Minyatür Bomba (SDB) Projesi

Başlatan AVCI, 20 Şubat 2013, 08:01:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ben bir şey merak ediyorum: Bu güdüm biraz otomatik mi yoksa bildiğin HOBOS gibi TV güdüm mü acaba? TV güdümde operatör, kendi ekranında mühimmatın ucundaki kameranın görüntüsünü görerek füzeye yön verir. Bu, Vietnam Savaşı'nda bile kullanılan bir yoldur. "Man in the loop"ta da aynısı olabilir ama burada bir otomatik hedefe gitme durumu vardır; ona kullanıcının müdahalesi olur. İnsan makine işbirliği olur yani.  Bu SDB'lerde TV güdüm medeni bir güdüm şekli değildir; silahın hedefini bilip ona yönelmesi ve mümkünse vurması gerekir ama insan müdahalesi bir destek olarak olabilir. Acaba bu silah başından sonuna kadar TV güdüm mü yoksa biraz aklı var, hedefe gitmeye çalışıyor mu? Onu merak ediyorum.

Benim hissiyatıma göre akıllı otonom IIR güdüm, zamanı gelince öne geçmesi gereken bir güdüm şekli. Gün gelecek, Tesla arabalarının lidar yerine kamerayı tercih etmesi gibi görüntü işlemeyi yaparak kendisine verilen hedef bilgisine göre hedefini bulacak, hareketli hedef bile olsa yorumlayacak ve vuracak. IIR'ın tamamen pasif, kapalı sistem olması burada silahı mükemmel güvenli kılıyor. Ama şu an için bana MMW güdümlü, yani aktif milimetrik radar güdümlü Brimstone gibi füzeler daha mantıklı geliyor. Platformun SAR radarı veya önceden yerde belirlenmiş SAR hedef bilgisine füzenin kendi milimetrik radar verisini örtüştürüp hedef bulmak, günümüz teknolojik seviyesine çok daha uygun. Kolay değil bu da tabii ki; hatta en üst teknoloji gibi ama makineyi yapınca çalışması daha olası. IIR füzeler yapmak kolay ama sonrasında çalıştırması zor teknolojiler. Bu yüzden de el mahkûm TV güdüme dönüyor iş, ister istemez. OMTAS gibi, aynı. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı YapASELSAN GÖKTAN atışlı testi başarılı.

✅ TOLUN'a roket motoru entegrasyonu ile kara-kara vuruş kabiliyeti.

✅ Komuta & Atış Kontrol sistemleriyle görev planlama ve atış.

✅ DeltaV roketinden ayrılıp kanat açarak uzun menzilde hassas vuruş.

Mesajı Paylaş

wow süper haber

Muadili olduğu silah GLSDB
GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb)Boeing ve Saab tarafından geliştiriliyor havadan atılan GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) bombasının kara platformlarından fırlatılan şekli.

Gümbür gümbür geliyoruz herkes Türkün gücünü görecek

Mesajı Paylaş

Videosu

Roketin katı yakıtlı olmama ihtimali var gibi görünüyor

Mesajı Paylaş

Bunun muadili glsdb 227 mm m26 katı yakıt roket motorunu kullanıyor, menzili 150 km.

Bu göktanda ise özel olarak geliştirilen delta v motoru kullanıyor. Bence de hibrit veya sıvı motorlu olma ihtimali var.

Füzenin boyutlarina bakınca menzili çok uzun olabilir.  Zaten menzil açıklamadılar. Mesajı Paylaş

Bunda roket ile bomba birbirinden ayrlıyor değil mi? O belirli mesafeye çıkınca bomba sanki uçaktan atılmış gibi oluyor?

Bu durumda üç parametre önem kazanıyor. Ben tabi roketin doğrusal hareket ettiğini varsayıyorum.

1. Roketin hızı
2. Roketin yükselme eğimi
3. Roketin bombadan ayrıldığı an

Şimdi benim anladığım roket zaten dik çıkarsa mantığı yok çünkü yatayda biz hız kazanamadan atmış olacaksın.
Normalde bunu misal 40 bin feet yaklaşık 12 km yükseklikten atıyorsak, 45 derecelik açı ile atarsak bize yatayda da 12 km mesafe kazandırır. 45 dereceden daha eğik olur mu? Pek sanmıyorum. 80 bin feet yükselik attığımızı varsaysak bile maksimum 24 km yapıyor 45 derece ile atılınca. Kabaca roketin yatayda ayrıldığı mesafeye 15 km diyebiliriz.

Roketin hızı için en kötü ihtimalle 3G dersek burada tabi bu hem dikey hem de yatay hızın toplamının karekökü. Kısaca bunu da 1.6'ya bölersek 1.8G yapar. Yatayda 1.8G çok iyi bir hız. Bizim F16'lar atarken 1G yapmıyordur bence. Onlar da 0.9G dersek yatayda bize 2 katlı hızlı yani 2 kat uzun mesafe kazandıracak. Bunu F16 ile aynı yükseklikten bırakıldığı durum için hesapladım tabi. Daha yukarıdan atarsan daha da uzağa gidecek. 45 derece bence çok iyimser oldu. Şimdi bir de 60 derece eğimle attığımızı hayal edersek bu sefer de hızın yarısı kadar yatay hızımız olacak. Bu daha gerçekçi ama buna da emin değilim. :)

Özetle roketin yatayda gittiği mesafe çok kritik değil bu kesin. En önemli parametre roketin açısı ve hızı. 60 derece 3G ile gönderirsek F16'dan 1.5G ile bırakmış gibi olacağız.

Hatam olduysa affola, kafa ütülemiş olabilirim.

Ben temizinden bir 250 km uzaklığa gidebileceğimizi düşünüyorum.

Mesajı Paylaş

Evet roket ile bomba bir birinden ayrılıyor bomba uçaktan atılmış gibi kanatları ile süzülerek yoluna devam ediyor. Mesajı Paylaş

Sn SH,
G hangi hız birimi?

Delta V hibrit yakıtlı roketin uçuş detaylarını biliyormusunuz?
Ağırlığı, hızı, itki değerleri, aerodinamik sürtünme katsayısını, havanın Özgül ağırlığını, taşıdığı yakıt miktarı? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 20 Şubat 2025, 18:49:09Sn SH,
G hangi hız birimi?

Delta V hibrit yakıtlı roketin uçuş detaylarını biliyormusunuz?
Ağırlığı, hızı, itki değerleri, aerodinamik sürtünme katsayısını, havanın Özgül ağırlığını, taşıdığı yakıt miktarı?

Ben size bazı değerleri vereyim.
Delta V'nin Sonda roketlerinin hızları 7+ Mach'ın da üzerine çıkıyor. Bunlar 60 saniye civarında yakıt yakıyorlar. Dikine 100 ile 300 km irtifaya kadar yükseliyorlar.  Tabii bunlar 12 metre boyunda ve 600mm çağındaki sonda roketleri için geçerli. Buradaki model 7-8 metre boyunda ve 300mm civarı çapta bir roket.
Sonra yüksek hıza ulaştıktan sonra Tol'un ayrılıyor. Ama hibrit roketin verdiği hızı bir müddet daha taşıyor.
Bakkal hesabı ile yapılacak iş değil bunların hızını hesaplamak. Mesajı Paylaş

Ben bu Göktan olayını anlamadım..

Roket teknolojisi denemek için mi yapiliyor yoksa roketin ucuna bomba takip ucaktan/sihadan atar gibi kullanmak gibi bir amaç mi var ?

Bomba atmak için pahali bir yöntem olmuyor mu? Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz