Minyatür Bomba (SDB) Projesi

Başlatan AVCI, 20 Şubat 2013, 08:01:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Gökbörü - 20 Şubat 2025, 20:47:17Ben bu Göktan olayını anlamadım..

Roket teknolojisi denemek için mi yapiliyor yoksa roketin ucuna bomba takip ucaktan/sihadan atar gibi kullanmak gibi bir amaç mi var ?

Bomba atmak için pahali bir yöntem olmuyor mu?

Füzenin maliyetini bilmiyoruz. Ama evet trg230 roket motorunu kullansak daha maliyet etkin bir şey olur büyük olasılıkla. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Gökbörü - 20 Şubat 2025, 20:47:17Ben bu Göktan olayını anlamadım..

Roket teknolojisi denemek için mi yapiliyor yoksa roketin ucuna bomba takip ucaktan/sihadan atar gibi kullanmak gibi bir amaç mi var ?

Bomba atmak için pahali bir yöntem olmuyor mu?

Pahalı yontem değil, çok etkili, düşman hava sahasına girmeden, jet ve pilot kaybı yaşamadan da uçaktan veya karadan atılabilen yöntem. Katyuşa dediğimiz ucuz katı yakıtlı çok namlulu roketatar roketin ucuna güdümlü bombayı bağlayıp havadan veya karadan atıyorlar. Bunun en bilindiği örnek ABD yapımı SDB(small diameter bomb) veya doğudaki Rus muadlili D-30SN. Havadan atılan modeli kısa olur, yüksek irtifadan fırlatıldığı için uzun roket motoruna ihtiyacı yok, daha kısa olanı da olabilir. Karadan atılanı ise klasik roketatardan bile fırlatılabilir, arka tarafı taş devrinden kalma roket motoru da olabilir, ucundaki ise güdümlü ve kanatlı süzülen bomba. Roket motorun yakıtı bittikten sonra ayrılır ve ucundaki bomba kanatlarını açarak hedefe doğru uçmaya devam eder.

Ukrayna savaşında her 2 tarafta da kullanıyorlar, çok etkili ve ölümcül silah. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 20 Şubat 2025, 19:09:59
Alıntı yapılan: Yasar - 20 Şubat 2025, 18:49:09Sn SH,
G hangi hız birimi?

Delta V hibrit yakıtlı roketin uçuş detaylarını biliyormusunuz?
Ağırlığı, hızı, itki değerleri, aerodinamik sürtünme katsayısını, havanın Özgül ağırlığını, taşıdığı yakıt miktarı?

Ben size bazı değerleri vereyim.
Delta V'nin Sonda roketlerinin hızları 7+ Mach'ın da üzerine çıkıyor. Bunlar 60 saniye civarında yakıt yakıyorlar. Dikine 100 ile 300 km irtifaya kadar yükseliyorlar.  Tabii bunlar 12 metre boyunda ve 600mm çağındaki sonda roketleri için geçerli. Buradaki model 7-8 metre boyunda ve 300mm civarı çapta bir roket.
Sonra yüksek hıza ulaştıktan sonra Tol'un ayrılıyor. Ama hibrit roketin verdiği hızı bir müddet daha taşıyor.
Bakkal hesabı ile yapılacak iş değil bunların hızını hesaplamak.

Abi bir suru sey yazdim da gidip de aradan bir tane dalginlikla ile M yerine G yazdigimi bulmussun, ask olsun.

Roketin 3-5M ile gittigini acik kaynaklarda okudum.

Ben bakkal hesabi yapmadim. Basit trigonometrik bir hesap var. Atis acisina bagli olarak degisiyor iste. 60 derece ile atarsan roketin yari hizda, 75 derece ile atarsan dortte bir hizinda.

Cok karisik bir sey degil. Yükseklik, roket hizi, roket eğimini bilsek tabiki daha net bir sey soylenir ama ben de acik kaynaklara gore yazdim zaten. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SH - 21 Şubat 2025, 00:18:43
Alıntı yapılan: Yasar - 20 Şubat 2025, 19:09:59
Alıntı yapılan: Yasar - 20 Şubat 2025, 18:49:09Sn SH,
G hangi hız birimi?

Delta V hibrit yakıtlı roketin uçuş detaylarını biliyormusunuz?
Ağırlığı, hızı, itki değerleri, aerodinamik sürtünme katsayısını, havanın Özgül ağırlığını, taşıdığı yakıt miktarı?

Ben size bazı değerleri vereyim.
Delta V'nin Sonda roketlerinin hızları 7+ Mach'ın da üzerine çıkıyor. Bunlar 60 saniye civarında yakıt yakıyorlar. Dikine 100 ile 300 km irtifaya kadar yükseliyorlar.  Tabii bunlar 12 metre boyunda ve 600mm çağındaki sonda roketleri için geçerli. Buradaki model 7-8 metre boyunda ve 300mm civarı çapta bir roket.
Sonra yüksek hıza ulaştıktan sonra Tol'un ayrılıyor. Ama hibrit roketin verdiği hızı bir müddet daha taşıyor.
Bakkal hesabı ile yapılacak iş değil bunların hızını hesaplamak.

Abi bir suru sey yazdim da gidip de aradan bir tane dalginlikla ile M yerine G yazdigimi bulmussun, ask olsun.

Roketin 3-5M ile gittigini acik kaynaklarda okudum.

Ben bakkal hesabi yapmadim. Basit trigonometrik bir hesap var. Atis acisina bagli olarak degisiyor iste. 60 derece ile atarsan roketin yari hizda, 75 derece ile atarsan dortte bir hizinda.

Cok karisik bir sey degil. Yükseklik, roket hizi, roket eğimini bilsek tabiki daha net bir sey soylenir ama ben de acik kaynaklara gore yazdim zaten.
Sn SH,
Sadece Mach ve G değil; roketin asıl uçuşunu hangi yükseklikte ve hangi açıda yaptığı da önemli. Video'yu izlersen, roketin yakıtı bittikten sonra Tolun, ayrılıyor ve yüksek hızda bir müddet daha uçuyor. Ayrılma irtifası ve hızı önemli.

Sonra, bu roket ilk kullandıkları 280mm çaplı ve 103km irtifaya çıkan roketmi? Yoksa farklı ve bu iş için tasarlanmış özel bir roketmi?

Ayrıca, o ilk rokette kullanılan yakıtla bu rokette kullanılan aynı yakıtmı? Yeni geliştirdikleri yakıtın, 3 kat daha çabuk yanarak daha çok itki verdiğini söylüyorlar.

Senin yaptığın vektörel hesaplama, başka etkenler olmasa teorik olarak doğru. Ama atmosfer yoğunluğu sabit değil. Roketin sürtünme katsayısı belli değil. Videoda roket, ilk atım açısından, bir süre sonra sapıyor. Taşıdığı Tolun mühimmatının verimli uçacağı irtifada uçuyor.

Sonra Tolun'un bir versiyonun IIR arayıcı başlığı olacak. Bu başlık çok yüksek hıza dayanamaz. Isınır. Dolayısıyla roketin hızı ve uçuş profili uygun bir şekilde optimize edilmiştir.

Bütün bu değişkenleri bilmek lazım ki doğru bir sonuca varabilelim.

Bir başka noktada bu roketi kullanmanın ana nedeni, Tolun'u çok daha ileri uzaklıklara, bir uçağın taşımasına gerek kalmayacak şekilde daha ucuza gönderebilmek. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar birşey sorucam

Roket destekli sdb veya Tolun gibi mühimmatı;

Balistik veya quasi balistik bir füzeye yükleyip çoklu,mirv başlıklı olarak uzun menzillere gönderip hassas vuruş olasılığımız yada böyle birşey yapma imkan ve kabiliyetinin var mı?

Biraz daha açmam gerekirse

Füze 10 bin metreye kadar uçacak bu bu irfifada parelek olarak uçmaya devam ettikten sonra içinde taşıdığı sdb'yi bırakıcak ve sdb bundan sonra belirli bir mesafe daha katetip hedefi vuracak

Veyahut

Füze içinde taşıdığı sdb ile apogee noktasına kadar uçup düşü esnasında 10 bin metreye indiğinde içinde taşıdığı sdb leri bırakıcak,bırakılan sdb'ler süzülerek hedefi vuracak

Bu iki method'dan hangisi yapılabilir? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 21 Şubat 2025, 12:25:01Arkadaşlar birşey sorucam

Roket destekli sdb veya Tolun gibi mühimmatı;

Balistik veya quasi balistik bir füzeye yükleyip çoklu,mirv başlıklı olarak uzun menzillere gönderip hassas vuruş olasılığımız yada böyle birşey yapma imkan ve kabiliyetinin var mı?

Biraz daha açmam gerekirse

Füze 10 bin metreye kadar uçacak bu bu irfifada parelek olarak uçmaya devam ettikten sonra içinde taşıdığı sdb'yi bırakıcak ve sdb bundan sonra belirli bir mesafe daha katetip hedefi vuracak

Veyahut

Füze içinde taşıdığı sdb ile apogee noktasına kadar uçup düşü esnasında 10 bin metreye indiğinde içinde taşıdığı sdb leri bırakıcak,bırakılan sdb'ler süzülerek hedefi vuracak

Bu iki method'dan hangisi yapılabilir?
Sn Denizci16,
Önce, eğer roket 10000m ye kadar uçacaksa hiç uğraşmayalım.
Tolun 40000ft, yani yaklaşık 12200 metreden bırakılacak şekilde tasarlanmış bir mühimmat. Demekki kanat yapısı ve uçuş profili buna uygun. Tabii bu şekilde roketle atılarak kullanım için 15-20bin metrelerden de bırakılabilir. Kanatlarını 10-12 bin metrede açar.

Daha öncede söylediğim gibi bu roketle atışın arkasında yatan ana neden; Tolun'u uçakla atmaya gerek kılmayacak şekilde istenilen mesafeye iletmek ve böylece hem daha ekonomik hem de pilot ve uçağı tehlikeye atmadan mühimmatı, bir uçağın ulaştırabileceği zamandan çok daha hızlı ve çabuk olarak yerine tevdi etmek.

Balistik füzeler pahalı şeyler. Quasi balistik füzeden MIRV başlık yapılabileceğini zannetmiyorum. Ama füzenin uçuş profiline göre olabilir de. Ama esas olarak MIRV olabilmesi için atmosfer dışına çıkması lazım füzenin. Zaman aralıklı olarak başlıkları bırakabilecek teknoloji aslında MIRV. Yani atmosfer dışında uçarken başlık içerisindeki patlayıcıları teker teker ve belli aralıklarla değişik hedeflere yollayabilen bir teknoloji.

Ucuz ve görece olarak patlayıcı miktarı kısıtlı bir mühimmat gurubunu MIRV olarak kullanmak yanlış ekonomi olur.

Balistik füzelerle, hele MRBM sınıfı füzelerle konvansiyonel mühimmat atmak pahalı bir işlem.
Bora ve Tayfun 450-500 kg patlayıcı taşıyabiliyor. Bunlar 1-2 milyon dolarlık füzeler.
Ama 2000+ km öteye konvansiyonel patlayıcı gönderecekseniz, Güney Kore'nin ürettiği Hynmoo-5 gibi füze yapmamız gerekir. Bu füze 36ton ağırlığında ve 9 tonluk yüksek patlayıcı taşıyor. Yeraltı komuta merkezlerini ve atış rampalarını hassas olarak vurabilecek kabiliyette. Minimum menzili 300km, maximum menzili 5000 km. Bir tane atın, karşı tarafta Atom bombası yemiş gibi etki bırakır.

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/10/south-Koreas-hyunmoo-v-ballistic-missile-and-joint-strike-ship/
Mesajı Paylaş

Sn.yaşar 0-500 km arası ve 0-1000 km arası sdb'leri gönderme amaçlı yazmıştım.

Yani sizin dediğiniz gibi uçağa ihtiyaç duymadan bu süzülen mühimmatı göndermek amaç... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 21 Şubat 2025, 14:55:29Sn.yaşar 0-500 km arası ve 0-1000 km arası sdb'leri gönderme amaçlı yazmıştım.

Yani sizin dediğiniz gibi uçağa ihtiyaç duymadan bu süzülen mühimmatı göndermek amaç...
Ekonomik olup olmadığı önemli. Sonda roketiyle istenilen menzil ve ekonomi sağlanıyor ki bu işe soyunulmuş.

Tabiiki, düşmanın hava sahasına girip uçak ve pilotunuzu tehlikeye atmaktansa o uçak ve taşıyabileceği patlayıcı miktarını bir balistik füze ile yerine iletebiliyorsanız, 5 milyon dolarlık füze de atılır. Uçak 100 milyon dolar ise, pilotun hayatına zaten paha biçilemez.

MIRV özellikli füzeler çok pahalı (Yars füzesi 2011 yılında 30 milyon dolarmış). Oreshnik kimbilir kaç milyon dolardır? ABD'nin MIRV özellikli Trident füzesi 70 milyon dolarmış . Mesajı Paylaş

1000-1500km menzile kadar uçan balistik füzesi ucuz olmalı, olmazsa kimsenin ekonomisi dayanmaz. Tek katmanlı, tekerlerkli araçlardan atılabilen hızlı üretilebilen füze türü.

5000km üzeri uçan balistik füzeleri kısa menzile fırlattığında bile çok yüksekliğe tırmanır düşman erken uyarı radarları kesin tespit eder ve yanlış algılamaya yol açabilir. Onun için Rusya Oreşniki atmadan önce NATO'yu uyarmıştı, Ukrayna'yı özel uzun menzilli balistik füzesi ile vuracağım, kendinize doğru gelen füze olarak algılamayın demek anlamında. ABD bile denizaltısından kıtalararası balistik füzesini test atışından önce kesin Moskova'yı uyarır. Yanlış algılama felakete yol açabilir, karşı taraf karşı hamle için elindeki füzeleri atabilir.

Yelstin döneminde Norveç'ten bilim amaçlı uyduya gönderilen roketi Rus erken uyarı radarları kendisine doğru gelen balistik füzesi olarak algılıyor ve Yeltsin'den karşı hamle için izin istiyorlar. Norveç'i Topol ile dağıtalım diyor ama sarhoş buna izin vermiyor, bekleyin NATO bize karşı bunu yapamaz diyor.  Ondan sonra eski anlaşmalara ek madde eklediler, uyduya roket fırlatsan bile haberdar edeceksin. Çok kısa sürede 1-2 dakika içerisinde alınması gereken karardır., kalbin atışı dakikada 200 defa atar, her tarafından ter akar. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz