TCG Pirireis
Motoru yerli mi bunun 😏😏😏
Bu arada denizaltı kulesine çıkmaya sadece 3 personel yetkili olurmuş, fotoğrafta 3'ü bir arada galiba.
Gurur verici bir görüntü.
İkinci Reis sınıfının da teslimi yakın olmalı! Bu sene Mayıs ayında Hızır Reis denize inmişti. Bu gemiler vurucu gücümüzün bel kemiği.
6ncı gemi Salman Reis’in de kaynak kesim töreni Mayıs 1922’de yapılmıştı.
envantere giriş süreleri için 62 ay verilmiş olsa da hızlı bir şekilde donanmaya katılmalarını sağlamaya çalışıyor tersanemiz. Teslimatlar arası 12 ay süre konmuştu.
Reis sınıfı gemiler 214 sınıfı olmalarına rağmen, bu sınıfın dengesiz tasarımını ortadan kaldırmak için Türk mühendislerince tekrar tasarlanmış, ve boyu 205cm uzatılarak denge sorunu ve yüzeye çıkışta yaşanan yan yatma sorunu çözülmüştü. Türk 214’leri hem daha uzun hem de daha ağır diğer 214’lere oranla.
Bu denizaltılar AIP (Air İndependent Propulsion) havadan bağımsız tahrik sistemi ile çalışan denizaltılar. Diğer denizaltılar gibi MTU dizel motorları var. Asitli bataryaları var. Denizaltında bunlar sayesinde hareket ediyor. Ancak uzun süre (2-3 hafta civarı) su altında kalabilmek için AIP sistemi ile (membranlı Hidrojen yakıt hücresi ile elektrik enerjisi üreterek) düşük hızda seyirle su altında çok uzun bir süre kalabiliyor. Bu teknoloji Alman ve bakımı için bu gemilerin belli aralıklarla Almanya’ya gitmeleri gerekiyor. Ancak bu teknolojiyi bizde üretmeye çalışıyoruz. Milden de de kullanılacak olan AIP teknolojisi tamamen Türk olacak.
https://www.defenceturk.net/yeni-tip-denizalti-projesinin-ikinci-gemisi-hizirreis-denize-indirildi