F-16 işinin oluru yok gibi bir şey. Belki hayırlı da olur. Artık ABD'ye savunma anlamında bağlanmaktan kurtulur ve kendi göbeğimizi kesmenin önemini gerçek manada kavramış olur. Büyük oranda kavradık lakin hala bazı eksiklerimiz nedeniyle elimiz mahkum gidiyoruz istemeye. Bu iş olmazsa zaten ABD-Türkiye ilişkileri bir daha onarılmaz seviyeye gelir. Gelmemeli de. Yıllarca bizi arkamızdan bıçaklayan, sürekli başımıza bela olan, müttefikiz deyip ambargodan ekonomik saldırıya kadar yapmadığını bırakmayan terörist bir ülkeden 50 yıllık bir uçağı almanın da manası yok artık.
Ben orta vadede ne AB'nin ne de NATO'nun bir geleceği olduğunu düşünmüyorum. Her ülke kendi göbeğini kendisinin keseceği bir konsepte dönecek. NATO, AB bunlar gerçekliklerini yitiriyor. İngiltere'nin çıkması zaten sonun başlangıcı. Orta vadede yine çıkışlar olacak. Yine NATO'dan ziyade ikili ülkeler paktlar oluşturacaklar. Sistemleri ortak geliştirip ortak müttefiklik anlaşmaları imzalayacaklar.
Yunanistan kendisini tamamen ABD'ye teslim etti, ABD büyük askeri üsler kuruyor. Burada düşman belli, biziz. NATO üyesi Türkiye hem ABD hem de Yunanistan'ın düşmanı. Zaten NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiş durumda. Macron boşuna demedi bu lafı. Türkiye saldırıya uğrasa Yunanistan mı bize yardım edecek? İlk başta onlar saldırır. ABD anca kınar, Almanlar desen zaten hemen NATO'dan çıkartalım korumayız der vs. Böyle bir ittifak mı olur? 2050'den sonra ben AB'nin tamamen çökeceğini, NATO'nun da ciddi yaralar alıp çıkan ülkeler olacağını düşünüyorum ki adaylardan birisi de biziz.
Yani artık gerçek manada savunma sanayinde kendine yetmeyen ülkelerin geleceği karanlık. Ukrayna dahi bunu gösterdi.