Rusya Silahlı Kuvvetleri

Başlatan lobo, 11 Mart 2018, 21:02:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#180
Su-34 2 adet FAB-3000 taşıyor, bu da 7 adet Mk48 bombasına denk gelir. Bu bombanın özelliği yüksek beton delici ve patlayıcı olması. Mesela 3 adet 7.62 mermisi 1 adet 12.7'nin yerini alamaz belli bir hedeflere karşı. Beton delici ABD/Rus yapımı ayrı bombalar da var.

ODAB-3000 yüksek patlama yapan vakum bombası, savaşta bolca kullanılıyor. Delici özelliği yok ama o kadar şiddetli patlama yaparak dalgası ne varsa yıkar. Dalganın şiddeti canlı hedeflere karşı çok etkilidir. 200 metreye kadar kulak, burun, gözden kan fışkırtır.
https://x.com/search?q=%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B1-3000&src=typed_query

Mesajı Paylaş

Marmara sen beni yanlış anlama lütfen. Ben bu bombayı eleştirmiyorum. Rusya'nın seçenekleri derya deniz tabiki bunu da başka şeyleri de kullanabiliyor. Ama bazı silahlar var mesela S400 gibi yada büyük balistik silahlar hipersonik füzeler filan bunlar karşısında çok zavallı kalınır Rusya karşısında. Ama FOB 3000 öyle bir silah değil Rusya da o varsa bizde de MK84 var denilebilir. Ben onu demek istiyorum tamam korkunç bir silah ama elinde MK84 varsa daha iyisini aramayabilirsin. Eşit şartlarda cephenin 30 ar km derinliğinde iki ülkenin iki hedefi olsa birine FOB3000 le öbürüne MK84 ile saldırdığında durum bir taraf için kabul edilemez dezavantajda olmaz Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Ben Mk48 kötü bomba falan demedim. Tam tersine bir çok konuda avantajları var, ince uzun yapısı olduğu için kanat ve gövde altında taşınması kolay, fazla ağır değil. FAB-3000 Su-34 hariç dünyada hiç bir multirole jet uçağı taşıyamaz. Yukarıda resmini koydum "fat boy", herhangi batı veya doğu jeti bu bombayı taşımaya kalkarsa beli bükülür. Zaten Su-34 multirole değil, taktik bombardıman uçağı, kanat ve gövde yapısı güçlendirilmiştir. Mesela F-16 karşısında hiç şansı yok, hava hava mücadelesinde sıfır çeker. Diğer yandan eşek gibi çalışır, ağır bombaları taşıyabilir. Tamam esnek, manevra yapabiliyor ama çok amaçlı jet uçağı değil, sadece hava yer görevi için tasarlanmıştır.

Küçük kardeşi FAB-1500 veya FAB-500'leri Su-30/35'ler taşıyor. Mk48 her türlü çok amaçlı jet uçağı taşıyabilir. Silahlar her yönden avantajlı olamaz, bir tarafını fazla yükseltirsen diğer tarafını fazla zayıflatmış oluyorsun. Eğer elinde seçenek az ise en iyisi dengeli olmaktır, Rus'un veya ABD'nin elinde her türlü jet ve bombardıman uçakları var. Onlar kendileri üretiyorlar, onlar gibi olmaya kalkarsan kaybedersin Ukrayna gibi. Mesajı Paylaş

http://youtu.be/wPOUzwAPMjQ?si=w1eelomDVUEWjlEG

Rus ordusu bmp 2m zırhlı araçlarına yeni nesil 8 km menzilli kornet füzesi ekleyecekmiş,bu sefer Ukraynanın elindeki Bradley ve batılı tankların şansı yok gibi. Mesajı Paylaş


Bundan önceki teslmat 2024 Kasım ayında yapılmıştı. Fabrikadan savaşa hazır olarak teslimat yapılıyor, pilonlar hazır ve kanat uçlarında jammer podları(elektronik harp).
Ukrayna savaşında 7 adeti vurulmuştu, yanılmış olabilirm 5 adeti dost ateşi sonucu ve 2 adeti Ukrayna tarafından ve hepsi karadan atılan HSS ile vurulmuştur. Ukrayna şu ana kadar havadan atılan füze ile Rus jetini vuramadılar. 2021'de Sahalin adasında bir adeti kazaya uğramıştır.

2022 sonrası teslimatlar baya artmıştır ama sayı verilmiyor. En son savaştan önceki kontratın fiyatına göre her Su-35 birim adeti 20-25 milyon dolar. Su-57 fiyatı 45 milyon dolar.

İtalya'nın en son imzaladığı EF birim adetini 300 milyon. 1 adet EF fiyatına 6 adet 5.nesil Su-57 veya 12 adet Su-35 alırsın. Onun için ülkelerin savunma bütçesi hesaplanırken alım gücü ile hesaplanır. Mesajı Paylaş

Bence o kadar ucuz imkansız gibi sn.marmara

İran ve Cezayir su35 leri çıplak maliyeti ne kadara aldı,bulabilir misiniz? Mesajı Paylaş

Sadece şeyi sorucaktım

Su serisi uçakların motorları afterburner açtığı zaman mavi alev çıkarıyor

F16-F15-F18 gibi uçaklarda ise genelde turuncumsu alev çıkarıyor.


Benim bildiğim mavi rengi verimli yanmayı temsil ediyor

Galiba afterburnerdayken Rus sunserisi uçaklar batılı muadillerine göre daha az yakıt tüketiyor.

Forumda bunu hep arkadaşlara sormak istmemişimdir, unutuyorum Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Mart 2025, 17:38:34Bence o kadar ucuz imkansız gibi sn.marmara

İran ve Cezayir su35 leri çıplak maliyeti ne kadara aldı,bulabilir misiniz?

En son bilinen kontrat 2020'de yapılmıştı 30 adet Su-35 için 70 milyar ruble. Birim fiyatı 2.3 milyar ruble eder. Bugünkü kur ile yaklaşaık 25 milyon dolar( eski kur ile 20 milyon), ruble dolar ve euroya göre son 1 ayda yükseldi.
Sonrası savaş başladı ve sayı verilmemeye başladı, yeni kontratların sayısı da belli değil.

Su-57 45 milyon dolar ediyorsa buna Ar-Ge dahil değil. Sonuçta Suhoy devlet ait şirtket, devlete kar amaçlı satış yapamaz. Cezayir'e satış yaptığında harcanan maliyet eklenir, kar amaçlı satış yapılır. Su-75 Suhoy'un kendi isteği doğrultusunda yaptığı proje, kuvvetin alakası yok, devletin siparişi değil.

Şu anda F-35A birim fiyatı 80-85 milyon, buna Ar-Ge dahil değil. ABD her seni yüksek miktarda üretim yaptığı için ucuz. Toplam şu ana kadar farklı modellerde 1000'den fazla üretildi ve ABD Ar-Ge'ye harcanan paranın karşılığını aldı diyebiliriz. Mesajı Paylaş

#189
Alıntı yapılan: Denizci16 - 30 Mart 2025, 17:51:44Sadece şeyi sorucaktım

Su serisi uçakların motorları afterburner açtığı zaman mavi alev çıkarıyor

F16-F15-F18 gibi uçaklarda ise genelde turuncumsu alev çıkarıyor.


Benim bildiğim mavi rengi verimli yanmayı temsil ediyor

Galiba afterburnerdayken Rus sunserisi uçaklar batılı muadillerine göre daha az yakıt tüketiyor.

Forumda bunu hep arkadaşlara sormak istmemişimdir, unutuyorum

Uçak motorların yakıt harcaması hız, irtifa, ne kadar yakıt ve silah yüklü gibi bir sürü nedenlere bağlıdır. 10 bin metre yükseklikte 0.8mach hız ile uçan silah yüklü 15 ton kalkış ağırlığı olan F-16 ile silahsız 13 tonluk aynı irtifa ve hız ile uçan F-16'nın yakıt harcaması farklıdır. Araba veya TIR'lar bile yol şartları ve yüküne bağlı olarak yakıt harcar.

Asıl sorunuza gelince art yakıcı ile Su serisi jetleri daha az yakıt harcamasına. AL serisi motoru az yakıt harcıyor, tamam Flanker gövde içi çok yakıt alıyor, çift motorludur ama art yakıcı veya seyir hızında olsun farketmez uzun menzile uçabilmesinin ana sebeplerinden birisi motorunun az yakıt harcaması. Mesela MiG-29 motoru çok yakıt harcıyor.
Türkiye'de kendisini jet uzmanı olarak tanıtan bir sürü uzman veya üstat var diyelim, hepsi bir ağızdan Rus jet motorlar çok yakıt harcıyor diyorlar. Bilmeden sallıyorlar, hangi jetin ne tür motoru o konulara hiç girmiyor, daha doğrusu bilmiyorlar.   

Motorların yakıt harcaması hesaplanırken ürettiği güç ağrırlığına göre hesaplanır, yani itme-ağırlık oranı. Broşür üzerine yazılan motorların verileri labaratuvar ortamında alınan hesaplamalar.
F-16 ve KAAN motoru F110-GE-129 ile Su-27/34 motoru olan AL-31F teknik özellikleri benzer.
Her 2 motorun yakıt harcamasını kıyaslayalım.
F110-GE-129 seyir hızında 0.69 ve art yakıcı ile 2.10
AL-31F seyir hızında 0.67 ve art yakıcı ile 1.92

Yukarıda görüldüğü üzere Rus motoru seyir hızında biraz olsa da az yakıt harcıyor ama art yakıcı ortamında fark büyük, baya az harcıyor diyelim. Ancak ABD motorunun ömrü en son 12000 saate kadar çıkardılar. Rus motoru ömrü 4000 saat en son modelleri, Çin fuarında 6000 saatlik olanı tanıtılmıştı.
Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz