how transferi açısından bize büyük avantaj getirdi.
Konu üzerine savtera da da uzun yazılar ve izahat var. (Türkiye’nin mühimmat ve füzeleri başlığı sahife 15,16,17)
Hocam ;
1- G-40'ı essm vs. diye tanıtmaya gerek yok zaten gemilerde yerli savaş yönetim sistemi var.
2- G-40 ve Siper Tübitak Sage ana yükleniciliğinde geliştiriliyor Roketsan değil.
3- Essm tecrübesi ana etken değil. G-40 ve siperde bir sürü etkiler olacak. Ana fikir bazında aster'e , boosterlanarak menzil geliştirme açısından barak ve derby serisine , konfigürasyon ve diğer vb. açısından essm'e öykünmeler var.
Sn Battlestar,
1. Ben tanıtılacak demedim. Tanıtmaya dahi gerek yok dedim. Yerli savaş yönetim sistemi olsun olmasın. Bu füze ESSM kopyası.
2. G-40’ı TÜBİTAK Sage geliştiriyor olsa da ; ESSM’in tüm üretim ve geliştirme teknolojisi elinde olan Roketsan’la hiç mi konuşmayacak? Hiç mi bilgi akışı olmayacak? Yaptığımız yada “geliştirdiğimiz” her ekipmana bakınız ya bir şeyin kopyasıdır ya da alıntı teknoloji dir;
Mpt76 : ar10&H&K
Bora/khan : b611
TS1400 : GE
Ktj3200 : tr40/ RR / P&W
Sungur : Stinger
Atmaca : exocet / harpoon
Radar sistemleri : Thales
G40 : ESSM
Trg122 : Çin menşeli
3. Füze ESSM kopyası. Nasıl etken olmuyor?
4. Benim tevellüt eski. Yurt dışı orijinli sayılırım. “Öykünme” ne demek diye sözlükten bakmak zorunda kaldım. Hiç duymamıştım.
Hocam ;
1. Diyorsunuz ki Mk-41'e koyucam essm diye atıcam diyorsunuz. Ben bunu F-16'lara hgkları jdam/jsow gibi tanıtmamıza bağladım.
2. Füze aslen gökdoğan'ın yakıt haznesi geliştirilmiş ve farklı kanat tipi ile donatılmış bir versiyonu. Essm ile aralarında benzerlik olabilir çünkü aynı lançerlerden benzer amaçlarla kullanılmak için geliştirildi . Ancak ;
+ G-40'ın atası Gökdoğandır, onun atası da veya öykündüğü sistemde amraamdır. Ancak Essm'in atası amraam değildir, sea sparrow'dur , sea sparrow'un atası ise Aim-7 sparrowdur.
+ Yani ortak atalara sahip füzeler diyebiliriz. Ancak kesinlikle özelliklerini bir tutamayız. Bir kere g-40 tam aktif radar güdümlü çok isabetli, tavan irtifası essm'den çok daha yüksek hedef seti çok daha fazla bir füzedir. Essm ise irtifası düşük daha çok sovyetlerin hızlı süpersonik füzelerini vurmak için yapılmış nokta hava savunma sistemidir. Orta irtifa alan hava savunma füzesi değildir. Güdüm sistemide terminal aşamaya kadar gemiden datalink ile kontrol edilir , daha sonra da geminin radar sinyallerinin hedeften dönen yansımalarını toplar ve bu aradaki süreç fazladır buda hassasiyet konusunda onu G-40'dan daha geri yapar. G-40'da hedefi tanıt salla o zaten köpek gibi takip eder hedefi. Arka arkaya da kolayca atılabilir. Seyir füzesi olmasada savaş gemilerine yönelen uçaktan taşınan anti gemi füzelerinin platformlarına ciddi tehdittir G-40 kısaca bir değil.
3. Bir önceki maddede anlattım. Bu arada G-40 sage'nin kendi öz ürünü olarak lansedildi. Ama siperde Roketsanda alt yüklenici ama bence orda Trg-300 kasırgaların booster olarak kullanılması veya yeni booster dizaynı ile ilgileniyorlar. Bu sektörde esnaf muhabbeti gibi aranıp bilgi istenmez hocam. Sage talep eder anlaşma imzalarlar roketsan projede alt yüklenici olur sonra açar bilgileri vs.
4. Ha sistemlerin kopyası durumuna bakarsak . İlk olarak tüm projelerimiz esinlenme, kopya demek hem mühendislerimize ayıp hem sektöre , evet bu işin rajonu bu sonradan girerseniz biraz kopyalıyor yardım alıyorsunuz ama o saydığınız projelerin bazılarında bize ait birçok şey varken diğer yandan, bir çok özgün projelerimizde var, omtas, umtas, cirit, anka, bayraktar, korhan,korkut, hisar, kaplan serisi, arma, cobra, milgem, vs. vs. bu böyle gider.
Roketsanda o kadar verecek essm teknolojisi varsa hisar-rf yi böyle değil essm gibi yapardı.