Arkadaslar kusura bakmayin, kullandigim klavye Turkce harflerine elverisli degil maalesef
.
2 adet modernize edilmis Tu-160M ve 2 adet yeni sifirdan uretilmis Tu-160M2 Kazan ucak fabrikasinda. Teslimat torenine Putin gelmis ve Tu-160M kaptan koltugunda ucmus. Navigasyon cihazlari degismis, cam kokpitli ve yeni NK-32-02 motoru daha az yakit harcadigi icin ucagin menzili yaklasik 1000km uzamis.
1987`de Dogu Almanya`da gorev yapan babamin asker arkadasi evimize Amerikan dergisi getirmisti. Sayfalarini karistirirken Tu-160 resmiyle ilk defa ordan tanistim, dergiyle hemen sokaga cikmak istedim arkadaslarimla paylasmak icin ama babama yakalandim "esek sipasi elindeki kagitla sokaga cikarsan seni yakarim demisti", elimden dergiyi hemen aldi. Soguk savasi doneminde sokaga o dergiyle cikarsam babamin basina ne kulfetler gelebilecegini kestiremezdim, cocuktuk sonucta. Siradan bir Sovyet vatandasin bu ucaktan haberi olamazdi.
Yillar gecti, komunist sistemi coktu, ABD ile Rusya arasinda sicak ruzgarlar esyordu. 2005 Moskova Air Show fuarinda ABD adeta govde gosterisi yapmisti. O fuarda KC-10 tanker, F-16, F-15, Mirage-2000 ve en onemlisi Tu-160 uvey anneden dogma kardesi B-1B Lancer gelmisti. Ilk defa ayni fuarda Tu-160 ve B-1B sergilendi, ikisini de canli gormek nasip oldu. Govde yapisi olarak birbirine benzer ucak olsalar da Rus ve ABD konsept farkliligi yuzunden tamamen farkli ucklar. Canli gozle bakitiginda boyut olarak arasinda baya fark var, Tu-160 cusseli ve buyuk.
Fuarda farkettigim Amerikan pilotlar ve teknisyenler gayet guler yuzlu neseli insanlardi. Insan bazen eski gunlerini hatirlayinca, o fuardaki gunlerim bir daha geri gelmez, Rus ve ABD ucaklari ayni alanda baris icinde yan yana oldugu gunler artik tozlu sayfalara karisti. Yarin sabah gozumu actigimda yine nasil surprizle karsilasiriz diye merak icinde yasamak insani yoruyor acikcasi.
Fuarda F-16`in yanindaki pilota hangi ucakla ucmak daha keyifli diye sordugumda, F-15 cift motorlu oldugundan spor arabasi gibi, dogal olarak da bana F-15 ucmak daha heyecanli ve keyifli demisti.
Putin kaptan pilot koltugunda
Error 404 (Not Found)!!1